februarie 2013
Iţi plac filmele? Te emoţionezi puternic la anumite secvenţe? Râzi? Plângi? Te-ai întrebat vreodată de ce?

Asociaţia Culturală Control N va demara în lunile februarie şi martie 2013 noi sesiuni pentru două dintre cele mai cunoscute cursuri ale asociaţiei. În perioada 6 martie - 24 aprilie 2013, amatorii scenaristicii sunt invitaţi să participe la cea de-a opta sesiune a atelierului de scenaristică pentru începători - First Draft. Pasionaţii de regie de film au şansa să fie iniţiaţi în domeniu în perioada 11 martie - 4 aprilie 2013 în cadrul celei de-a treia sesiuni de curs pentru Director's Cut - curs de regie de film pentru amatori.

First Draft este un atelier de scenaristică dedicat amatorilor de cinema şi persoanelor ce nu deţin o pregătire aprofundată în domeniul scrierii scenariilor de film şi prezintă în detaliu elementele de bază în scrierea unui scenariu de scurtmetraj. Timp de 8 săptămâni vei fi îndrumat pas cu pas în scrierea unui scenariu de film - drumul de la idee până la premisă, personaje, conflict, structură dramaturgică, dialog, precum şi elemente de formatare şi limbaj specific scenaristicii de film.


Cursul este interactiv, iar fiecare dintre participanţi va avea în portofoliu, la finalul celor 8 săptămâni, un prim scenariu de scurtmetraj. Fiecare curs durează două ore şi este compus din discuţii aplicate şi vizionări de filme. Workshop-ul înseamnă mai mult decât cele două ore de curs, petrecute alături de traineri în fiecare săptămână. Participanţii primesc teme specifice după fiecare curs şi, până la viitoarea întâlnire, ei sunt îndrumaţi on-line în vederea perfecţionării tehnicilor de viitori scenarişti.

Cursul este susţinut de scenaristele Ana Agopian şi Oana Răsuceanu. Cea de-a opta sesiune a atelierului First Draft va începe pe 27 februarie 2013, de la ora 19:00 şi va continua în fiecare miercuri (2 ore), timp de 8 săptămâni, până în data de 17 aprilie 2013. Numărul maxim de participanţi la curs este de 15. Nu există limită de vârstă. Taxa de participare este de 1.000 lei, respectiv 800 lei (pentru elevi şi studenţi).

De-a lungul celor 4 ani de existenţă, cursul a strâns un număr de 150 de participanţi, de vârste şi profesii diferite, al căror numitor comun a fost pasiunea de a scrie. Astfel, în 2012, Control N şi LiterNet - unul dintre partenerii de tradiţie ai asociaţiei, au publicat volumul electronic First Draft, care cuprinde 6 dintre scenariile dezvoltate în cadrul cursului. Volumul poate fi descărcat gratuit pe LiterNet.ro aici.
 
Foşti participanţi la First Draft au dorit să împărtăşească gândurile şi părerile avute despre curs cu toţi cei care se întreabă ce aduce acest atelier, ce îşi propune, care este finalizarea concretă a celor 8 şedinţe şi întâlniri. A rezultat un film care oferă răspunsurile necesare din perspectiva celor care au experimentat First Draft. Filmul se poate viziona aici.


Cursul de regie de film pentru amatori Director's Cut este alcătuit din 8 şedinţe interactive, cu discuţii, teme pentru acasă şi experimente de percepţie. Susţinut de regizoarea Iulia Rugină, Director's Cut se adresează tuturor celor pasionaţi de film, fără o pregătire prealabilă în domeniu, care vor să înţeleagă cum se vede un film şi din cealaltă parte a camerei de filmare.


Director's Cut îşi propune să analizeze teoretic toţi paşii urmăriţi de obicei de un regizor în spunerea unei poveşti în imagini. În cadrul cursului se vor pune bazele înţelegerii unui film din punctul de vedere al regizorului. Se va trece succint prin istoria filmului, se vor discuta şi analiza secvenţe din filme de lungmetraj, vor fi prezentate noţiuni ce ţin de scenariu, concepţia regizorală, decupajul regizoral, lucrul cu actorii şi implicarea regizorului în toate etapele realizării unui film, fie el de scurt sau de lungmetraj.

Director's Cut propune un nivel ridicat de interactivitate între participanţi şi trainer, specific lucrului în echipă. Se va pune accentul pe auto-cunoaştere şi se va analiza pas cu pas "mecanismul" generării emoţiei creative a participanţilor.

Director's Cut se desfăşoară în perioada 11 martie - 4 aprilie 2013, având două şedinţe de curs pe săptămână (lunea şi joia, de la 19.00 la 21.00), timp de 4 săptămâni. Numărul maxim de participanţi la curs este de 15. Nu există limită de vârstă. Taxa de participare este de 800 lei, respectiv 700 lei (pentru elevi şi studenţi).

Doritorii se pot înscrie la First Draft până în data de 4 martie 2013 şi la Director's Cut până în data de 10 martie 2013. Înscrierile se fac prin e-mail la adresa [email protected].


Mai multe detalii despre cursuri se pot afla de pe site-ul asociaţiei - www.controln.ro sau la numerele de telefon 0721 969 639 sau 0722 678 496.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus