mai 2013
Hannah Arendt
Din 24 mai 2013 veţi urmări pe marile ecrane o poveste extrem de interesantă despre viaţa unei femei care a şocat lumea cu originalitatea ideilor sale. Ea îndrăzneşte să scrie liber despre Holocaust în termeni de care nimeni nu a mai auzit, fapt pentru care apar consecinţe aprige.

Când Hannah Arendt aude că Servicile Secrete Israeliene l-au răpit pe Adolf Eichmann în Buenos Aires şi l-au dus în Ierusalim ea este hotărîtă să scrie câteva articole despre procesul acestuia pentru prestigiosa revistă The New Yorker. Hannah asistă la judecata unui criminal care a fost acuzat de exterminarea a 6 milioane de evrei. Şi, culmea, Hannah, evreică de origine, îl justifică pe aşa-numitul "arhitect al Holocaustului". Îi ia apărarea, dar asta nu înseamnă că l-a iertat pentru monstruozitatea comisă. Eichmann a fost doar un birocrat exagerat, care nu era capabil să gândească, să decidă pentru sine însuşi: a fost o "maşinărie umană " setată să comită respectivele fapte fără urmă de sentiment.

Aprigă, fumatoare înrăită, marea gânditoare este fericită şi prosperă în America, dar viziunea ei pătrunzătoare îi incomodează pe ceilalţi. Ideile sale au costat-o scump: prieteniile considerate odată statornice s-au prăbuşit, oamenii o resping sau o privesc cu dispreţ. Publicarea studiului său în The New Yorker provoacă imediat un scandal în Statele Unite, Israel şi în curând în întreaga lume.

Marea iubire din viaţa Hannei- simpatizantul nazist Martin Heidegger
Dragostea dintre cei doi a fost cea mai comentată în ultimii ani. A fost o iubire imposibilă: el a fost căsătorit, nazist, iar ea evreică. Se întâlneau pe ascuns, îşi scriau scrisori. În film, dar şi în realitate Hannah s-a întâlnit cu Heidegger atunci când munca ei era intens concentrată pe Eichmann.

Regizoarea Margarethe von Trotta a transformat episodul controversat din viaţa Hannei Arendt într-o reprezentare cinematografică grandioasă, iar Barabara Sukowa interpretează excelent rolul Hannei Arendt şi dă viaţă unei luptătoare ferme pentru ideile ei.

Filmul va rula din 24 mai 2013 în cinematografele: Cinema City Cotroceni şi Sun Plaza, Union, Noul Cinematograf al Regizorului Român şi la Elvira Popescu - Bucureşti; Cinema Victoria - Cluj, CityPlex - Constanţa.

Filmul a primit 4 premii, 9 nominalizări şi multe aprecieri din partea criticilor:
Premiul pentru cea mai bună actriţă la Bavarian Film Awards - Barbara Sukowa
Premiul pentru cea mai bună interpretare în rol principal la German Film Awards - Barbara Sukowa
Premiul pentru cei mai buni producători la German Film Awards: Johannes Rexin, Bettina Brokemper
Premiul pentru cel mai bun film la Valladolid International Film Festival - Margarethe von Trotta

Regia: Margarethe von Trotta Cu: Barbara Sukowa, Axel Milberg, Janet McTeer

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus