martie 2013
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2013
Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce, între 2 şi 7 aprilie 2013, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, câteva dintre cele mai puternice filme recente cu tematică politică, în premieră în România, în principala secţiune - Competiţia. Primele titluri anunţate în Competiţie îi vor purta pe cinefili prin Argentina, în timpul guvernării juntei militare, prin Polonia comunistă, Coreea de Nord şi prin labirintul unei cariere controversate, cea a lui Silvio Berlusconi.
 
Infancia Clandestina / Clandestine Childhood, o impresionantă dramă semi-autobiografică regizată de Benjamín Ávila, a fost propunerea Argentinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin în 2013, şi al optulea cel mai vizionat film din istoria cinematografiei argentiniene.


În 1979, un cuplu de partizani din organizaţia Montoneros se întoarce în Argentina după şase ani de exil în Cuba, în timpul dictaturii juntei militare. Cei doi îşi fabrică identităţi noi ca să poată lua parte la contraofensivă şi, deşi viaţa lor şi a copiilor lor e mereu în pericol, zilele în clandestinitate au momentele lor de lumină, relatate din perspectiva unuia dintre copii, Juan. Co-autor al scenariului, regizorul a mărturisit că mama sa a fost partizană şi a sfârşit ucisă de armată.

Pentru a înţelege modul de viaţă al partizanilor, actorii au petrecut câteva zile în preajma muntenilor. Pe afiş, unul dintre starurile cinematografiei argentiniene, Natalia Oreiro. Pelicula a obţinut numeroase trofee la gala premiilor industriei argentiniene de film.

Un al doilea titlu din competiţia Cinepolitica este propunerea Poloniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin pentru 2013: 80 de milioane / 80 milionów, în regia lui Waldemar Krzystek. Este povestea a trei "muşchetari", opozanţi ai comunismului, care reuşesc să scoată din conturile organizaţiei Solidaritatea, cu zece zile înainte de instaurarea legii marţiale în Polonia, în 1981, 80 de milioane de zloţi. Cu aceşti bani, salvaţi ca prin minune înainte de a fi blocaţi de autorităţi, mişcarea îşi va construi opoziţia împotriva regimului. Cei trei sunt interpretaţi de Wojciech Solarz, Krzysztof Czeczot şi Maciej Makowski. Actorul Maciej Makowski va fi invitatul special al Cinepolitica şi se va întâlni cu publicul din Bucureşti.

Documentarul Camp 14: Total Control Zone în regia lui Marc Wiese, aduce poveşti zguduitoare, aproape incredibile, din lagărele Coreei de Nord. Filmul este, în acelaşi timp, un fascinant portret al unui tânăr născut şi crescut într-un astfel de lagăr, Shin Dong-huyk, care a reuşit să fugă din ţară la 23 de ani, dar care nu îşi găseşte întru totul locul "afară". Execuţii publice, luni de torturi zilnice, înfometare, momente de trădare şi complicitate şi prima clipă de afecţiune trăită în spatele gratiilor, la vârsta de 14 ani - confesiunile lui Shin, reconstituite uneori în secvenţe animate, sunt greu de uitat. Camp 14: Total Control Zone a  fost proiectat, printre altele, la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. 


Un al doilea documentar din competiţia Cinepolitica reface portretul şi traseul unuia dintre cei mai controversaţi politicieni ai ultimelor decenii, Silvio Berlusconi. S.B.: Io lo conoscevo bene, de Giacomo Durzi şi Giovanni Fasanella, adună exclusiv mărturii şi poveşti ale unor foşti şi actuali prieteni, cei care i-au fost în preajmă ani buni, de la avocatul personal Vittorio Dotti, la şeful structurii secrete "Gladio", Francesco Gironda, reporterii Giuliano Ferrara şi Paolo Guzzanti, fostul ministru Paolo Cirino Pomicino sau psihiatrul Alessandro Meluzzi.


Construit ca o poveste despre ascensiune şi decădere, filmul e împărţit pe capitole, iar ultimul este Căderea imperiului, însă, recunosc realizatorii în interviuri, s-ar putea să se fi înşelat.  Despre demers le va vorbi spectatorilor Cinepolitica unul dintre cei doi regizori, Giacomo Durzi, invitat special al festivalului.

Cinepolitica se va deschide pe 2 aprilie 2013, la Cinema Studio, cu drama Bella addormentata, în regia lui Marco Bellocchio.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). 



Descarcă catalogul Cinepolitica, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus