aprilie 2013
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2013
După o gală de deschidere într-o sală plină, la Cinema Studio din Capitală, cu premiera peliculei Frumoasa adormită, de Marco Bellocchio, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica continuă cu primele titluri din competiţie şi programele speciale. Marţi seara, actorul Victor Rebengiuc a introdus ediţia de anul acesta a festivalului şi a prezentat juriul competiţiei, care va avea de ales, pentru Trofeul Cinepolitica, între opt filme.
 
Astăzi, 3 aprilie 2013, de la ora 18.00, la Cinema Studio, competiţia Cinepolitica debutează cu premiera naţională a unuia dintre documentarele nominalizate în 2013 la OscarThe Gatekeepers / Cerberii, o cutremurătoare confesiune a şase foşti conducători ai Shin Bet - agenţia de securitate internă a Israelului - despre acţiunile lor anterioare şi metodele folosite. Filmul va fi reluat joi, 4 aprilie, de la ora 16.00, la Cinema Studio.

De la ora 20.00, tot la Cinema Studio, filmul propus de Polonia în cursă la Oscar, 80 milionow / 80 de milioane, de Waldemar Krzystek, rulează în premieră în România. Cu puţin timp înainte de proclamarea legii marţiale, un grup de activişti ai Solidarităţii, urmăriţi de Securitate, organizeză o acţiune-fulger de retragere a 80 milioane de zloţi din contul sindicatului, înainte ca acesta să fie blocat. Despre filmări şi despre întâmplările reale care stau la baza filmului va povesti actorul Maciej Makowski, invitat special al Cinepolitica. Filmul va fi reluat joi, de la 14.00, la Cinema Studio.

Tot miercuri încep proiecţiile la Cinema Elvira Popescu, cu cele două titluri din programul special Drumul libertăţii: de la ora 18.00, Ilegal (r. Olivier Masset-Depasse), propunerea Belgiei la Oscar pe 2010, drama unei mame rusoaice şi a fiului ei, emigraţi în Occident, şi, de la 20:00 - Noaptea fără lună, povestea unor albanezi care încearcă să fugă peste hotare, regizată de Artan Minarolli, membru al juriului competiţiei.

 

Joi, 4 aprilie, la Cinema Elvira Popescu se va vorbi despre rolul papalităţii în societatea contemporană şi despre alegerea noului Papă. Dezbaterea, la care vor participa Michel Kubler, fostul redactor şef pe probleme religioase al publicaţiei La Croix, şi Adrian Niculescu, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA, va avea loc după proiecţia documentarului Martor al speranţei: Viaţa lui Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea, în regia lui Judith Dwan Hallet, programată la ora 19.00.
 
Competiţia continuă joi, 4 aprilie, cu alte două titluri de neratat: povestea uluitoare a unui tânăr născut şi crescut într-un lagăr de prizonieri politici din Coreea de Nord, care a reuşit să fugă la 23 de ani, din Camp 14: Total Control Zone / Lagărul 14: Zonă de control total / Camp 14: Total Control Zone, în regia lui Marc Wiese (Cinema Studio, 18.00), şi ancheta unui procuror care investighează dispariţia unei formaţiuni paramilitare care acţiona în Croaţia, Bosnia şi Kosovo din Redemption Street / Calea izbăvirii, de Miroslav Terzić (Cinema Studio, 20.00). 

Programul complet poate fi consultat aici: http://www.cinepolitica.ro/ro/program

Biletele s-au pus în vânzare la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu - fiecare cinematograf vinde tichete doar pentru proiecţiile sale -  la preţul de 10 lei. La Cinema Studio, pentru elevi şi studenţi, tariful este 7 lei.

                

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Ne găsiţi pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival
Parteneri media: Realitatea TV, Radio Guerilla, Şapte Seri, Realitatea.net, Ziare.com, Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Port.ro, Hotnews.ro, Studentie.ro, Ziarul Ring, Observator Cultural, Liternet.ro, Urban.ro, Filmreporter.ro, KoolHunt.ro, Orasulm.eu, Cinefan.ro, Chestii urbane, Cooperativa Urbana, BlogdeCinema.ro, Cărtureşti, Spectacular Media.


Descarcă catalogul Cinepolitica, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus