aprilie 2013
Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2013
Festivalul Internaţional de Film Timishort, care va avea loc la Timişoara în perioada 25 - 28 aprilie 2013, va prezenta publicului şi în 2013 deja cunoscuta secţiune competiţională Videorama. Programul Videorama mizează pe film experimental şi artă video, mult prea puţin promovate în România, tocmai pentru ca spectatorii să aibă şansa de a cunoaşte artişti video talentaţi, din ţara noastră şi din străinătate. Dacă principalul obiectiv al Timishort este ca prin competiţia sa să descopere noi autori de cinema, pentru Videorama, selecţionerii festivalului caută acele filme scurte care împing limbajul audio-vizual dincolo de limitele sale actuale. Astfel, prin Videorama, organizatorii festivalului intenţionează să transforme oraşul Timişoara în cel mai important punct de pe harta filmului experimental din România.
 
Secţiunea Videorama din cadrul celei de-a cincea ediţii a Timishort include 12 scurtmetraje internaţionale, în general premiere naţionale şi cu durata de până la 30 de minute, însă acestea vor fi proiectate într-un spaţiu neconvenţional, potrivit cu un asemenea program provocator, în clubul Setup din Timişoara.
 
Din această secţiune fac parte:
Urma melcului (Snail Trail, Germania, 2012, 3 min, R: Philipp Artus)
Diavolul / The Devil (Franţa, 2012, 7 min, R: Jean-Gabriel Périot)
Motor / Engine (Portugalia, 2011, 5 min 56 sec, R: Miguel Ildefonso)
Anul zero / Year Zero (Olanda, 2011, 6 min 22 sec, R: Mischa Rozema)
Mişcări ale unui timp imposibil / Movimenti di un tempo impossibile / Movements of an Impossible Time (Italia, 2011, 8 min 5 sec, R: Flatform)
Telegrafista / The Telegraphist (Germania, 2012, 3 min 07 sec, R: Lisa Sperling şi Florian Kläger)
Sau orice altceva în afară de pavajul negru / Or Anything at All Except the Dark Pavement (Franţa, 2011, 5 min, R: Théodora Barat)
Generaţii adezive / Tape Generations (Olanda, 2011, 2 min 39 sec, R: Johan Rijpma)
Jocuri de oglinzi / Rauch & Spiegel / Smoke and Mirrors (Australia, 2012, 5 min 56 sec, R: Nick Moore)
Achill (Germania, 2012, 9 min, R: Gudrun Krebitz)
I Fink U Freeky (Africa de Sud, 2012, 3 min 55 sec, R: Roger Ballen) şi
Ninja: Aura tremurătoare a domnişoarei Candace Hilligoss / Miss Candace Hilligoss min Flickering Halo (Italia, 2011, 13 min 45 sec, R: Fabio Scacchioli, Vincenzo Core).
 
Ca în fiecare an, Timishort prezintă şi secţiunea Focus, dedicată unei ţări şi unui regizor. Anul acesta ţara invitată este Malta. În cadrul secţiunii Focus Malta, vor fi proiectate şapte scurtmetraje produse în această ţară pentru a crea o imagine asupra specificului industriei cinematografice de pe insulă. Regizoarea invitată la această ediţie este Marie Lousier. Născută în Franţa în 1972, Marie este o regizoare şi selecţioneră care lucrează în New York. Filmele ei sunt proiectate în mod regulat la prestigioase festivaluri de artă şi film, precum şi în cadrul muzeelor, inclusiv la Tate Modern, P.S. 1, MoMA, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam ş.a.m.d.
 
Timishort 2013 mai prezintă şi programul Short matters! al European Film Awards, programul Midnights Shorts al Festivalului de Film Zubroffka din Polonia, precum şi o selecţie de scurtmetraje ale Festivalului de Film Kratkofil din Bosnia-Herţegovina. De asemenea, ca în fiecare an, festivalul prezintă şi o selecţie a celor mai recente producţii UNATC, şcoală invitată anual în cadrul Timishort.
 
Ediţia a cincea a Festivalului Internaţional Timishort este organizată de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Primăriei şi Consiliului Local Timişoara, al Centrului Cultural German Timişoara, al Teatrului Naţional Timişoara, Van Graph Kfe, Music service Timisoara, Cuib d min Arte, Club SetUp şi Rohost.
 
Despre Timishort
Festivalul Internaţional de Film Timishort este singurul eveniment de acest gen din România care pune accent pe filmele de artă şi cele de autor, reunind filme în premieră şi de debut ale tinerilor regizori din întreaga lume. Timishort reprezintă singurul eveniment cinematografic din zona de Sud-Vest a ţării, reuşind să redeschidă apetitul publicului larg din Timişoara şi din zonă pentru manifestări cinematografice de calitate. Festivalul a doborât recordul de intrări înregistrate vreodată în cinematografele din reţeaua de stat în perioada de după Revoluţie.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus