mai 2023
Zelda
Teatrul pentru puțini, București, găzduit de Teatrul Foarte Mic, București și de alte teatre din București și din alte orașe europene
Zelda de William Luce
Traducere: Liana Ceterchi
Regia: Liana Ceterchi
Costume: Maria Marinescu
Machiaj: Alexandru Abagiu
Distribuție: Ioana Pavelescu

"Ultimele ore din viața Zeldei Sayre Fitzgerald, celebra frumusețe sudică devenită soția faimosul scriitor american Francis Scott Fitzgerald - reprezentant marcant al așa-numitei "generația pierdută" -, în "nebunii ani '20" (epoca jazz-ului, a ginului și a flapperilor), sunt intens trăite de actrița Ioana Pavelescu în această premieră absolută în România a piesei The Last Flapper a lui William Luce. Zelda are 100 de minute în care să retrăiască povestea ei tulburătoare: dragostea pasională pentru soțul ei - pe cât de puternică, pe atât de distrugătoare - gelozia, apoi decăderea și anii petrecuți în sanatoriile de boli mintale. Moștenirea artistică a acestei frumuseți sudice, reprezentantă de seamă a "nebunilor ani '20", epocă a jazzului și a exceselor, pictoriță, scriitoare, balerină, așteaptă încă să fie descoperită pe deplin.

Găsind textul la Biblioteca Actorilor din New York, Ioana Pavelescu a rămas impresionată, după ce l-a citit, de viața tumultuoasă a personajului creat de Luce. Inițial a vrut să-l joace în engleză, dar apoi a hotărât să îl monteze la București, în limba română. Un spectacol emoționant despre geniu, iubire și nebunie." (din prezentarea spectacolului)

Fotografii de Dinu Lazăr (realizate la repetiția din 28 martie 2013)

(Click pe o fotografie pt slideshow.)










































































































































































De: William Luce Regia: Liana Ceterchi Cu: Ioana Pavelescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus