aprilie 2013
Festivalul TIFF 2013
O versiune restaurată a unuia dintre cele mai controversate filme din istoria cinematografiei, Heaven's Gate, un documentar despre celebra operaţiune de salvare a unui alpinist, în Himalaya, la care a luat parte românul Horia Colibăşanu, The Ridge, şi Sound City, filmul regizat de Dave Grohl, solistul Foo Fighters, sunt câteva dintre proiecţiile-eveniment ale celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie 2013, Cluj-Napoca). 

Spectatorii TIFF vor avea ocazia să vadă, în premieră, versiunea regizorului Michael Cimino la filmul care i-a ruinat cariera, a dus la dispariţia unui studio şi a căpătat o aură de legendă: Heaven's Gate. Considerat deopotrivă "catastrofă" şi "capodoperă", filmul a fost lansat în 1980, după o producţie dificilă, presărată cu scandaluri, şi cu aşteptări uriaşe din partea unui regizor premiat cu Oscar pentru Vânătorul de cerbi / The Deer Hunter.
 
Heaven's Gate s-a dovedit însă un eşec de box office răsunător, unul dintre cele mai mari din istoria filmului: din cele circa 44 de milioane de dolari cheltuite (echivalentul a 122 de milioane astăzi), producătorii şi-au recuperat puţin peste 3 milioane de dolari. Primirea criticilor americani a fost nemiloasă. În schimb, Festivalul de la Cannes a inclus filmul în cursa pentru Palme d'Or 1981, iar critica europeană l-a văzut ca pe unul dintre cele mai neortodoxe şi provocatoare western-uri.
 
În toamna anului 2012, legendarul film a fost relansat într-o versiune restaurată digital şi re-montată de 216 minute - "director's cut", la Festivalul de la Veneţia, în prezenţa lui Michael Cimino. Directorul festivalului, Alberto Barbera, a descris filmul drept o "capodoperă absolută", "masacrată" de montajul producătorilor, căreia i s-a făcut una dintre cele mai mari nedreptăţi din lumea cinematografiei.

Heaven's Gate este un western inspirat de războiul din Johnson County, din 1890, când proprietarii pământurilor din Wyoming au ucis imigranţii veniţi să se stabilească acolo. În distribuţie figurează Kris Kristofferson - a cărui carieră a fost ruinată de film, Christopher Walken, Isabelle Huppert, Jeff Bridges, John Hurt, Sam Waterston, Brad Dourif, Joseph Cotten, Geoffrey Lewis, David Mansfield, Richard Masur, Terry O'Quinn, Mickey Rourke şi Willem Dafoe.

O altă proiecţie specială de neratat la TIFF 2013 va fi Pura Vida / The Ridge, în regia lui Migueltxo Molina şi Pablo Iraburu, o reconstituire a uneia dintre cele mai dificile şi ample operaţiuni de salvare a unui alpinist în Himalaya.

În 2008, spaniolul Iñaki Ochoa de Olza, unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din lume, a suferit leziuni la 7.400 de metri, pe muntele Annapurna, unul dintre cele mai periculoase vârfuri - circa 41% dintre cei care încearcă să-l cucerească nu se mai întorc niciodată. Partenerul său de expediţie, Horia Colibăşanu, a cerut ajutorul la bază şi a încercat să-l menţină în viaţă, până la sosirea echipei de salvare. Timp de patru zile, alpinişti experimentaţi din zece ţări, printre care şi Alex Glăvan, au făcut tot ce le-a stat în puteri să-şi ajute camarazii. Proiecţia specială Pura Vida / The Ridge va avea loc în prezenţa alpinistului Horia Colibăşanu, invitat special TIFF 2013.

Un eveniment special va fi şi premiera Sound City, debutul în regie al lui Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana şi solistul Foo Fighters. Primit extrem de favorabil de critică, la Festivalul de la Sundance, Sound City reînvie zilele de glorie ale unui studio aproape necunoscut din Van Nuys, California - Sound City, unde au fost înregistrate câteva dintre marile albume ale muzicii rock, precum Nevermind, al trupei Nirvana, sau Rumours al celor de la Fleetwood Mac. Tot aici şi-au finisat şi înregistrat melodiile Metallica, Nine Inch Nails, Guns N' Roses sau Rage Against the Machine. În urmă cu doi ani, când Sound City s-a închis, Grohl a cumpărat panoul de sunet şi l-a instalat în propriul studio. Tot atunci a apărut şi ideea unui film.
 
În Sound City apar, printre alţii, Paul McCartney, Mick Fleetwood, Tom Petty, Trent Reznor, John Fogerty, Rick Springfield. Coloana sonoră a documentarului, Sound City: Real to Reel, a fost lansată în primăvara lui 2013 (ascultă aici). Proiecţia specială de la TIFF este organizată în parteneriat cu Digital Cube.
 
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus