mai 2013
Halt auf freier Strecke / Oprit din drum
Clipa. Tot ceea ce contează este clipa. Trăieşte-o! Trăieşte-o cu adevărat!

Viaţa îţi poate rezerva surprize plăcute, cât şi neplăcute. Aşa că prinde-te de clipă cu toate simţirile tale fiindcă numai ea reprezintă o certitudine în destinele noastre atât de imprevizibile.

Ecranizarea regizorului Andreas Dresen, Halt auf freier Strecke / Oprit din drum este o adevărată lecţie de viaţă, o poveste cutremurătoare, dar puternică şi curajoasă, care priveşte moartea fără să clipească. Din 10 mai 2013, pe marile ecrane,  o să fiţi martorii unei experienţe care ne arată cum să accepţi moartea şi în acelaşi timp să preţuieşti viaţa.

La numai 40 de ani, Frank a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier care nu poate fi operată, rămânându-i doar câteva luni de trăit. Dar cum să le spui asta copiilor? Cum să le spui că ai să mori? Această situaţie disperată nu îl afectează numai pe el, ci şi pe familia şi apropiaţii lui. Cu cât cancerul avansează, comportamentul lui Frank suferă transformări majore, începe să uite lucruri elementare şi ajunge să halucineze.

Cuvintele devin o raritate şi tăcerea le înlocuieşte. Durerea sfâşietoare nu mai are glas şi se îndreaptă obosită către ultimul lucru de îndeplinit: moartea. Deşi Frank se va resemna faţă de finalul inevitabil, încă se mai poate sesiza lupta şi dorinţa sa de a mai rămâne în viaţă.

Decizia lui Frank de a se trata acasă pune presiune pe relaţia lui cu soţia sa Simone şi cu cei doi copii. Blocajul cel mai mare al compasiunii, al altruismului este faptul că nu poţi să înţelegi pe deplin ce se petrece în sufletul şi mintea bolnavului. Cu toate astea, momente frumoase se strecoară în atmosfera tensionantă din casă şi fiecare în parte încercă cum poate să le imortalizeze şi să zâmbească curajos. Filmul arată efectiv procesul morţii: izolarea, furia, indoiala, depresia şi acceptarea. Tandreţea întâlneşte deznădejdea, vulnerabilitatea întâlneşte empatia. Fericirea ultimelor clipe este trăită simultan cu frica, chinul şi tristeţea. Regizorul mărturiseşte că în cazul multor  filme  "sunt oameni care mor repede dar fără să ne arate ce înseamnă moartea pentru ei".

Filmul Halt auf freier Strecke / Oprit din drum nu are un scenariu clasic, el este improvizat de către actori şi este rezultatul unor cercetări pe teren despre cancer. De altfel doctorii şi a personalul medical nu sunt actori, ci persoane reale. Doctorul Träger primeşte până şi un apel telefonic real în timpul filmului.

Andreas Dresen este unul dintre cei mai apreciaţi regizori din Germania cu diverse premii câştigate pentru filmele sale: Whiskey with Vodka, Cloud 9, Grill Point şi Night Shapes.

Filmul a primit premiul Un certain regard la Cannes 2011, alte 11 premii şi 9 nominalizări.

Pe data de 10 mai, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, de la ora 18.30, proiecţia filmului o să fie urmată de discuţii libere între spectatori şi psihologi, terapeuţi care înţeleg această boală şi ce schimbări fizice, cât şi psihice presupune ea. Printre moderatorii conversaţiilor se vor număra şi reprezentanţii de la Asociaţia P.A.V.E.L. Filmul va rula doar la Noul Cinematograf al Regizorului Român şi cinema Union.

Regia: Andreas Dresen Cu: Inka Friedrich, Steffi Kühnert, Talisa Lilly Lemke, Milan Peschel

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus