aprilie 2013
Festivalul Internaţional de film NexT, 2013
Scurtmetrajul Şi viii plâng / Os Vivos Tambem Choram / The Living Cry Too, regizat de Basil da Cunha a fost desemnat marele câştigător al celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT. Juriul format din Chris Tidman, Roar Skau Olsen, Michèle Driguez, Hervé Le Phuez şi Radu Jude au decis acordarea Trofeului pentru scurtmetrajul portughez "pentru măiestria cu care acest film prezintă o ficţiune dramatică filtrată prin lentila documentarului, transformând realitatea oamenilor şi locurilor într-o experienţă metafizică". Premiul pentru cel mai bun film, în valoare de 2.000 de euro a fost oferit de Arcub. În plus, CineLabs România a oferit filmului Şi viii plâng servicii digitale de post-producţie în valoare de 2000 de dolari.

Cea de-a VII-a ediţie a celui mai important festival de scurt şi mediu metraj din România, NexT, şi-a desemnat pe 13 aprilie 2013 câştigătorii. Ceremonia de închidere a avut loc sâmbătă seara la Cinema Studio din centrul Capitalei, în prezenţa a peste 400 de invitaţi, printre ei numărându-se: actorul Vlad Ivanov, actriţele Ilinca Goia, Ada Condeescu şi Ioana Flora, regizorul Cătălin Mitulescu şi criticul de film Irina Margareta Nistor.

La gala de închidere din 13 aprilie 2013, premiul "Cristian Nemescu" pentru Cea mai bună regie i-a fost acordat regizorului spaniol Chema García Ibarra, realizatorul filmului Mister / Misterio. Cineastul a fost desemnat câştigător "pentru felul în care prezintă un punct de vedere specific asupra vieţii, folosind în mod eficient constrângerile formatului de scurtmetraj şi pentru folosirea excepţională a umorului şi suprarealismului."

Premiul "Andrei Toncu" pentru Cea mai bună coloană sonoră a fost acordat sound designer-ului Ioan Filip, pentru filmul Treizeci. Juraţii au motivat alegerea făcută, declarând că distincţia a fost acordată "pentru felul în care foloseşte sunetele pentru a elabora povestea şi a o face mai consistentă şi mai tangibilă şi pentru felul frumos în care muzica diegetică este transformată în muzică de film."

Premiile de regie şi sound design, în valoare de 1000 de euro fiecare, au fost oferite de ArCub.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc din competiţia NexT 2013 a fost câştigat de filmul Betoniera, în regia lui Liviu Săndulescu şi produs de Mandragora. Distincţia i-a fost acordată "pentru felul în care transformă o situaţie măruntă şi ridicolă din viaţa reală într-o poveste relevantă pentru condiţia umană în epoca modernă." Premiul constă într-un cec de 1.000 de euro, oferit de postul de televiziune ShortsTV şi servicii de post-producţie în valoare de 3.500 euro, oferite de Abis Studio.

Menţiunea specială a Juriului a fost acordată filmului britanic Noapte bună / Good Night, realizat de Muriel d'Ansembourg, "pentru performanţa deosebită a întregii distribuţii".

Premiul publicului pentru Film românesc a fost câştigat de scurtmetrajul realizat de Adrian Silişteanu - Şanţul şi constă în două săptămâni de promovare intensivă pe faţada media Cocor. Premiul publicului pentru Film străin a fost acordat lui Kaiser & König, realizat de Timon Mondersohn. Câştigătorul din Germania a primit din partea Sony o cameră video Sony HDR-AS15 Action Cam.

Andrei Luca a câştigat un loc în Juriul Tânăr "Emile Cantillon" al celei de-a 28-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur (27 septembrie - 4 octombrie 2013). Cronica realizată de tânărul student la UNATC pentru filmul Toată lumea din familia noastră în cadrul concursului de critică de film, organizat de Festivalul NexT  2013 şi partenerul său, Namur IFF a fost desemnată câştigătoare de juriul format din Dana Duma, Ileana Bîrsan şi Răzvan Penescu.

Publicul poate revedea filmele câştigătoare la NexT 2013 duminică, 14 aprilie 2013, la Cinema Studio, începând cu ora 20:00.

Biletele şi abonamentele pentru proiecţiile Festivalului de Film NexT pot fi achiziţionate online de pe www.eventbook.ro şi de la Librăria engleză Anthony Frost, dar şi de la casele de bilete ale cinematografelor Studio, Corso şi Patria.

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în "Viziunea pe 30 de ani pentru România a Casei Regale.
Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei şi Uniunii Cineaştilor din România.
Sponsori: JTI, HBO, Farmaciile Catena
Parteneri: Romtelecom, ArCuB, Cărtureşti, Stage Expert, Grolsch, Abis, Cinelabs Romania, Digital Cube, Chainsaw, Noumax, Sony, F64, UNATC, Media Desk Romania, Mobila Dalin, Osho Primaverii, Anca Fronescu - Romanian Film Supporter, Illy, La Fântâna, Mediatrust, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Goethe Institut, Ambasada Suediei, Ambasada Portugaliei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Balassi
Parteneri media: Cocor Media Channel, ShortsTV, Utv, Radio Guerilla, Decât o revistă, TATAIA, Revista de Povestiri, Money Magazine, BeWhere!, Şapte Seri, Ring, GQ, Playboy, Feeder.ro, money.ro, orasulm.eu, metropotam.ro, urban.ro, hotcity.ro, Trilulilu.ro, Liternet.ro, SUB25.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, Cinemagia.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro, CooperativaUrbana.ro
NexT Kids este un program susţinut de Itsy Bitsy şi promovat de urbankid.ro şi prokid.ro.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus