aprilie 2013
Festivalul de Teatru Scrie despre Tine, 2013
În perioada 10 mai 2013 - 10 iunie 2013 va avea loc în Bucureşti prima ediţie a Festivalului de Teatru independent Scrie despre Tine. Tema acestei ediţii va fi "Cui ne spunem poveştile?"

În cadrul festivalului vor fi prezentate în premieră 5 spectacole de teatru reprezentând prima stagiune românească de texte scrise documentând experienţe personale şi atingând teme extrem de actuale pentru publicul românesc. Alte 8 piese realizate în cadrul atelierului Scrie despre Tine vor fi prezentate în spectacole lectură. Totodată, Festivalul va găzdui şi reprezentaţia unei piese irlandeze: Solpadeine is my boyfriend, scrisă de Stefanie Preissner şi regizată de Gina Moxley. 

"Deschidem festivalul cu aceasta piesă irlandeză poate şi pentru că tot traseul meu de regizor şi scriitor a pornit de la o altă piesă irlandeză pe care am montat-o pentru licenţă, Monged, de Gary Duggan, care era un text foarte nou pentru acel moment în Bucureşti şi vorbea despre experienţa a trei puşti care timp de trei zile iau foarte multe droguri şi se plimbă prin Dublin. Reacţia publicului ne-a dat de gândit în legătură cu cât de important e ca pe scenă să fie texte care te reprezintă, în Bucureşti nu se mai văzuse în acel moment o piesă atât de frustă despre un subiect tabu, cu care foarte multă lume se identifica, dar care nu avea reprezentare pe scenă. Scrie despre tine a fost influenţat de această abordare." (Vera Ion, co-fondator Scrie despre Tine)

Festivalul va cuprinde şi un atelier de teatru şi actorie coordonat de regizoarea Gina Moxley şi actriţa Stefanie Preissner. Cele două invitate propun un schimb de experienţă cu participanţii prin exerciţii creative de actorie şi teatru care dezvoltă tema festivalului, "Cui ne spunem poveştile?". De asemenea, trainerii Vera Ion şi Sorin Poamă vor susţine un atelier deschis în cadrul căruia vor lucra cu publicul exerciţii creative de actorie şi dramaturgie bazate pe metoda Scrie despre Tine. Aceste ateliere vor exemplifica modalitatea de a transforma relatarea unor experienţe personale în texte dramatice.

Tema primei ediţii a Festivalului, "Cui ne spunem poveştile?", va fi extinsă şi la nivelul unor acţiuni experimentale de strada ce vor presupune exerciţii de interacţiune între membrii grupului Scrie despre Tine şi străini cu scopul de a documenta aceste acţiuni. Membrii echipei experimentale vor nota reacţiile lor faţă de străini şi pe cele ale străinilor, urmând ca materialul să fie folosit ulterior în realizarea unei reviste a platformei Scrie despre Tine.

Festivalul va cuprinde şi o seară de proiecţii a 5 scurtmetraje realizate pornind de la texte generate în atelier.

Scrie despre Tine este un atelier de scris şi actorie înfiinţat în 2009 de regizoarea Vera Ion şi actorul Sorin Poamă. Aplicând o metodă nouă de scris dramaturgic, cei doi au obţinut 2 piese bazate pe experienţele personale ale autorilor: Ich Clown - povestea lui Sorin Poamă, care, după terminarea facultăţii, din lipsă de proiecte în România, lucrează ca artist de stradă în Berlin şi Londra, şi Refuz să cresc. Dacă puteţi face o mică donaţie - un one woman show scris şi jucat de Vera Ion şi inspirat de experienţa de artist de stradă în Londra. Trainerii au aplicat metoda de scris şi în primăvara 2011, la Vaslui, unde au lucrat cu un grup de elevi de liceu timp de o lună. Rezultatul a fost spectacolul 13 oameni, o poveste din Vaslui, bazat pe întâmplări şi experienţe reale din viaţa tinerilor din Vaslui 2011 şi jucat de aceiaşi oameni care au scris piesa - un grup de 13 adolescenţi de la Liceul Mihail Kogălniceanu.

În următorii ani, la atelierul de scris Scrie despre Tine au participat peste 100 de persoane - fiecare cu miza de a scrie un scenariu de teatru sau de film bazat pe o întâmplare personală. Cele 5 piese produse şi prezentate în premieră în prima ediţie a festivalului aparţin primei grupe de participanţi la atelier, persoane ce provin din diferite medii profesionale - actori, sociologi, publicitari - selectaţi din rândul publicului pieselor Ich Clown şi Refuz să cresc. Dacă puteţi face o mică donaţie. Aceste 5 piese au fost prezentate prima dată în lectură publică în cadrul Lunii Scrie despre Tine, în martie 2012. Printre actorii care au citit piesele în reprezentaţiile lectură se numără: Cristi Iacob, Andi Vasluianu, Andreea Bibiri, Ioana Flora, Ilinca Hărnuţ, Lucian Iftime, Ionuţ Grama, Alexandru Potocean, Alec Secăreanu, Cristina Găvruş.

"Se nasc forme noi, asta e ideea. Trebuie să dezvoltăm forme noi din această independenţă, nu să facem piese de teatru ca la Teatrul Naţional dar pe care să le jucăm în baruri. Sper să se depăşească încetul cu încetul această idee despre teatrul independent." (Mihaela Sîrbu, actriţă) 

Organizatorii încurajează membrii publicului să aducă la piese câte o poveste personală în 100 de cuvinte.

Reprezentaţiile primei ediţii a Festivalului de Teatru Scrie despre Tine vor avea loc în locaţiile partenere:  MNAC, Teatrul Act, Teatrul de Artă Bucureşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Apropo, Legere Café, Lente&Cafea JoinPoint, UNATC.

Festivalul de Teatru Scrie despre Tine este un proiect cultural finanţat de AFCN, susţinut de Goldsmiths University of London şi se desfăşoară sub înaltul patronaj al Ambasadei Irlandei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus