mai 2013
Festivalul de Teatru Scrie despre Tine, 2013
Pe 10 şi 11 mai 2013, la Teatrul Act vor avea loc două reprezentaţii ale piesei Solpadeine is my boyfriend, scrisă şi interpretată de Stefanie Preissner şi regizată de Gina Moxley. Aceste reprezentaţii deschid Festivalul de Teatru independent Scrie despre Tine ce va avea loc în perioada 10 mai - 10 iunie 2013, în Bucureşti.

Bazată pe o poveste reală şi prezentată în premieră în ediţia 2012 a festivalului Absolut Dublin Fringe din Irlanda, Solpadeine is my boyfriend vorbeşte despre schimbare într-o generaţie căreia i s-a promis totul: o viaţă cu stabilitate financiară şi siguranţa unui serviciu, dar care se trezeşte acum stând la coadă, fie la aeroport pentru a emigra, fie la biroul de protecţie socială pentru a solicita ajutor social.

"Timp de o oră cât durează spectacolul, Stephanie vorbeşte în rime, schimbă convenţiile, stand-up, rimă, povestire, monolog. Te gândeşti pe rând la Ali G, Little Britain, Shakespeare. Foloseşte cele două elemente de decor în toate felurile pentru a ilustra fragmente de poveste. Aleargă, se tăvăleşte, se epuizează, loveşte sacul de box, se târăşte, bea apă, cade, se ridică, se îmbracă, se dezbracă şi bea un pahar de Solpadeine.

Textul este scris de ea, despre ea. Îi povestim despre ce facem şi hotărâm că trebuie neapărat să o chemăm în Bucureşti cu spectacolul ăsta. Ea ne spune din nou că ar vrea să vină să lucreze în Bucureşti pentru că i-ar plăcea să joace undeva unde nu o să vină să o vadă familia ei." (Fragment din Jurnalul Scrie despre Tine la Absolut Dublin Fringe scris de Vera Ion şi Sorin Poamă, fondatorii atelierului Scrie despre Tine)

Solpadeine is my boyfriend a fost dezvoltat parţial la MAKE, o rezidenţă artistică organizată de Cork Midsummer Festival, Dublin Fringe Festival, Project Arts Centre şi Theatre Forum din Irlanda.

Mai multe detalii despre piesă se găsesc pe blogul spectacolului.


Tot pe 11 mai 2013, Stefanie Preissner şi Gina Moxley vor susţine un atelier deschis de dramaturgie în limba engleză, la care sunt invitaţi să participe toţi cei interesaţi de o perspectivă occidentală asupra teatrului şi a modului în care ne spunem poveştile. Intrarea este liberă. Spectacolul este subtitrat în limba română.

Festivalul Scrie despre Tine este realizat în regim independent şi este prima manifestare artistică de acest gen în România. Oricine doreşte să îl susţină o poate face printr-o donaţie în cadrul campaniei ce se desfăşoară pe platforma internaţională de crowdfunding Indiegogo. Mai multe detalii despre modalităţile de donare se găsesc aici: http://www.indiegogo.com. Fiecare susţinător al Festivalului va primi cadouri speciale din partea echipei, constând în postere, invitaţii la premiere şi întâlniri cu dramaturgii, dar şi multe altele.

Reprezentaţiile primei ediţii a Festivalului de Teatru Scrie despre Tine, 2013 vor avea loc în spaţiile partenere: MNAC, Teatrul Act, Teatrul de Arta Bucureşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Apropo, Legere Café, Lente&Cafea JoinPoint, UNATC.
Festivalul de Teatru Scrie despre Tine este un proiect cultural finanţat de AFCN şi realizat sub înaltul patronaj al Ambasadei Irlandei la Bucureşti.
Parteneri media: COCOR Media Channel, Revista de Povestiri, VICE, Sub25, Şapte Seri, Money.ro, Cooperativa Urbană, ArtWe.ro, Ginger Group, Modernism.ro, Revista Arte şi Meserii, Fundaţia Paspartu, Peteava.ro, Feeder.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Orasulm.eu.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus