ianuarie 2013
Amour
Amour, emoţionanta dramă a regizorului Michael Haneke, filmul premiat cu Palme d'Or la Cannes 2012, Globul de Aur 2013 şi multiplu nominalizat la Oscar 2013, va putea fi văzut pe marile ecrane din România, distribuit de Independenţa Film, cu o lună înainte de festivitatea de decernare a Premiilor Academiei Americane. Pentru cele două roluri principale, Haneke a reuşit să îi aducă pe Jean-Louis Trintignant şi Emmanuelle Riva, care se retrăseseră de ani buni din industria cinematografică.

Amour (Iubire/Love) va avea premiera în România pe 1 februarie 2013 la Cinema Studio şi va rula, în prima săptămână, în cinematografele Movieplex (Cinema Plaza), Studio, Elvira Popescu, Union, NCCR, Cinema City (Cotroceni) şi Grand Cinema Digiplex (Băneasa), în Bucureşti, la Victoria, în Cluj, şi în cinematografele Cityplex din Constanţa şi Braşov.

Sinopsis
Filmul spune povestea unor foşti profesori de pian, soţ şi soţie (Jean-Louis Trintignant şi Emmanuelle Riva), actualmente pensionari ajunşi la vîrsta a treia. Cei doi locuiesc singuri, aşa că, în momentul în care starea de sănătate a unuia dintre ei se agravează brusc, relaţia precum şi capacitatea lor de a gestiona criza sînt puse la foarte grea încercare.


Despre Amour
Amour este un film în regia austriacului Michael Haneke şi îi are în rolurile principale pe Jean-Louis Trintignant (Trois couleurs: Rouge din 1994, de Krzysztof Kieslowski; The Conformist, din 1970, de Bernardo Bertolucci; Z, din 1969 de Costa-Gavras) şi pe Emmanuelle Riva, la 86 de ani (Trois couleurs: Bleu, 1993; Hiroshima, mon amour, 1959; Le Skylab, 2011).

La cea de-a 85-a ediţie a Premiilor Academiei (evenimentul va avea loc pe 24 februarie 2013, în Los Angeles), Amour a fost nominalizat la OSCAR 2013, pentru următoarele secţiuni:
Cel mai bun film
Cel mai bun regizor - Michael Haneke
Cea mai bună actriţă - Emmanuelle Riva
Cel mai bun scenariu original
Cel mai bun film străin - Austria

Premii. În afară de nominalizări, Amour a primit pînă acum, în 2012, cîteva premii importante:
Globul de Aur 2013 pentru "Cel mai bun film străin"
Palme d'Or la Cannes, 2012
Best Film, Best Actress - Emmanuelle Riva la Los Angeles Film Critics Award
Best Film Award la Durban International Film Festival
Best European Film, Best Director - Michael Haneke, Best Actress Emmanuelle Riva, Best Actor Jean-Louis Trintignant, la European Film Awards
Best Foreign Film la New York Film Critics Circle
Best Foreign Film la National Board Of Review Of Motion Picture Awards (USA)

Filmografie Michael Haneke
Das Weisse Band (2009). Palme d'Or la Cannes 2009. Nominalizat la Oscar 2010 pentru "Cel mai bun film străin" şi "Cea mai bună imagine". Globul de Aur 2010 pentru "Cel mai bun film străin". Caesar 2010 pentru "Cel mai bun film străin". Los Angeles Film Critics Award pentru "Cea mai bună imagine". Toronto Film Critics pentru "Cel mai bun film străin". Şi altele.
Caché (2005). Cannes 2005: "Best Director Prize". European Film Awards 2005: "Best Film, Best Director". Los Angeles Film Critics Association 2005: "Cel mai bun film străin".
La Pianiste (The Piano Teacher) (2001). Cannes 2001: Marele premiu al juriului, "Cea mai bună actriţă" - Issabelle Huppert, "Cel mai bun actor" - Benoit Magimel. Cesar 2002: "Cea mai bună actriţă în rol secundar" - Annie Girardot. German Film Award 2002: "Cel mai bun film străin".


Premiera românească a filmului este susţinută de Forumul Cultural Austriac şi de Institutul Francez.

Referinţe online:
Amour - pagina de Facebook
Amour - lista de premii şi nominalizări
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial

Amour este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase, pelicule ca Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.).
 
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]


Regia: Michael Haneke Cu: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus