martie 2013
Festivalul DaKINO 2013
Cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film DaKINO va avea loc în perioada 3 - 7 aprilie 2013, la Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3, Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City şi Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR).

A Late Quartet, în regia lui Yaron Zilberman, va fi proiectat în premieră în România în deschiderea celei de-a 22-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO. Gala de Deschidere va avea loc miercuri, 3 aprilie 2013, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City.
 
Un renumit cvartet new-yorkez repetă, pentru aniversarea lor de 25 de ani, Cvartetul Nr. 14 de Beethoven şi, în acelaşi timp, se destramă: adulter, invidie, tensiune mamă-fiică, boală şi aşteptări nerealizate într-un film în care Christopher Walken, Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener şi Mark Ivanir fac, fiecare în parte, roluri de excepţie. 

Christopher Walken a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru The Deer Hunter, regia Michael Cimino, 1979 şi nominalizat pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru Catch Me If You Can, regia Steven Spielberg, 2003.

Philip Seymour Hoffman a câştigat Premiului Oscar pentru Cel mai bun actor pentru Capote, regia Bennett Miller, 2006 şi a fost nominalizat la Oscar 2013 pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din The Master, regia Paul Thomas Anderson. Catherine Keener a fost de asemenea nominalizată la Oscar pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru Capote, în 2006 şi respectiv pentru Being John Malkovich, regia Spike Jonze, în 2000. Mark Ivanir este cunoscut publicului pentru rolul său din Schindler's List, 1993.

Filmul a fost prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto în 2012.
 
Beasts of the Southern Wild / Tărâmul Visurilor, în regia lui Benh Zeitlin, va fi proiectat în avanpremieră în România în închiderea celei de-a 22-a ediţii a DaKINO. Gala de Închidere va avea loc sâmbată, 6 aprilie 2013, la Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3.

O poveste impresionantă despre supravieţuire, curaj şi legăturile strânse între membrii unei comunităţi izolate de lumea civilizată, filmul a primit patru nominalizări la Oscar 2013, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu adaptat şi respectiv Cea mai bună actriţă în rol principal - Quvenzhane Wallis, cea mai tânără actriţă nominalizată la Oscar.

În plus, filmul s-a bucurat de recunoaştere la nivel internaţional prin obţinerea unui număr impresionant de premii, printre care Marele Premiu al Juriului Sundance 2012, Premiul FIPRESCI şi Premiul Camera d'Or la Cannes 2012. Filmul este distribuit în România de Asociaţia Culturală Macondo.


Hushpuppy e o fetiţă de şase ani, care trăieşte cu tatăl ei, Wink, într-o comunitate din sudul deltei de la capătul lumii. Tatăl ei o iubeşte, dar e sever cu ea, aşa că Hushpuppy nu e o fetiţă vulnerabilă, ci una care se poate descurca singură. Atunci când Wink se îmbolnăveşte de o maladie misterioasă, toată natura o ia razna - temperaturile cresc, gheţarii se topesc, iar o armată de creaturi preistorice se dezlănţuie. Pe măsură ce creaturile se apropie şi nivelul apei din deltă creşte, tatăl e din ce în ce mai slăbit, iar Hushpuppy îşi dă seama că trebuie să plece singură pentru a-şi găsi mama.

Alte titluri confirmate în cadrul celei de-a 22-a ediţii a DaKINO sunt:
Copiii noştri / A perdre la raison, regia Joachim Lafosse, Belgia - Luxemburg - Franţa - Elveţia, 2012, recompensat cu Premiul secţiunii Un Certain Regard pentru Cea mai bună actriţă - Emilie Dequenne, Cannes 2012. Filmul va fi prezentat în avanpremieră în cadrul DaKINO 22.
Play, regia Ruben Ostlund, Suedia - Danemarca - Finlanda, 2011, film prezentat în premieră în cadrul Quinzaine des Realisateurs, Cannes 2011.
Extrem de tare şi incredibil de aproape / Extremely Loud and Incredibly Close, regia Stephen Daldry, titlu nominalizat la Oscar 2012 pentru Cel mai bun film şi respectiv Cel mai bun actor în rol secundar - Max von Sydow.

Ediţia 22 a Festivalului Internaţional de Film DaKINO este organizată de Primăria Sectorului 3, în parteneriat cu Fundaţia DaKINO şi Asociaţia FAMart.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus