Radio România Muzical / aprilie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Vă prezint un disc care s-a lansat la nivel internaţional în 1 aprilie 2013. Apărut la casa Decca, este inclus şi în cadrul campaniei "Votează discul de muzică al anului 2013" derulate pe site-ul www.romania-muzical.ro, deci are şanse ca prin votul dvs. să devină discul câştigător.

Vorbim astăzi despre un disc cu muzică de cameră, înregistrat de violonista-vedetă Janine Jansen şi câţiva dintre prietenii ei: violonistul Boris Brovtsyn, violiştii Amihai Grosz, şi Maxim Rysanov, violonceliştii Torleif Thedéen şi Jens-Peter Maintz.

Discul include două lucrări de mari dimensiuni - versiunea pentru sextet de coarde a lucrării Noapte transfigurată de Arnold Schonberg, una dintre primele lucrări ale compozitorului vienez, într-un stil postromantic atât de diferit de cel serial dodecafonic de mai târziu, şi Cvintetul D956 în Do major de Franz Schubert.


Toate discurile Janinei Jansen tind să devină bestseller-uri şi cred că acest disc va avea mare succes în rândul iubitorilor de muzică de cameră. Avem în faţă un disc ce cuprinde înregistrări live realizate în mai 2012 la Dortmund, în Germania. Iar fiorul acestui concert live se simte - este atâta pasiune şi atâta sensibilitate în aceste înregistrări, că este aproape imposibil să nu fii emoţionat, chiar dacă nu iubeşti în special muzica de cameră.

Janine Jansen...
... o vedetă a violonisticii contemporane, este la 35 ani o artistă matură, cu multe împliniri, care a atins un nivel de la care îşi permite să abordeze un repertoriu de mare rafinament - adaptat celor cu gusturi muzicale mai avansate. De altfel, şi noi am ascultat-o în actuala stagiune a emisiunii Music box interpretând lucrări de Prokofiev, iar acum într-un repertoriu cameral în care poţi afirma fără a exagera că excelează.


În mai 2012, în recitalul live în cadrul căruia au fost realizate înregistrările de pe acest disc, Janine Jansen a evoluat în compania unor vechi parteneri de scenă - violistul ucrainean Maxim Rysanov, violoncelistul suedez Torleif Thedeen, căruia li s-au adăugat violonistul rus Boris Brovtsyn, violoncelistul german Jens Peter Maintz şi violistul israelian Amihai Grosz, violistul principal al orchestrei Filarmonicii din Berlin.

Despre Amihai Grosz
Sonoritatea românească a numelui lui Amihai Grosz mi-a atras atenţia şi am început să caut informaţii mai multe despre acest muzician născut în 1978 în Israel, astăzi unul dintre cei mai importanţi violişti ai momentului. Şi am descoperit că într-adevăr, unul dintre bunicii săi era originar din România.

Iată deci încă un motiv să ascultăm cu atenţie interpretarea de referinţă a Cvintetului D 956 în Do Major de Franz Schubert ce completează albumul prezentat astăzi. Interpreţi: Janine Jansen, Boris Brovtsyn, Amihai Grosz, Torleif Thedéen, Jens-Peter Maintz.

În 15 aprilie, de la ora 20, veţi asculta la Radio România Muzical albumul Winds of Joy - înregistrări ale Orchestrei Mozart, dirijate de Claudio Abbado, lansate la nivel internaţional în 2 aprilie 2013.

(fragmente din emisiunea Music box difuzată în 1 aprilie 2013, ora 20, la Radio România Muzical)

Pentru a comenta, a asculta şi a avea acces la arhive foto şi video intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus