martie 2013
Shadow Dancer
Clive Owen (Children of Men, Inside Man), Andrea Riseborough (Never Let Me Down) şi Gillian Anderson (Dosarele X) joacă împreună în Shadow Dancer, o coproducţie britanico-irlandeză în regia James Marsh (câştigătorul OSCAR-ului pentru "Cel mai bun documentar" cu Man on Wire, 2008), inspirată de luptele dintre MI5 (serviciul britanic de informaţii) şi IRA (Armata Republicană Irlandeză), din perioada '80-'90. Premiera Shadow Dancer în România va avea loc vineri, 15 martie, la Cinema Elvira Popescu. Distribuit de Independenţa Film.


Clive Owen, alias agentul Mac de la MI5

Regizorul James Marsh despre Clive Owen: "De cum am citit scenariul, prima alegere a fost Clive Owen în rolul lui Mac, agentul MI5. Clive este un actor sclipitor şi acest scenariu a fost pentru el ocazia de a-şi extinde talentul, făcînd acest personaj, destul de opus rolurilor de acţiune pe care le-a avut pînă acum".

Scenaristul Shadow Dancer (şi autorul cărţii omonime) Tom Bradby: "Eu mi-l imaginasem pe Mac ceva mai agresiv, însă Clive a hotărît să-l joace în mod diferit".

Din nou, regizorul Marsh are cuvântul: "Când îl vezi pe Mac (Clive Owen) la începutul filmului ai senzaţia că îl intuieşti, că ştii genul acesta de agent al unui serviciu secret. Apoi observi că omul are o conştiinţă. Lucrează pentru o organizaţie despre care începe să aibe dubii că face lucrurile cum trebuie. În plus, simte o responsabilitate pentru fata pe care el a racolat-o şi, deci, a implicat-o în povestea asta. Până la final va fi prins la mijloc, între ciocan şi nicovală."

Clive Owen (49 de ani) este un actor britanic binecunoscut publicului european precum şi celui din Statele Unite ale Americii.

A debutat în 1988 în filmul Vroom al lui Beeban Kidron. Ulterior a avut diverse roluri, precum fratele cu sentimente incestuase din Close My Eyes al lui Stephen Poliakoff sau homosexualul trimis în lagărul nazist de la Dachau pe post de evreu în loc de gay din Bent (1997), în care a jucat alături de Jude Law şi Mick Jagger.

În 2004 atinge primul vârf al carierei sale, odată cu rolul din Closer (2004), unde joacă împreună cu Natalie Portman, Julia Roberts şi Jude Law. Rol pentru care, un an mai târziu, este nominalizat la OSCAR - "Cel mai bun actor în rol secundar" şi obţine premiul BAFTA şi Globul de Aur la aceeaşi secţiune.

A apărut împreună cu Angelina Jolie în drama romantică de război Beyond Borders (2003) a lui Martin Campbell; cu Charlotte Rampling în thriller-ul I'll Sleep When I'm Dead (2003); în drama de acţiune King Arthur (2004), alături Mads Mikkelsen, Stellan Skarsgård şi Keira Knightley; cu Bruce Willis, Benicio del Toro, Rosario Dawson, Mickey Rourke şi Jessica Alba în Sin City (2005); cu Jennifer Aniston şi Vincent Cassel în Derailed (2005); cu Denzel Washington, Willem Dafoe, Christopher Plummer şi Jodie Foster în Inside Man al lui Spike Lee; cu Julianne Moore şi Michael Caine în mult-premiatul Children of Men (2006); cu Monica Bellucci şi Paul Giamatti în Shoot 'Em Up (2007); cu Cate Blachet în Elizabeth: The Golden Age (2007).

În 2002 a avut rolul unui asasin CIA cu numele de cod "Profesorul", cu misiunea de a-l ucide pe Bourne, din The Bourne Identity (2002). Ratează misiunea şi este omorât.

De curând, Clive Owen a jucat cu Julia Roberts în Duplicity (2009), în International (2009) cu Naomi Watts, în Boys Are Back (2009), în Trust (2010) şi în Killer Elite (2011), cu Robert De Niro şi Jason Statham.

A avut o serie de roluri în seriale pentru tv şi în piese de teatru. Owen a jucat rolul şoferului în seria de scurtmetraje de pe internet The Hire, din campania BMW, filme regizate de Ang Lee, Wong Kar-wai, Guy Ritchie sau Alejandro Gonzalez Inarritu.

Clive Owen: "Niciodată n-am fost interesat să joc roluri de băieţi buni. Tot timpul am fost atras de personajele periculoase. Aceste roluri sunt de obicei de departe mult mai interesante şi nu mi-e frică să le fac."


Andrea Riseborough - membru IRA, informator MI5

Andrea Riseborough este personajul feminin principal din Shadow Dancer. Ea joacă rolul lui Collette McVeigh, o tânără irlandeză implicată în acţiunile IRA, arestată şi şantajată să devină informatorul MI5.

Andrea Riseborough (32 de ani) este născută în Marea Britanie şi joacă de la vârsta de 9 ani. Are o serie de roluri în teatru şi în filme de televiziune, iar în 2005 obţine premiul Best Newcomer (Cel mai bun debutant), alegerea publicului spectator de teatru (Theatre Goers Choice Awards).

Primul ei rol (cameo) într-un film de cinema este în 2006, în Venus, regia Roger Michell, cu Peter O'Toole.

În 2008 joacă rolul lui Margaret Thatcher în filmul tv The Long Walk to Finchley, o producţie BBC, rol pentru care este nominalizată la premiul BAFTA. În acelaşi an apare în piesa Two Polish-Speaking Romanians (la Soho Theatre) şi are un rol în The Devil's Whore (Channel 4), pentru care obţine premiul de "Cea mai bună actriţă" la Royal Television Society (RTS) Awards UK în 2009.

Recent aţi putut-o vedea pe Andrea Riseborough la cinema în drama SF Never Let Me Go (2010) alături de Charlotte Rampling, Keira Knightley, Carey Mulligan şi Andrew Garfield; în Made in Dagenham (2010); sau alături de Helen Mirren în Brighton Rock (2010), film care încă nu a ajuns la noi.

Acesta din urmă a fost şi ocazia cu care s-a făcut remarcată de către echipa lui Shadow Dancer (producătorul Chris Coen şi regizorul James Marsh).

În curând o veţi putea recunoaşte pe tânăra actriţă britanică în lungmetrajul W.E. (2011), regizat de Madonna - povestea de dragoste dintre King Edward al VIII-lea şi americanca Wallis Simson (Andrea Riseborough). Resistance (2011), în regia lui Amit Gupta, este deasemenea un film care încă nu a fost lansat la noi şi în care Andrea Riseborough joacă rolul principal. Alte proiecte recente ale Andreei sunt Disconnect (2012) şi Welcome to the Punch (2013).

Premii. Andrea Riseborough a primit deja British Independent Film Award 2012 pentru "Cea mai bună actriţă" în Shadow Dancer. Premiul Festivalului de film internaţional de la Edinburgh "Cea mai bună performanţă într-un film britanic" pentru Shadow Dancer. Premiul IFTA (Irish Film and Television Awards) pentru "Cea mai bună actriţă" în Shadow Dancer. Premiul "Actriţa anului" din partea London Critics Circle Film pentru Shadow Dancer.


Regia filmului este semnată de James Marsh (câştigătorul OSCAR-ului pentru "Cel mai bun documentar" cu Man on Wire, 2008). Scenariul Shadow Dancer este scris de Tom Bradby, fost jurnalist de televiziune, corespondent în Irlanda de Nord în perioada 1993-1996, autorul cărţii omonime publicate în 1998.

Sinopsis
Un membru activ al IRA (Andrea Riseborough) este arestat în timpul unui atentat cu bombă eşuat în metroul londonez. Femeia acceptă să devină informator al serviciului MI5 (reprezentaţi de Clive Owen şi Gillian Anderson), de dragul copilului său minor. Ea se întoarce în Belfast, la familia sa care este în intregime implicată în operaţiuni IRA.

Povestea se complică încă de la prima misiune. Femeia este presată de autorităţi să livreze informaţii despre operaţiunile IRA, iar "colegii" de reţea o suspectează de trădare şi riscă moartea. În tabăra cealaltă, agentul care o racolează (Clive Owen) răspunde pentru viaţa ei, însă se trezeşte prins în jocurile de culise din MI5 care pot duce la sacrificarea sursei sale.


Filmul va rula la Cinema Studio, Elvira Popescu, Cinemacity Cotroceni, Cinemacity Sun Plaza, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Movieplex Cinema Plaza şi Hollywood Multiplex, din Bucureşti. Shadow Dancer va intra ulterior la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Ţăranului Român şi la Union (Bucureşti), la Cityplex din Constanţa şi din Braşov şi la cinema Victoria, din Cluj.
-------------------------
Referinţe online:
Shadow Dancer - pe Facebook
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial

Shadow Dancer este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.
 
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570| 0751 224 222 | [email protected]

Regia: James Marsh Cu: Clive Owen, Andrea Riseborough, Gillian Anderson, Aidan Gillen, Domhnall Gleeson

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus