mai 2013
Festivalul de Teatru Scrie despre Tine, 2013
Programul primei săptămâni a Festivalului de Teatru Independent Scrie despre Tine cuprinde două piese în lectură publică - Fără compromisuri de Mihaela Mureşanu şi Camera unde plouă de Olivia Oancea - şi premiera piesei, Io te-am făcut, io te omor, de Andreea Lupu.

Festivalul de Teatru Scrie despre Tine va oferi publicului bucureştean, în premieră, cinci piese scrise şi montate în spectacol în cadrul atelierului de scris şi dramaturgie Scrie despre Tine. Toate cele cinci piese sunt inspirate din poveştile reale ale autorilor lor. Scenariile au fost prezentate prima dată publicului în seria de lecturi publice a Lunii Scrie despre Tine ce a avut loc în Bucureşti, în primăvara anului 2012.


În 2013, o serie de opt texte noi vor fi prezentate în lectură în cadrul Festivalului, urmând a fi montate în spectacole în această vară.
"Îi aşteptăm la reprezentaţii şi la lecturi pe toţi cei interesaţi de texte autentice, reale, vii, inspirate din realitatea imediat românească. În cadrul atelierului dezvoltăm mereu texte noi pe care dorim să le prezentăm publicului, iar acest Festival reprezintă şi o ocazie bună de a supune atenţiei regizorilor, actorilor şi producătorilor, care doresc să colaboreze cu noi, aceste texte şi împreună să le montăm în spectacole şi să le introducem în circuitul teatrelor independente", declară Sorin Poamă, actor şi co-fondator al atelierului Scrie despre Tine.

Program reprezentaţii săptămâna 15 - 20 mai 2013

Miercuri, 15 mai 2013
Fără compromisuri
, de Mihaela Mureşanu
Spectacol lectură în cadrul Festivalului Scrie despre Tine
Cu: Cristina Gavruş, Sorin Poamă, Vera Ion, Mihaela Mureşanu
Club Legere, ora 19:00
Intrarea liberă


Despre piesă:
Mihaela şi Florin sunt împreună de 15 ani. Ei îi e de multe ori frig. El o ţine în braţe. El are o cicatrice de cuţit pe stomac. Ea e fată cuminte. Se îndrăgostesc în liceu. Merg la cofetărie. Merg în parc. Ea îl detestă. El o face să râdă. Ei îi place "Hable con ella". Lui i se pare un film bolnav. Mihaela şi Florin îşi pregătesc nunta. Rochia e cumpărată. Invitaţiile la fel. Însă Mihaela nu mai vrea să facă nici un fel de compromisuri.

Despre autoare:
Mihaela Mureşanu a lucrat 8 ani în publicitate, iar în prezent este PR freelancer. Din 2010 susţine un curs de Planificare Media în cadrul Masterului de Modele de Comunicare şi Relaţii Publice, în cadrul Universităţii Bucureşti.
"Am început atelierul Scrie despre Tine acum un an şi un pic. Aici mi-am exersat două abilităţi. Una, să scriu despre mine - nu mi-am dorit niciodată asta, dar acum ştiu că nu se poate altfel. A două, să mă ridic şi să plec oricând, din orice situaţie. Când îţi transformi viaţa într-o poveste, e mai uşor să preiei controlul asupra ei. Oricum ar fi, nu mai uiţi că povestitorul eşti tu"

Vineri, 17 mai 2013
Io te-am făcut, io te omor
, de Andreea Lupu
Cu: Andreea Bibiri, Romeo Tudor / Claudiu Istodor, Sorin Poamă, Ilinca Hărnuţ
Teatrul de Artă Bucureşti, ora 20:15
Intrarea liberă


Despre piesă:
Flori e singură la părinţi. Singura fată a lui tata. Tata i-a spus dintotdeauna că nu face nimic suficient de bine. Nu gândeşte, nu tace cât trebuie, nu vorbeşte cât trebuie, nu se îmbracă cum trebuie, nu se machiază. Iubitul ei nu e ce trebuie. Greutatea nu-i aia care trebuie. A fost întotdeauna aproape de BINE, fără să fie acolo niciodată. E Flori şi nu e ce trebuie.
Un text despre neputinţă, blocaj, frică, şi despre încercarea de a creşte. Ce faci când părinţii te iubesc prea mult? Încerci să scapi, să pleci din oraş, să pleci din ţară, să pleci cât mai departe. Ce faci însă când constaţi că de fapt părinţii sunt în tine, şi nu există nici un loc de pe lumea asta unde ai putea să scapi de ei? Când constaţi că tu ai devenit ce urai cel mai mult la ei? "Io te-am făcut, io te omor" vorbeşte despre acest moment când trebuie să stai şi să îţi înfrunţi cea mai mare frică: faptul că te-ai transformat în părinţii tăi.

Fragment de text:
"După ce mă întorc de la şcoală, totul se transformă într-o aşteptare prelungă. Aşteptarea lu'€™ tata. În fiecare seară parchează dacia roşie în faţa ferestrei mele. Ştiu fiecare mişcare a maşinii. Intră-n marşarier, o aliniază uşor pe lateral, îi îndreaptă spatele. Încet, fără grabă. Şi maşina toarce în felul ei de maşină roşie. Şi e parcată de fiecare dată perfect. Trece 1 minut şi tata deschide uşa maşinii. Niciodată nu se grăbeşte. Se deschide uşa şi mai trec 4 secunde şi mâna lui tata care se trage afară încet. Stă un pic în picioare lângă maşină, se uită în stânga şi în dreapta parcă cercetează dacă lucrurile sunt aşa cum le-a lăsat. Trage şi borseta din maşină, se uită iar în stânga, închide uşă, bagă cheia în uşă, a închis şi maşina. Şi încet de tot se îndreaptă spre scară. Acum deja mi-e frică. Îmi bate inima tare şi lucrurile o iau înaintea mea. Nu ştiu ce-i asta. Aud din cameră paşii lu' tata pe trepte, încet, până la etaju 3. Urcă apăsat, aşa. Pas după pas. Se şterge pe preşu de la intrare, cheia în uşă, uşa poc în urmă. Stau în cameră. Nu ies."

Despre autoare:
Andreea Lupu s-a născut în 1978, în Ploieşti. A urmat în liceu cursurile la real, clasa de informatică, a continuat cu studii economice la stat, plus anul terminal la Toulouse, în Franţa, licenţiată în 2002. Din toamna lui 2011 urmează cursurile masterului de Studii Religioase din cadrul Universităţii Bucureşti. Munceşte din timpul facultăţii fără întrerupere, în consultanţă de branding şi comunicare.

Duminică, 19 mai 2013
Camera unde plouă
, de Olivia Oancea
Spectacol lectură în cadrul Festivalului Scrie despre Tine
Cu: Cosmina Stratan, Sorin Poamă, Amalia Ciolan, Lucian Iftime, Catălin Alexandru Cicioiu
Cărtureşti Café Verona, ora 19:00
Intrarea liberă


Despre piesă:
Subiectul piesei este relaţia virtuală, comunicarea între doi străini care cred că au multe în comun, dar care descoperă treptat că nu au mai nimic în comun decât deschiderea spre surpriză şi speranţa. Protagonistul este un adult cu probleme psihice care speră în adâncurile lui că există o salvare şi care descoperă că ultima speranţa ratată echivalează cu moartea sa.
Ea este o puştoaică lipsită de experienţă care crede că ştie multe, dar care nu ştie mai nimic, care crede că face bine, dar care face rău. E o piesă despre singurătate, distanţă, vârstă, contratimp, prea devreme, versus prea târziu.
"Piesa este despre tata, despre mama, imaginea tatălui şi a mamei în două ipostaze, despre atracţia către morbid şi evadarea din real, despre scenariile pe care şi le fac şi adolescenţii şi adulţii indiferent de starea lor de sănătate, despre moldoveni, despre femei, despre fotbal, despre muzica preferată, despre fenomenul internet-cafe-ului în anii 2000, despre un pic de politică, un pic de biserică, un pic de sistem educaţional în Ro. Viaţa studenţească, sărăcie, sacrificiu în familiile middle-class, răzbunare, modalităţi de sinucidere, atmosfera din spitalele de psihiatrie, modalităţi de a dărui, darul la români, un pic de relaţii cu vecinii, ştirile de la ora 5, de fapt mass media în Ro."

Despre autoare:
Olivia, Oli, Măslină, Holicica. Oneşti-Iaşi-Bucureşti, cu mici pauze la ţară sau afară. N-a publicat nimic, deşi de câteva ori a fost pe punctul s-o facă. Momentan (2013), când nu scrie comunicate de presă, scrie despre ea. Experienţa SDT a transformat-o în crainicul propriei vieţi + i-a declanşat o serie lungă de amintiri care, printre altele, au declanşat piesa de faţă, episodul-pilot care va fi declanşat şi alte episoade.

Pentru toate spectacolele din cadrul Festivalului, rezervări se fac la adresa [email protected].

Reprezentaţiile primei ediţii a Festivalului de Teatru Scrie despre Tine vor avea loc în spaţiile partenere: MNAC, Teatrul Act, Teatrul de Arta Bucureşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Apropo, Legere Café, Lente&Cafea JoinPoint, Cărtureşti Café Verona, UNATC.
Festivalul de Teatru Scrie despre Tine este un proiect cultural finanţat de AFCN şi realizat sub înaltul patronaj al Ambasadei Irlandei la Bucureşti.
Parteneri media: COCOR Media Channel, Revista de Povestiri, VICE, Sub25, Şapte Seri, Money.ro, Cooperativa Urbană, ArtWe.ro, Ginger Group, Modernism.ro, Revista Arte şi Meserii, Fundaţia Paspartu, Peteava.ro, Feeder.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Orasulm.eu, Bucharest-Guide.ro.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus