mai 2013
Articole diverse
Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru atelierul de scenaristică "Play", care se va desfăşura la Bucureşti, între 20 mai şi 20 august 2013, sub îndrumarea Ceciliei Ştefănescu şi a lui Cristi Puiu.

Cursul se adresează scenariştilor aflaţi la început de drum, care vor să înveţe din experienţa celor doi tutori. Cristi Puiu este regizor şi scenarist, filmele sale (Marfa şi banii, Moartea domnului Lăzărescu, Aurora, Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea) au fost premiate la multe festivaluri internaţionale. Cecilia Ştefănescu este scriitoare şi scenaristă - romanul Legături bolnăvicioase, a fost ecranizat după scenariul său în 2006, de Tudor Giurgiu.

Atelierul va avea două părţi, în primele două luni discuţiile vor fi de grup, în ultima lună individuale - cei doi tutori vor discuta împreună, cu fiecare scenarist în parte. Primele două luni cuprind câte două şedinţe de câte două ore pe săptămână (marţi şi miercuri), în ultima lună fiecare participant se va întâlni o dată pe săptămână cu cei doi tutori, pentru feedback pe scenariu.

Apropo de scopul atelierului, Cecilia Ştefănescu scrie: "Dacă filmul e divertisment, atunci şi scrierea unui scenariu ar trebui să conţină nu numai ideea de profesionalism, dar mai ales cea de plăcere. Iar scopul unui atelier de scenaristică nu e doar acela de a-ţi dezvălui bucătăria din spatele scrisului unui scenariu, ci mai ales de a te face să-ţi placă cinemaul cu adevărat, graţie sau în pofida faptului că îi cunoşti ingredientele."

Cei care vor să participe sunt invitaţi să trimită un scenariu de maximum 15 pagini la adresa scenaristica [at] revistadepovestiri.ro, însoţit de un CV, până pe 15 mai 2013. Tutorii atelierului le vor alege pe cele mai bune (15), iar autorii lor vor fi invitaţi să achite prima jumătate din taxa de înscriere (Atelierul costă 1.300 lei).

Scenariile trimise pentru admitere nu trebuie să fie neapărat aceleaşi cu cele pe care se va lucra la atelier. Scenariile pe care participanţii vor alege să le şlefuiască la curs pot fi şi de lungmetraj.

"Pentru mine cinemaul este o tehnică de investigare a realului, iar aparatul de filmat, un instrument cu ajutorul căruia ajung să pot cerceta vizibilul, propria mea minte şi lumea care se întîmplă în exteriorul propriului meu cap.
Cred că a sosit momentul să luăm în stăpînire această tehnică, şi cu ajutorul ei să încercăm să vedem, să ascultăm şi să înţelegem. Să încercăm să descifrăm, deci, cum, de ce şi din ce sînt fabricate evenimentele pe care creierul nostru le fabrică, dîndu-i, astfel, cosmosului sens.
Şi pentru că trebuie s-o apucăm dintr-un capăt, cred că demontarea şi remontarea mecanismelor scenariului de film ar putea conduce către portiţa care dă în coridorul care duce la sala motoarelor propriului nostru creier.

Nu felul în care un text ar putea ajunge să se transforme într-un scenariu de film mă interesează, ci felul în care propriul nostru creier ajunge să gîndească cinema." (Cristi Puiu)

Pentru detalii despre atelier, intraţi pe www.revistadepovestiri.ro/scenaristica

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus