februarie 2013
În data de 10 februarie 2013 a avut loc la Los Angeles a 55-a ediţie a Premiilor Grammy, cele mai prestigioase distincţii pentru realizări discografice de pe continentul american.

Dintre albumele premiate, mai multe pot fi (re)ascultate la Radio România Muzical în perioada imediat următoare, confirmând permanenta legătură a unicului post de radio românesc dedicat muzicii clasice şi jazzului cu marile evenimente internaţionale din imediata actualitate.

În premieră românească, duminică, 17 februarie 2013, de la ora 20.30, poate fi ascultat albumul care a primit premiul Grammy 2013 la categoria cea mai bună înregistrare de operă. Este vorba despre înregistrări din colecţia Teatrului Metropolitan, apărute sub sigla casei Deutsche Grammophon, incluzând selecţiuni din toate dramele muzicale ce compun tetralogia Inelul Nibelungului de Richard Wagner. Dirijori sunt Fabio Luisi şi James Levine, iar din galeria de cântăreţi, staruri ale Teatrului Metropolitan din New York, apar pe acest album nume ca Jonas Kaufmann, Stephanie Blythe, Bryn Terfel. Albumul este inclus şi în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2013. Mai multe amănunte găsiţi aici.

Pentru iubitorii jazzului, Radio România Muzical reprogramează începând de joi, 14 februarie 2013, ora 19, săptămânal, cele 4 ediţii în care au fost difuzate cele 4 albume premiate cu Grammy în 10 februarie 2013. Este vorba despre discurile declarate câştigătoare la categoriile cea mai bună improvizaţie solo - albumul Hot House cu Gary Burton şi Chick Corea, cel mai bun album cu muzică vocală - albumul Radio Music Society cu Esperanza Spalding, cel mai bun album cu muzică instrumentală - albumul Unity Band cu Pat Metheny Unity Band şi cel mai bun big band - albumul Dear Diz cu Arturo Sandoval. Discurile pot fi ascultate în emisiunea Jazzy hour prezentată de Berti Barbera. Producător: Simona Tănascu.

Luni, 18 februarie 2013, de la ora 20, Radio România Muzical difuzează şi unul dintre albumele de muzică clasică nominalizate la Grammy 2013 la categoria cea mai bună interpretare orchestrală. Este vorba despre înregistrări realizate de Orchestra Simfonică din Londra, dirijată de Valery Gergiev, cu Dansurile simfonice de Serghei Rahmaninov şi Simfonia în trei mişcări de Igor Stravinski. Discul este inclus şi în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2013 şi este difuzat sub genericul emisiunii Music box realizată de Cristina Comandaşu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus