aprilie 2013
Concert Lucian Ban
Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizează vineri, 26 aprilie 2013, ora 20.00, în Sala Mare, concertul Lucian Ban & ELEVATION. Acest eveniment face parte din turneul European "Mystery CD Release tour" prezentat de Sunnyside Records. Concertul va fi urmat de o discuţie cu publicul, moderată de Virgil Mihaiu.

Acelaşi concert va avea loc şi la Bucureşti, sâmbătă, 27 aprilie 2013, ora 20.00, la Sala ARCUB.

Jazzul tradiţional a reprezentat, de-a lungul anilor, o sursă de inspiraţie pentru mulţi dintre muzicienii consacraţi. Mulţi dintre ei şi-au construit cariera scoţând la lumină ritmuri din trecut, alţii au ajuns într-o zonă muzicală care cu greu poate fi numită jazz. Muzica grupului Elevation a fost apreciată de Time Out New York drept o mostră de "jazz post-bop care se îndreaptă spre avangardă fără să piardă efervescenţa swing-ului".

Originar din Cluj, pianistul, compozitorul şi aranjorul muzical, Lucian Ban, are o identitate muzicală unică şi se raportează în permanenţă atât la tradiţie cât şi la avangardă. A cântat alături de străluciţi muzicieni de jazz şi a încercat multiple stiluri, de la jazz, la muzică clasică şi muzică nouă. Lucian Ban a fost nominalizat de două ori (în 2005 şi 2006) la prestigiosul premiu "Best European Jazz Musician". El este considerat parte din generaţia de interpreţi şi compozitori aflată în prim-planul jazz-ului modern contemporan la New York.

Alături de pianistul Lucian Ban, grupul Elevation reuneşte trei dintre cele mai marcante personalităţi ale jazz-ului contemporan: Abraham Burton, Brad Jones, Nasheet Waits. Cei patru interpreţi creează o muzică ce reinventează idiomul, un flux sonor ce coboară din marea tradiţie a jazz-ului, dar se îndreaptă creativ şi spre viitor. Ei reprezintă "noul jazz" în forma sa cea mai spectaculoasă.

Abraham Burton a cântat în cariera sa de până acum cu Jackie Mclean, Art Taylor, Jimmie Smith, Wynton Marsalis. Una dintre cele mai extravagante experienţe muzicale ale sale constă în grupul pe care l-a alcătuit împreună cu celebrii baterişti Nasheet Waits şi Eric McPherson, împreună cu care a crescut, în Greenwich Village - un trio "extravaganza", cum a fost numit de presa de specialitate. Interesant este că atât Nasheet Waits cât şi Eric McPherson au făcut parte de-a lungul timpului, în diferite formule, din grupul Elevation.

Brad Jones a avut în cariera sa unele dintre cele mai ilustre colaborări muzicale: a înregistrat cu Elvin Jones, Ornete Coleman, Elvis Costello şi Marc Ribo (împreună cu care a câştigat un Grammy pentru "Cel mai bun album de muzică latino" - grupul Los Cubanos Postizos). Jones este considerat unul dintre marii contrabasişti de jazz ai momentului.

Nasheet Waits este considerat unul dintre cei mai mari baterişti contemporani, Nasheetw Waits s-a născut în New York în 1971 şi este fiul celebrului baterist Freddie Waits, unul dintre marii baterişti ai anilor 60', colaborator al lui Ella Fitzgerald, Sonny Rollins, Max Roach, McCoy Tyner şi multi alţii. A studiat la Long Island Unversity şi percuţie în privat cu cunoscutul Michael Carvin. Unul din marile momente pentru Nasheet Waits a fost când parte din M'Boom a concertat alături de faimoşii Tony Williams şi Ginger Baker.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus