februarie 2013
Festivalul de film Berlin, 2013
Îndrăgitul comentator sportiv Cristian Ţopescu, vocea inconfundabilă care a relatat cele mai importante evenimente din sportul românesc şi mondial, se alătură campaniei Susţine România la Berlinală!. Cristian Ţopescu îi urează succes filmului în competiţia pentru Ursul de Aur. 19 titluri concurează pentru trofeele celei de-a 63-a ediţii a festivalului, Poziţia copilului fiind singura producţie românească.


Mesajul său poate fi vizionat aici:


Cristian Ţopescu este prezentator sportiv de aproape 40 de ani, a comentat 13 ediţii ale Jocurilor Olimpice şi a fost martorul momentului de neuitat în care Nadia Comăneci obţinea prima notă de zece din istoria gimnasticii mondiale, în 1976, la Montreal. El se alătură campaniei Susţine România la Berlinală! împreună cu multiplul campion la canoe Ivan Patzaichin, campioana olimpică la scrimă Laura Badea şi campionul la tir Alin Moldoveanu.

Prima campioană olimpică din istoria judo-ului românesc, Alina Dumitru, se alătură campaniei Susţine România la Berlinală!. "Mă bucur de fiecare dată când cineva face performanţă, indiferent de domeniu. În februarie 2013, sunt alături de filmul românesc", transmite sportiva echipei filmului Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, devenit unul dintre favoriţii în cursa pentru Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, după premiera mondială de luni, 11 februarie 2013.


Alina Dumitru a obţinut medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008 şi titlul de vice-campioană olimpică la Londra (2012), este multiplă campioană europeană şi medaliată cu bronz la campionatele mondiale de judo. Sportiva a primit din partea statului român Ordinul "Meritul Sportiv" clasa I, în anul 2008, pentru performanţele deosebite în competiţii. Mesajul ei poate fi vizionat aici:


Recent medaliată cu argint la Campionatul Mondial de scrimă din Qatar, spadasina Ana-Maria Brânză este una dintre personalităţile sportului românesc care au ales să susţină România şi într-o altă competiţie decât cea sportivă. "Aşa cum noi, sportivii, avem nevoie de susţinerea celor de acasă, şi filmul românesc are nevoie de susţinerea voastră", spune Ana-Maria Brânză, care se alătură campaniei Susţine România la Berlinală! după Cristian Ţopescu, Ivan Patzaichin, Laura Badea şi Alin Moldoveanu.


Ana-Maria Brânză a cucerit numeroase medalii şi este una dintre cele mai bune spadasine ale României. A obţinut titlul de vice-campioană olimpică la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008), medalii de aur la Campionatele Mondiale de scrimă şi la cele europene. Mesajul ei poate fi vizionat aici:


"Susţin toate filmele bune care ajung departe", spune celebrul pugilist român Leonard Doroftei într-un mesaj pentru echipa filmului Poziţia copilului. Fostul campion mondial la box se alătură campaniei Susţine România la Berlinală! după Cristian Ţopescu, Ivan Patzaichin, Laura Badea, Alin Moldoveanu şi Ana-Maria Brânză.


Leonard Doroftei a fost campion mondial WBA la categoria semi-uşoară, a câştigat medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992) şi Atlanta (1996). De asemenea, a fost campion mondial la box în 1995 şi campion european în 1996 şi 1997. Mesajul său poate fi vizionat aici:


Sportiva care, la doar 16 ani, stabilea un record absolut în nataţia românească, Diana Mocanu, încheie şirul campionilor care s-au alăturat campaniei Susţine România la Berlinală!, prima de acest fel care leagă sportul şi filmul românesc, cele două domenii care au adus cele mai multe premii României, în ultimii ani.


Dublă campioană olimpică la Olimpiada de la Sidney (2000), când a stabilit şi un nou record la proba de 100 metri spate, Diana Mocanu a ocupat locul I aproape un deceniu, la toate competiţiile sportive. A fost multiplu recordmen naţional şi campioană mondială la înot. Mesajul ei poate fi vizionat aici:


Campania de susţinere a echipei filmului Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, aflat în competiţia Festivalului Internaţional de la Berlin, 2013, a generat peste 70.000 de vizualizări în mediul online şi a fost dublată zilele acestea de cronicile entuziaste ale presei străine.

Die Welt, The Hollywood Reporter, Variety, Cineuropa.org sau Cine-vue.com plasează filmul printre favoriţii la Ursul de Aur şi remarcă, printre altele, performanţa Luminiţei Gheorghiu în rolul mamei posesive care încearcă să recâştige controlul asupra vieţii fiului ei (Bogdan Dumitrache). Premiile celei de-a 63-a ediţii a Berlinalei vor fi anunţate sâmbătă, 16 februarie 2013, la Berlinale Palast.

În campania Susţine România la Berlinală! s-au implicat personalităţi din sportul românesc - Leonard Doroftei, Cristian Ţopescu, Ivan Patzaichin, Laura Badea, Alina Dumitru, Alin Moldoveanu, Ana-Maria Brânză, Corina Ungureanu - dar şi artişti (Paul Ipate, Ioana Blaj, Tudor Chirilă, Giulia, designerul Alexandru Nimurad), vedete de televiziune ca Amalia Enache, Cristian Leonte (Pro TV), Cosmin Stan şi Emma Zeicescu (Realitatea TV), Niels Schnecker, Victor Ciutacu, Maria Coman, Nadina Câmpean şi Sabina Iosub (Antena 3), reporteri şi realizatori Digi24 şi TVR, matinalii de la Radio 21 şi Europa FM, bloggeri şi cinefili.

Filmul a fost primit cu aplauze la premiera de la Berlin şi este în topul preferinţelor criticilor aflaţi la festival. "În sfârşit! Un favorit la Ursul de Aur", titra zilele trecute cotidianul german Die Welt, lăudând forţa scenariului, viziunea regizorală şi performanţa Luminiţei Gheorghiu în rolul unei mame care încearcă să recâştige controlul asupra vieţii fiului ei (Bogdan Dumitrache).

The Hollywood Reporter remarca, la rândul său, excelenta interpretare a actriţei Luminiţa Gheorghiu, care "străluceşte în rolul unei mame posesive care începe să se precipite atunci când fiul ei adult accidentează un copil", scenariul scris de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, "admirabil construit, cu momente de umor care echilibrează un final cu adevărat dramatic" şi interpretarea lui Bogdan Dumitrache şi a Ilincăi Goia.

Variety consideră că Poziţia copilului este unul dintre cele mai puternice scenarii care poartă semnătura lui Răzvan Rădulescu, în ultimii ani, şi descrie filmul ca pe o "disecţie a monstruoasei iubiri materne" şi "o satiră tăioasă la adresa noilor îmbogăţiţi ai României".

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus