Observator Cultural / ianuarie 2013
Premiile Globurile de Aur, 2013
Filmele politice, alături de un musical care a readus triumfal la viaţă o poveste clasică, s-au numărat printre principalii premianţi ai Globurilor de Aur, acordate anual de către Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA). Ceremonia de decernare a renumitelor premii, ajunse la a 70-a ediţie, a fost prezentată de către două actriţe americane de comedie, Tina Frey şi Amy Poehler, care au preluat ştafeta de la britanicul Ricky Gervais.

Singurul film, dintre marii cîştigători, care a fost lansat şi pe marile ecrane româneşti în 2012 este Argo, al treilea lungmetraj regizat de actorul Ben Affleck. Argo a fost desemnat Cel mai bun film la categoria "Dramă" (unde Lincoln al lui Steven Spielberg era marele favorit), iar Ben Affleck l-a surclasat pe acelaşi Spielberg şi a obţinut Globul pentru Cel mai bun regizor. Surpriza este cu atît mai mare cu cît membrii Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe Cinematografice (AMPAS) nu l-au ales pe cîştigătorul Globului printre regizorii nominalizaţi la Oscar.

Revoluţii şi războaie

Argo, cel mai cuminte film de pînă acum al lui Ben Affleck, nu se remarcă prin performanţe actoriceşti (deşi veteranul Alan Arkin a fost nominalizat pentru rol secundar), dar beneficiază de un scenariu solid (semnat de Chris Terrio - nominalizat şi el la Globul de Aur, dar fără şanse în faţa lui Quentin Tarantino - şi inspirat de o operaţiune de succes a CIA, în Iran, din 1980), de o muzică superbă (compusă de Alexandre Desplat) şi de o regie foarte sigură, remarcabilă mai ales în condiţiile în care Affleck îl şi interpretează pe protagonist. Totuşi, nu cred că aceste atuuri sînt suficiente pentru ca filmul să se impună în cursa pentru Oscarul rezervat Celui mai bun film.

Mărturisesc că, pe cît m-a iritat The King's Speech, marele cîştigător al Oscarurilor 2011, pe atît m-a încîntat Les Misérables, noul film al regizorului Tom Hooper, adaptare a cunoscutului roman omonim de Victor Hugo. Un musical fascinant, Les Misérables (Marea Britanie) a primit pe deplin meritat Globul de Aur pentru Cel mai bun film din categoria sa, căruia i s-au alăturat premiile obţinute de Hugh Jackman (Cel mai bun rol principal masculin - Jean Valjean pe ecran) şi Anne Hathaway (Cel mai bun rol secundar feminin - Fantine). Dar şi restul distribuţiei, în care mai apar starurile Russell Crowe, Sacha Baron Cohen şi Helena Bonham Carter, merită aplauze.

Din şapte nominalizări la Globuri, Lincoln al lui Spielberg nu s-a ales decît cu un premiu, cel mai greu de contracarat - Cel mai bun rol principal masculin, la categoria "Dramă", pentru magnificul Daniel Day-Lewis, interpret memorabil al celui de-al 16-lea preşedinte al SUA. La aceeaşi categorie, Jessica Chastain, supranumită "noua Meryl Streep", nu a avut rivală la Globul pentru Cel mai bun rol principal feminin. Filmul în care actriţa a strălucit de data asta, Zero Dark Theory, în regia lui Kathryn Bigelow (autoarea lui The Hurt Locker, Cel mai bun film la Oscarurile din 2010, cînd toată lumea miza pe Avatar al lui James Cameron), este un alt thriller politic notabil, bazat pe vînătoarea lui Osama bin Laden.

Din păcate, nici Kathryn Bigelow nu a intrat în cărţi pentru Premiul AMPAS acordat Celui mai bun regizor. Oricum, şi Lincoln, şi Zero Dark Thirty au mari şanse ca, după Gala Oscarurilor (unde sînt nominalizaţi de 12 şi, respectiv, de cinci ori), să aibă palmaresul mult mai bogat.

Confirmări şi dezamăgiri

Mult aşteptatul western (sau southern, cum l-a botezat autorul său, după partea Americii în care şi-a plasat povestea) Django Unchained al lui Quentin Tarantino a mai primit, pe lîngă deja amintitul Glob pentru scenariu, premiul pentru Cel mai bun rol secundar masculin, prin versatilul actor Christoph Waltz, originar din Austria, care mai colaborase excelent cu excentricul cineast american şi la Inglourious Basterds (2009). Globul de Aur pentru Cel mai bun rol principal feminin, la categoria "Comedie sau musical", i-a revenit actriţei Jennifer Lawrence, pentru filmul Silver Linings Playbook, regizat de David O. Russell.

Life of Pi de Ang Lee, pentru mine una dintre marile decepţii ale anului 2012, a obţinut Premiul pentru Cea mai bună coloană sonoră, graţie lui Mychael Danna, care a triumfat în faţa mult mai titraţilor John Williams (Lincoln) şi Alexandre Desplat. Globul de Aur pentru Cel mai bun cîntec original a fost acordat piesei Skyfall, interpretate de Adele în filmul Bond cu acelaşi titlu. Cel mai bun lungmetraj de animaţie a fost desemnat producţia Disney-Pixar Brave, care probabil se va impune şi la Oscaruri. Iar Cel mai bun film într-o limbă străină a fost declarat Amour, coproducţie franco-germano-austriacă în regia lui Michael Haneke, favorită şi la Oscar (mai ales că este singurul titlu nevorbit în engleză nominalizat la premiul cel mare, pentru Cel mai bun film).

Gala lui Spielberg?

Multe dintre filmele enumerate mai sus vor intra în curînd şi în circuitul cinematografic autohton, astfel încît vom mai avea ocazia de a le analiza. Deocamdată ne mai despart vreo trei săptămîni de Gala Oscarurilor, cînd, în afară de Lincoln şi Zero Dark Thirty, care vor avea cu siguranţă un cuvînt greu de spus (Life of Pi şi Silver Linings Playbook, deşi cu multe nominalizări, au şanse doar la categoriile secundare), putem să ne aşteptăm la surprize plăcute şi de la Beasts of the Southern Wild, mirificul lungmetraj de debut al lui Benh Zeitlin, pe nedrept ignorat de HFPA. Marea întrebare rămîne: va reuşi regizorul-producător Steven Spielberg să cîştige, la două decenii după Schindler's List, al doilea Oscar pentru Cel mai bun film, precum şi al treilea Oscar pentru Cel mai bun regizor (după Schindler's List şi Saving Private Ryan)? În ambele cazuri, eu unul pariez pe el.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus