Cosmopolitan / decembrie 2004
Isprăvile celebrităţilor ne macină curiozitatea. Partea bună e că mereu se găsesc nişte oameni de bine care să ne-o satisfacă, înainte să se-aleagă praful de noi.

Nimeni nu ne poate învinui pentru că sîntem atît de obsedaţi de celebrităţi. Le vedem mutrele peste tot, iar stilul lor de viaţă e atît de strident, încît dramele personale au ajuns mai pasionante decît filmele în care joacă. De multe ori, comportamentul lor ne intrigă, ne lasă cu gura căscată sau pur şi simplu ne surprinde prin stupizenia de care dau dovadă. Aceste necunoscute ne-au determinat să deschidem o investigaţie în abisul întunecat al vedetelor pentru a găsi răspunsuri la curiozităţile stîrnite în noi de ştirile despre ele - sarea şi piperul cronicilor mondene. Sursele din interior să trăiască. Aşadar, te-ai întrebat vreodată...

  "...de ce nu se lecuiesc odată de tatuarea numelui persoanei iubite?"
Sursă din interior: Angelina Jolie (din nou ea...), Pamela Anderson, Johnny Depp şi Lara Flynn Boyle au crezut că dragostea lor va dura o veşnicie, drept care şi-au tatuat numele persoanei iubite şi au ajuns să regrete gestul. Există însă o explicaţie: celebrităţile sînt nişte specimene incredibil de pasionale şi de impulsive şi nu se gîndesc la consecinţe atunci cînd iau decizii în regim de urgenţă. De ce le-am condamna pentru această dovadă de idealism?!

  "...de ce mai toate actriţele de la Hollywood sînt însărcinate?"
Sursă din interior: Vedete precum Reese Witherspoon, Sarah Jessica Parker şi Kate Hudson au demonstrat că decizia de a avea copii nu le-a afectat nici cariera, nici look-ul. Venit din partea unor actriţe de serie A, acest gest care pînă acum ar fi putut părea sinucigaş a schimbat legea la Hollywood şi a dat undă verde tuturor celor care-şi ignorau cu bună ştiinţă ceasul biologic. Cariera actriţelor amintite n-a avut de suferit de pe urma sarcinii, iar asta mulţumită antrenorilor şi dieteticienilor personali care fac posibilă revenirea mamelor pe platourile de filmare la mai puţin de un an după ce au născut. Mai mult, sarcina contribuie la sporirea popularităţii lor, transformîndu-le în eroine în ochii celorlalte femei şi conferindu-le o aură de normalitate.

  "...de ce celebrităţile se logodesc la doar 30 de secunde după ce au cunoscut pe cineva?"
Sursă din interior: Majoritatea starurilor îşi petrec bună parte din viaţă filmînd departe de casă şi de cercul lor de prieteni, în condiţii extreme de izolare care nu fac decît să le accentueze singurătatea şi senzaţia de alienare. Aşa că, în clipa în care găsesc o oază de stabilitate şi un potenţial partener, se grăbesc să-şi oficializeze relaţia pentru a nu o pierde. E drept că şi egoul lor supradimensionat le face să creadă că-şi pot permite să meargă împotriva curentului şi să fie fericite cu cineva pe care abia l-au cunoscut. Cu toţii ştim că actorii s-au obişnuit cu ideea că pot avea tot ce-şi doresc. Consecinţele mai pot aştepta.

  "...de ce refuză să-şi comenteze în presă legăturile sentimentale, cîtă vreme şi le expun cu atîta voluptate în public?"
Sursă din interior: În marea majoritate a cazurilor, nimeni nu-şi oferă viaţa particulară pe tavă în ochii publicului. E doar o falsă impresie pe care o avem din cauza paparazzilor care le spionează şi imortalizează fiecare mişcare, chiar şi cele mai intime. Multor celebrităţi nici nu le trece prin cap că obiectivul unui aparat de fotografiat poate avea o bătaie atît de lungă atunci cînd ele se cred la adăpost - în toiul unei petreceri private sau în propria lor curte. Alteori, de pildă în cazurile în care zvonurile despre o eventuală despărţire plutesc în aer, cuplurile se afişează cu bună ştiinţă în faţa fotografilor, servindu-le un sărut care să pună capăt comentariilor. Dovadă mişcarea lui Ben Affleck şi J.Lo atunci cînd au ieşit în lume la cel mai "monitorizat" restaurant de la Hollywood, The Ivy, în noaptea în care au anulat nunta, pentru a dovedi că sînt încă împreună.

  "...de ce se îmbracă atît de şleampăt, cîtă vreme îşi pot permite stilişti personali şi toate hainele din lume?"
Sursă din interior: Celebrităţile nu depun cine ştie ce eforturi pentru a se îmbrăca de parcă ar ieşi să ducă gunoiul. Pur şi simplu le ajunge de cît de multe ore şi le petrec în scaunul de machiaj şi prin garderobe pentru a arăta cît mai bine atunci cînd filmează. Drept care, în timpul liber, nu stau prea mult pe gînduri şi se aruncă în haine lălîi care le fac să se simtă cît mai confortabil.

  "...avem mereu impresia că actorii sînt înalţi ca brazii, de vreme ce-n realitate sînt scunzi ca nişte arbuşti?"
Sursă din interior: Cîţiva dintre cei mai mari actori de la Hollywood sînt şi cei mai scunzi. De pildă, Tom Cruise, Mark Wahlberg, Tobey Maguire şi Ben Stiller nu depăşesc 1,80 m. Explicaţia e că nici actriţele de serie A nu sînt cine ştie ce lungane (vezi Reese Witherspoon, Renee Zellweger, Sarah Michelle Gellar, Drew Barrymore etc.), aşa că prin comparaţie, actorii par mai înalţi pe ecran. Unde mai pui că atunci cînd o actriţă e mai înaltă decît partenerul ei, nu trebuie să poarte tocuri, pentru a nu-l ridiculiza cu cei cîţiva centimetri în plus.

  "...starurile îşi promovează inclusiv filmele despre care ştiu că sînt ratate? Sînt obligate prin contract s-o facă?"
Sursă din interior: Potrivit unui publicist de la o companie importantă de distribuţie, starurile nu sînt obligate să-şi promoveze filmele. Uneori însă, o clauză din contract le obligă s-o facă. Aşa se întîmplă atunci cînd un actor de calibru lucrează la un sequel, iar producătorii îl suspectează pe respectivul că nu va depune nici un efort pentru a genera puţină vîlvă înainte de lansarea filmului. Chiar dacă nu sînt obligate să "presteze" publicitar, e totuşi în interesul lor s-o facă. Studiourile sînt foarte sensibile la acest lucru şi tot ele sînt cele care îşi dau acordul pentru angajarea unui actor într-un nou proiect. Dacă nu le faci jocul, te poţi trezi pe tuşă.

  "...cum se face că găsesc nume atît de aiuritoare (Apple - Gwyneth Paltrow şi Chris Martin, Scout - Demi Moore şi Bruce Willis) pentru proaspetele lor odrasle?"
Sursă din interior: Celebrităţilor le place să nu semene cu nimeni. Iar dacă oamenii de rînd au modificat standardele onomastice, botezîndu-şi copiii Skylar în loc de Suzanne, celebrităţile nu pot rămîne mai prejos şi contraatacă, apelînd la nume cu rezonanţe ezoterice. În grandomania lor, cred că un nume special îl va face la fel de special pe posesorul lui.

  "...de ce se combină fie cu celebrităţi, fie cu picoliţe şterse, şi niciodată cu cineva intermediar?"
Sursă din interior: Simplu. Singurii oameni cu care celebrităţile intră în contact sînt fie alţi actori (cei cu care se-ntîmplă să filmeze), fie chelnerii sau ospătăriţele care le servesc cina (pentru că, nu-i aşa, trebuie şi ei să mănînce ceva). Majoritatea vedetelor îşi petrec timpul fie pe platourile de filmare, fie în restaurante, fie în sălile de forţă. Dacă nu-i cunoşti pe cei care-i machiază sau le toarnă băutură, dacă nu frecventaţi acelaşi salon de fitness şi dacă nu se-ntîmplă să aveţi o scenă fierbinte într-un film, poţi să-ţi iei gîndul de la o eventuală relaţie cu o celebritate.

  "...de ce-şi fac singure piaţa cînd ar putea lejer angaja pe cineva care să-i scape de-o grijă?"
Sursă din interior: Cînd nu filmează, le rămîne timp liber gîrlă pe care n-au cu ce să şi-l umple. Unele vedete se plictisesc de moarte atunci cînd nu sînt în lumina reflectoarelor. Şi nici la standardul financiar al lui Tom Cruise n-au ajuns încă: după ce-şi plătesc agentul, managerul şi publicistul, nu le mai rămîn bani şi pentru asemenea capricii.

  "...se lăcomesc la gratuităţi, cîtă vreme îşi pot permite orice din lefuri?"
Sursă din interior: Pentru că pot. Dacă cineva le-a obişnuit cu asta, le intră în sînge şi consideră că li se cuvine. Nimeni n-o să refuze o pereche de pantofi Jimmy Choo care îi pică din cer. Mai mult: se consideră reclame umblătoare, de vreme ce fac publicitate gratuită lucrurilor de firmă pe care le poartă.

  "...ce casă îţi poţi cumpăra la Hollywood cu un milion de dolari?"
Sursă din interior: După standardele celebrităţilor, nu cine ştie ce. Majoritatea starurilor grele (gen Tom Cruise, Madonna sau Brad Pitt şi Jennifer Aniston) locuiesc în cartiere de lux (gen Pacific Palisades, Malibu sau Beverly Hills), unde o căsoaie costă între 8 şi 15 milioane de dolari. Cu doar un milion nu găseşti nimic în aceste zone rezidenţiale. În cartiere ceva mai rezonabile, cum ar fi Hollywood Hills, unde stă Leo DiCaprio, o căsuţă cu două dormitoare, două băi şi o bucătărioară - în care n-ai loc să te-ntorci, darămite să mănînci - costă în jur de 1,5 milioane de dolari. Dacă ai noroc, la banii ăştia te pricopseşti şi cu o piscină mică.

  "...de ce acceptă marii actori roluri secundare în filme?"
Sursă din interior: În Bourne supremacy, Julia Stiles apare 10 minute cu totul. Demi Moore aproape că făcea figuraţie pe lîngă trioul angelic din Îngerii lui Charlie. Iar J.Lo dispărea din Jersey girl înainte să apucăm să facem mişto de ea. Ei bine, există două motive pentru care asistăm la această, aparent, anomalie: fie partitura iniţială era mai consistentă şi a fost subţiată la masa de montaj din motive dramaturgice, fie actorul a consimţit de la bun început la un rol mai mic, din nevoia de a dovedi că poate juca şi altceva. Cît despre toate acele scurte apariţii gen "ai clipit şi i-ai pierdut" (Matt Damon în Jersey Girl, Ben Stiller în Anchorman, Brad Pitt în Confessions of a Dangerous Mind): nu reprezintă decît o mînă de ajutor pe care şi-o dau prietenii între ei.

  "... cîte filme proaste trebuie să facă un actor pentru a ieşi din graţii?"
Sursă din interior: De regulă, trei, zice un producător de film. Cu un mic amendament, desigur: actorii sînt mai puţin strînşi în lesă decît actriţele. Nu mai departe de Ben Affleck: actorul a avut eşec după eşec, dar e considerat în continuare un talent major. Să zicem că-n cazul masculilor, cifra de afaceri e cinci. În cazul femeilor, nu trece mult şi de la posturi de eroină în filme de acţiune aterizezi în ipostaza-clişeu de mamă. După trei eşecuri, eşti pusă pe linie moartă şi ţi se caută o înlocuitoare. C-aşa-i la Hollywood. Vorba unui cîntec de la noi: E foame de bani, e foame de bani...

  "...de ce e nevoie de atîţia bodyguarzi?"
Sursă din interior: De la incidentul din 1989, cînd vedeta TV Rebecca Schaeffer a fost împuşcată de Robert Bando, celebrităţile au tras concluzia că nu mai pot ieşi în lume decît cu escortă de calibru prezidenţial. Nici un preţ nu e prea mare pentru propria siguranţă şi se poate ajunge pînă la 4000 de dolari plătiţi pe săptămînă pe agenţi de pază. În mod normal, o celebritate de serie A n-are nevoie de mai mult de doi bodyguarzi. Paranoia le face însă pe numeroase vedete să-şi angajeze ditamai armata, în timp ce altele (Gwyneth Paltrow, Cameron Diaz) ies în lume complet nesupravegheate.


  Detector de minciuni hollywoodiene - Cum şi după ce te prinzi că o vedetă îţi vinde gogoşi în timpul unui interviu?

Repetă întrebarea înainte să dea răspunsul.
De ce: Încearcă să tragă de timp pentru a confecţiona un răspuns.

Fac pauze dese.
De ce: Mmmm-urile şi ăăăă-urile sînt semne că pregătesc o minciună cît mai plauzibilă.

"Lungesc" cuvintele
De ce: Cînd minţi, eşti tentat să ignori contracţiile şi foloseşti cuvintele la capacitate maximă. De pildă, în loc de "mă-ntorceam să-l văd" zici "mă întorceam să îl văd."

Îşi încep declaraţiile cu cuvîntul "sincer".
De ce: În nouă cazuri din zece, cînd cineva zice "sincer" înainte de răspunsul pe care-l aştepţi, poţi să fii sigur că ce urmează nu e adevărat.

Se scarpină la nas.
De ce: Sentimentul de vinovăţie creşte fluxul de sînge al feţei, şi-n special la nivelul nasului, de unde şi mîncărimile.

Îşi duc mîna la gură.
De ce: Oamenii fac asta aproape inconştient, pentru a împiedica minciuna să le iasă pe gură.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus