mai 2013
Cea mai importantă expoziţie de fotojurnalism la nivel global, World Press Photo, şi-a deschis pe 2 mai 2013 porţile pentru public, începând cu ora 11.00. Expoziţia, organizată de Fundaţia Eidos, va fi deschisă până pe 26 mai 2013, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, între orele 11.00 - 21.00. Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 9 mai 2013, în cadrul unui eveniment de gală la care sunt aşteptate personalităţi din mediul cultural, social şi politic din ţară şi din străinătate.

În 2013 expoziţia se bucură de susţinerea Festivalului Internaţional "George Enescu", în calitate de partener cultural. Cel mai important eveniment cultural internaţional organizat în România sprijină prezentarea expoziţiei World Press Photo la Bucureşti, deoarece această iniţiativă contribuie la conectarea ţării la circuitul mondial al creativităţii şi exprimării libere. Astfel, în cadrul evenimentului de pe 9 mai 2013, Festivalul va fi prezent printr-un moment muzical, care va fi un preview la ediţia 2013 a prestigioasei manifestări.

Expoziţia este o iniţiativă a World Press Photo Foundation, fondată în anul 1955 în Olanda, care activează ca organizaţie independentă, non-profit, cu sediul în Amsterdam. Activitatea Fundaţiei este dedicată impunerii unor standarde ridicate în fotojurnalism şi fotografie documentară la nivel mondial.

Competiţia World Press Photo a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 ţări au înscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. În 2012, concursul a atras 5.247 de participanţi din 124 de ţări, care au înscris 101.254 de fotografii.

Toate lucrările înscrise în concurs sunt deschise publicului prin intermediul expoziţiei anuale care călătoreşte în întreaga lume, ea fiind montată în peste 100 de locaţii din peste 45 de ţări - şi vizitată de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare ediţie.

În 2012, expoziţia a fost readusă în Bucureşti, după 18 ani de absenţă, prin eforturile Fundaţiei Eidos, care organizează expoziţia şi în 2013. Fundaţia Eidos a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani de fotojurnalistul Cristian Movilă, pentru a declanşa potenţialul comunităţilor creative din România, prin promovarea exprimării artistice proaspete. Fundaţia îşi propune să inspire şi să susţină iniţiativele artistice contemporane româneşti, contribuind astfel la dezvoltarea societăţii. Proiectele Fundaţiei Eidos încurajează creativitatea, având încredere în rolul de pionierat al artiştilor români - acela de a păstra proaspătă expresia artei ca instrument de exprimare personală şi schimbare socială.

Expoziţia World Press Photo 2013 Bucureşti este realizată cu sprijinul Primăriei Bucureşti şi ArCub.
Sponsorii principali ai World Press Photo 2013 Bucureşti sunt Fratelli Social Events, Biutiful, GDF Suez, Aqua Carpatica, Airfrance / KLM, Cocor Media Channel, Microsoft, Axa Insurance, Petrom, Ines IPTV, ApaNova Bucureşti, Automobile Bavaria şi Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, iar expoziţia este realizată cu sprijinul Spectacular, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Fan Courier, Kondiment şi Hotel Cişmigiu.
Parteneri media: IQAds, Radio Guerrilla, Dilema Veche, Adevărul, Elle, Esquire, Şapte Seri, Discovery Channel, România TV, Radio RFI, Hotnews, Modernism, Cinemagia, Feeder.ro, LiterNet, VICE şi HotCity.
Expoziţia World Press Photo la Bucureşti este susţinută de TVR. Partener cultural: Festivalul Internaţional George Enescu.