Radio România Muzical / februarie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Câştigător al Premiului Echo «Cel mai bun dirijor» 2012, unul dintre cei mai respectaţi maeştri ai baghetei, Riccardo Chailly a marcat bicentenarul Verdi cu un album ce cuprinde uverturi, preludii şi momente de balet din operele verdiene. Motivul pentru care Riccardo Chailly s-a apropiat de creaţia verdiană şi a oferit publicului în 2012 acest album intitulat Viva Verdi, nu este legat doar de anul Verdi, ci există o serie întreagă de date care îl leagă pe dirijor de creaţia compozitorului italian.


Orchestra Filarmonica a Teatrului Scala din Milano

Cu siguranţă interpretarea paginilor verdiene capătă un plus de autenticitate în momentul în care sunt interpretate de orchestra teatrului liric cu care însuşi Verdi a colaborat multă vreme. Era firesc deci ca Chailly să se îndrepte spre acest ansamblu. Este cu atât mai firesc să se afle la pupitrul acestei orchestre pentru realizarea albumului Verdi, deoarece propria sa carieră este legată de Milano, oraşul unde s-a născut, şi de Scala, teatrul unde a devenit la 20 de ani asistentul lui Claudio Abbado şi unde apoi a debutat în 1978. Să mai adaugăm că anul Verdi înseamnă pentru Riccardo Chailly aniversarea sa de 60 de ani?



Cel de-al patrulea album

Aminteam despre colaborarea lui Riccardo Chailly cu orchestra Teatrului Scala, care datează de multă vreme. În privinţa înregistrărilor împreună cu acest ansamblu, Viva Verdi este cel de-al patrulea album, toate la casa de discuri Decca. Printre celelalte discuri se află opera Rigoletto, în care în rolul Ducelui se află Luciano Pavarotti.

O carieră legată de creaţia lirică

Drumul lui Chailly a fost în permanenţă legat de operă. Debutul său a avut loc la Scala, apoi a dirijat de-a lungul timpului, în cele mai importante case de operă: Metropolitan din New York, Opera de Stat din Viena, Covent Garden din Londra şi Opera din Zurich. Între 1986 şi 1993, Chailly a fost directorul Teatrului comunal din Bologna, iar din 2005 a devenit dirijorul principal al Orchestrei Gewandhaus şi al Operei din Leipzig. Era firesc deci ca anul Verdi să îl marcheze printr-un album.


Viva Verdi este unul dintre albumele pe care vi le propunem în seria Discul anului la Radio România Muzical. Dacă sunteţi iubitori ai creaţiei verdiene, cu siguranţă aceasta vă va cuceri.

(fragmente din emisiunea Interpreţi de ieri şi de azi difuzată în 22 februarie 2013, ora 13.20, la Radio România Muzical)

Pentru a comenta, a asculta şi a avea acces la arhive foto şi video intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus