Libertatea / martie 2005
Alfie
Există o scenă în Alfie – remake după filmul omonim din 1966, cu Michael Caine – în care acesta agaţă două gagici într-un bar, spunîndu-le ceva de genul: "De ce doar bărbaţii ar avea dreptul să aibă nenumărate partenere de sex, iar femeile nu?" Replica asta îl duce pe Alfie (jucat de Jude Law ca şi cum ar mesteca chewing gum) direct în pat cu cele două tipe, numai că – ghinion – atunci cînd vine vorba să, constată că nu i se... Aşa că le lasă pe cele două să se distreze lesbian una cu alta.

Prima parte a filmului ni-l arată pe Alfie Elkins făcînd ce ştie mai bine: sex. De fapt, paşii pe care-i face pentru a ajunge la sex: cum le ameţeşte & le amăgeşte pe femei, cum le seduce & le duce oriunde vrea el, dar nu unde vor şi ele: la altar. De dus, Alfie le duce cu limuzina, asta fiind meseria lui (şofer); de întors, le duce cu preşul, ăsta fiind "hobby-ul" lui (playboy). Alfie are cîte o vorbă bună pentru fiecare din femelele care-i ies în cale (inclusiv pentru evreica de vîrsta maică-sii care-i e vecină), dar e doar vrăjeală: el nu iubeşte pe nimeni – iubeşte viaţa de burlac în care se complace.

Regizorul Charles Shyer a mutat acţiunea filmului iniţial în Manhattan, unde – zice Alfie – trăiesc cele mai frumoase femei din lume. Aici, Alfie găseşte de toate felurile şi de toate vîrstele – de la o frustrată cu soţ (Jane Krakowski) la o divorţată cu copil (Marisa Tomei) şi de la o afro-americană cu iubit (Nia Long) la o bogătaşă cu capricii (Susan Sarandon). Găseşte chiar şi o tipă super (Sienna Miller) care, după cîteva săptămîni de trai în comun, se dovedeşte super-isterică... Şi astfel ajungem (împreună cu Alfie) la partea a doua a filmului, care nu mai e veselă pentru că – nu-i aşa – şmecherul trebuie să plătească; în caietul de presă ni se spune că Alfie devine "înţelept", dar nu trebuie crezut: dacă înţelept înseamnă să rămîi cu buzele umflate întrebîndu-te "Care e sensul vieţii?", atunci mai bine să nu ajungi acolo. Scenariştii nu puteau să-l lase pe Alfie aşa "superficial" – trebuiau să ne bage pe gît morala că şmecherul e fraier! Aşa că l-au dat pe Alfie cu alifie ca să alunece în vremurile triste pe care le trăim... Shyer e un fraier.


Regia: Charles Shyer Cu: Jude Law, Marisa Tomei, Omar Epps, Nia Long

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus