februarie 2013
Festivalul de film Berlin, 2013
Sau poate cel câştigător s-a proiectat aseară (11 februarie 2013): Poziţia copilului, al cărui titlu pornea iniţial de la o figură de yoga (care a căzut la montajul Danei Bunescu) pe care o practica mama abuzivă, Cornelia (neaşteptat de blondă, cu coc à la Audrey Hepburn: Luminiţa Gheorghiu), dar şi de la locul pe care-l ocupă în familie progenitura, devenită un bărbat matur, măcar ca vârstă (Bogdan Dumitrache) care omoară un copil care-i tâşneşte în faţa maşinii, sau de la urma lăsată pe afalt, după ce bolidul de nu ştiu câţi cai putere, l-a proiectat câteva sute de metri, pe puştiul care a traversat aiurea, prin faţa unui automobil ce mergea cu 140 km/h...
 
Pe occidentali însă îi preocupă (la ştiri) că vindem carnea de cal pentru tocătură (deşi se ştie bine că intra şi în reţeta mult căutatului Salam de Sibiu), pe motiv că ţăranii nu mai au ce face cu animalele, că li s-a interzis să mai iasă cu căruţa, că ar fi anacronici :)
 
Din fericire la Berlinala 2013 reflectoarele au fost pe pelicula lui Călin Peter Netzer, şi mai apoi pe Ada Condeescu, Shooting Star, pe petrecerea românească, ori pe filmul Evei Pervolovici, în căutare de finanţare Marussia, ca şi pe proiectul lui Daniel Sandu, care mi se pare mai original şi mai interesant decât polonezul În numele lui...
 
La conferinţa de presă s-au găsit tot felul de justificări, la care nimeni nu se gândise, că se folosise muzică italienească, pentru ca să le intram în voie insularilor cu emigranţii autohtoni, sau întrebări care duceau spre politică: care e rolul femeii în societatea noastră? E la fel de stăpână pe situaţie ca în scenariul filmului? Aş fi răspuns că e la fel de puţin respectată. Balcanii îi avem în ADN!
 
(Prezenţa la Berlinală este sponsorizată şi în acest an de berea Silva)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus