România Liberă / aprilie 2005
Între 26 aprilie şi 3 mai are loc la Paris o amplă Panoramă a Filmului Românesc Contemporan, organizată de Asociaţia Artroumaine, sub patronajul CNC Franţa şi susţinut de Ministerul Culturii din România, Uniunea Latină şi CNC. Această primă ediţie a panoramei va fi găzduită de cinematograful Le Latina şi propune nu numai proiecţiile celor mai notabile filme ale ultimilor patru ani, ci şi dezbateri, expoziţii foto, lansări de DVD, casete VHS şi cărţi.

Publicul parizian va putea vedea lungmetrajele: Maria de Călin Netzer, Filantropica de Nae Caranfil, Occident de Cristian Mungiu, Examen de Titus Muntean, În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură de Sinişa Dragin, Italiencele de Napoleon Helmis, Furia de Radu Muntean, Marfa şi banii de Cristi Puiu, Niki Ardelean, colonel în rezervă de Lucian Pintilie.

Lista scurtmetrajelor cuprinde filmele: Apartamentul de Constantin Popescu, Trafic de Cătălin Mitulescu, Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea de Cristi Puiu, Visul lui Liviu de Corneliu Porumboiu, Ajutoare umanitare de Hanno Hoefer, Stejarii verzi de Ruxandra Zenide şi Challenge Day de Napoleon Helmis.
Vor fi proiectate, de asemenea, documentarele Marele jaf comunist de Alexandru Solomon, Adam şi Eva de Dite Dinesz şi Decreţeii de Florin Iepan.

Panorama se deschide însă cu proiecţia clasicului Steaua fără nume de Henri Colpi, prezentat în spectacol de gală, la care vor lua parte interpreţii principali - Marina Vlady şi Claude Rich, alături de arhitectul Oni Oroveanu şi de gazda festivităţii, renumitul critic de film Henry Chapier.

O altă seară specială va fi acordată proiecţiei filmului Reconstituirea de Lucian Pintilie. Invitatul de onoare al ediţiei este Horaţiu Mălăele, iar dezbaterile vor fi animate de criticul de film Alex Leo Şerban.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus