martie 2013
Domestic
Luni, 1 aprilie 2013, de la ora 19:30, Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Strada Ion Câmpineanu nr. 21) găzduieşte o proiecţie specială a filmului Domestic, al treilea lungmetraj semnat de Adrian Sitaru (după multipremiatele Pescuit sportiv şi Din dragoste cu cele mai bune intenţii). Proiecţia este urmată de o discuţie la care participă regizorul-scenarist Adrian Sitaru şi producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan, alături de actorii Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Sergiu Costache, Clara Vodă, Ioana Flora, Dan-Cristian Hurduc şi Ariadna Titieni. Este primul întâlnire cu publicul, din campania naţională de promovare a filmului Domestic, la care sunt prezenţi toţi actorii principali din distribuţie.
 
Cel de-al optulea eveniment din cadrul KINObservator-ului, program organizat de Arhiva Naţională de Filme - Cinemateca Română în colaborare cu revista Observator cultural, este al patrulea din 2013, după cele dedicate filmelor Rocker de Marian Crişan, Killing Time de Florin Piersic Jr şi Poziţia copilului de Călin Peter Netzer. În noiembrie şi decembrie 2012, Sala Union a mai găzduit patru evenimente de succes, avându-i ca invitaţi pe regizorii Cristian Mungiu, Dan Chişu, Paul Negoescu şi Radu Gabrea, alături de o parte dintre membrii echipelor filmelor lansate de ei.
 
Cel mai recent film al regizorului Adrian Sitaru, comedia dulce-amăruie Domestic, este o poveste despre oamenii care mănâncă animalele pe care le iubesc şi animalele care iubesc oamenii necondiţionat. Un iepure, o găină, o pisică, un câine şi un porumbel trec prin viaţa personajelor principale, influenţându-le evoluţia. Cu un imaginar minunat, dar şi dureros de real, Domestic este povestea copiilor, adulţilor şi animalelor care convieţuiesc sperând la o viaţă mai bună. Filmul urmăreşte povestea a trei personaje principale - domnul Lazăr (Adrian Titieni), domnul Mihăeş (Gheorghe Ifrim) şi Toni (Sergiu Costache) - şi a animalelor lor, cu toţii nevoiţi să locuiască împreună în aceeaşi comunitate a blocului. Antrenate de o serie de evenimente amuzante, absurde, însă totuşi realiste, fiecare dintre cele trei personaje completează povestea celuilalt, influenţând-o într-o anumită măsură.

 

Regizorul Adrian Sitaru despre filmul său:
"Mi-am dorit un film simplu, amuzant şi emoţionant în acelaşi timp. Inspirat în mare măsură din copilărie, filmul se bazează pe câteva poveşti cu animale domestice (şi nu numai), copii şi părinţii acestora. Sunt poveşti în care am realizat că se regăsesc mulţi oameni şi nu doar din România. Sunt poveşti universale în care copiii, animalele şi adulţii ajung să interacţioneze accidental, însă destinele, atât ale animalelor cât şi ale oamenilor, se întrepătrund, se influenţează şi schimbă ireversibil. Să ne uităm puţin în jurul nostru: câţi oameni sunt în parcuri şi pe străzi cu animale, câţi dintre vecinii noştrii nu au măcar un acvariu sau un papagal, uitaţi-vă cât de mult sunt prezente în viaţa noastră animalele, de la reclamele TV, în cântece, sigle, în numele de familie, poveşti, filme etc. Mă gândesc că avem o mare nevoie de animale şi ele de noi, de aici am realizat cât de mult ne iubim şi mâncăm în acelaşi timp la propriu animalele, iar la figurat între noi oamenii. Am încercat să pun în film toate astea prin ochii unui copil pentru care viaţa este simplă, crudă, misterioasă şi foarte amuzantă în acelaşi timp, iar adulţii sunt la fel: buni, cruzi, fără logică dar foarte amuzanţi şi... mă opresc aici. Restul în film."
 
Domestic, o coproducţie între 4 Proof Film (România) şi unafilm (Germania), a avut premiera mondială în noiembrie anul trecut, în competiţia singurului festival internaţional de film de clasa A din America Latină, cel de la Mar del Plata (Argentina), şi a mai fost selecţionat, în ianuarie, în cadrul Festivalului de Film Slamdance, organizat exclsuiv de cineaşti şi concentrat asupra filmului independent, ca atare supranumit Quinzaine des Réalisateurs al Sundance-ului.

Vă aşteptăm!

Parteneri media ai Arhivei Naţionale de Filme - Cinemateca Română: Radio România Cultural, Observator cultural, Tabu, Cinemagia, CinemaRx, Port.ro, Urban Things - Chestii Urbane, Bucuresteni.ro, Calendar Evenimente, COOPerativa Urbană, CentrulVechi.com, OrasulVechi.ro.
 
 Tarifele practicate de Cinemateca Română:
Bilet pentru spectatorii fără abonament: 10 lei
Bilet pentru spectatorii cu abonament: 8 lei
Bilet pentru elevii, studenţii, pensionarii etc. cu abonament: 5 lei
Bilet pentru studenţii UNATC sau UNArte cu abonament: 5 lei
Abonament (valabil pentru întreaga stagiune): 15 lei
Abonament (redus, pentru elevi, studenţi, pensionari etc.): 12 lei
Abonamentele pentru stagiunea în curs se pot achiziţiona de la Cinemateca Eforie (Strada Eforie nr. 2).

Regia: Adrian Sitaru Cu: Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Ioana Flora, Clara Vodă, Sergiu Costache

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus