Radio România Muzical / ianuarie 2013
Vă invit să ascultaţi un disc lansat pe piaţa internaţională în ziua difuzării sale la Radio România Muzical: 21 ianuarie 2013. Este un disc care pentru mine are o profundă încărcătură emoţională: pentru că discul este înregistrat de pianista Alice Sara Ott şi pentru că cuprinde, în esenţă, acelaşi program pe care pianista l-a interpretat la Bucureşti în 24 martie 2012, când a susţinut un recital la Sala Radio chiar în ziua când Radio România Muzical împlinea 15 ani.

Recunosc că am fost unul dintre partizanii ideii ca Alice Sara Ott să cânte la Bucureşti de ziua Radio România Muzical: un artist tânăr, chiar foarte tânăr, la 23 ani, cu o carieră internaţională în desfăşurare, cu numeroase discuri la o reputată casă şi mai mult, o pianistă cum rar mi-a fost dat să ascult.

Discul cuprinde Suita Tablouri dintr-o expoziţie de Modest Musorgski şi Sonata catalog 850 în Re major de Franz Schubert - sunt înregistrări live din recitalul pe care Alice Sara Ott l-a susţinut în 3 iulie 2012 în cadrul festivalului "Nopţi albe" de la Sankt Petersburg pe care Deutsche Grammophon l-a fixat pe acest disc ce poate deveni prin votul dvs. "Discul de muzică clasică al anului 2013" - Campania Radio România Muzical.


Acelaşi program cu lucrări de Musorgski şi Schubert trebuia să-l cânte Alice Sara Ott şi la Bucureşti în 24 martie 2012. Cu câteva zile înainte de recital, am fost anunţaţi că Alice avea să vină la Bucureşti după un lung scurt anterior din Canada, unde o înlocuise într-un concert pe Yuja Wang. Aşa că ne propuneau în locul sonatei de Schubert o sonata de Beethoven. Însă în program a rămas în continuare suita Tablouri dintr-o expoziţie de Modest Musorgski cu care Alice Sara Ott a ridicat în picioare publicul aflat în Sala Radio.

Regăsesc aceeaşi energie, forţă, dar şi subtilitate în nuanţele mici, precum şi o virtuozitate remarcabilă şi în înregistrarea de pe discul lansat astăzi de Deutsche Grammophon - de asemenea o înregistrare live în care se simte acel fior special al acestei pianist care comunică în mod special cu publicul.


În partea a doua a discului a figurat o sonată de Schubert mai puţin cunoscută: catalog 850 în re major - o lume complet diferită de cea a lui Modest Musorgski, în care descoperim aceeaşi grijă pentru detalii şi o abordare mai curând masculină, puternică şi fără drept de apel.

O reuşită remarcabilă a acestei pianiste care în iulie 2012 avea încă 23 ani - Alice Sara Ott este născută pe 1 august 1988. Să înregistrezi live un asemenea program este cu siguranţă un lucru pe care nu mulţi pianişti se încumetă să-l facă. Însă după ce mi-am petrecut două zile alături de Alice Sara Ott în martie 2012, ştiu că pianul nu mai are secrete pentru ea, iar ea nu doar cântă la pian, ci trăieşte prin pian.

Alice Sara Ott, o pianistă cu o mama japoneză şi cu un tată german, pentru care pianul este un mod de exprimare; un artist care la vârsta la care alţii de-abia îşi finalizează studiile, străbate în recitaluri şi concerte întreaga lume, cu o agenda care i-ar pune pe mulţi pe gânduri: 4 recitaluri în 4 zile succesive este, de exemplu, ceva obişnuit pentru Alice Sara Ott.


Săptămâna viitoare (luni 28 ianuarie 2013), o nouă propunere la Music box, de la ora 20, un alt posibil disc al anului 2013: lucrări de Serghei Prokofiev interpretate de violonista Janine Jansen, un disc lansat de casa Decca în 1 octombrie 2012.

(fragmente din emisiunea Music box din 21 ianuarie 2013)

Pentru a asculta, a vota şi a avea acces la materiale video, consultaţi site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus