aprilie 2005
În 2005 se împlinesc 400 de ani de la publicarea primei părţi a celebrului roman Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes Saavedra – "cea mai bună carte a tuturor timpurilor" potrivit voturilor acordate în 2002 de o sută de scriitori faimoşi din 54 de ţări de pe cinci continente, la iniţiativa Institutului Nobel din Oslo. Nenumărate manifestări literare şi artistice sunt organizate de-a lungul acestui an în Spania şi în lume pentru celebrarea capodoperei cervantine.

Potrivit unei tradiţii mai vechi, în zilele de 22, 23 şi 24 aprilie, timp de 48 de ore, este declanşată la Circulo de Bellas Artes din Madrid lectura continuă, maraton, la care participa personalităţi dintre cele mai diverse alături de iubitori ai lui Quijote citind, pe rând, cu glas tare, scurte fragmente, pagina după pagină până la ultimul cuvânt al cărţii, din binecunoscutul roman al lui Cervantes

În ultimii patru ani, Institutul Cervantes din Bucureşti a preluat această idee şi a instaurat, cu un extraordinar succes, tradiţia lecturii publice din Don Quijote, nu doar în spaniolă şi română, ci şi în toate limbile în care cititorii aleg să-l citească. Spre deosebire de Madrid, lectura de la Bucureşti nu are pretenţia unei lecturi complete, ci pe fragmente, după preferinţa fiecăruia. Lectura publică se va desfăşura anul acesta vineri 22 aprilie, între orele 16,00 şi 20,30. Fundalul muzical constituie o primă audiţie românească absolută: o înregistrare RAI din 1971 de la prima reprezentaţie mondială, la Opera din Roma cu baritonul Dan Iordăchescu în rolul principal din opera "Don Quijote" de Vito Frazzi (alături de Margherita Rinaldi, Anna Moffo, Peter Meven, dirijor Bruno Bartoletti).

Ca preambul la lectură, la ora 15:00, Sorin Mărculescu, autorul recentei traduceri în română a romanului cervantin (citeşte un fragment din această traducere în Atelier LiterNet, la rubrica Fragmentarium), alături de istoricul şi hispanistul francez Bartolomé Benassar şi de hispanistul şi traducătorul Andrei Ionescu, vor purta o discuţie în jurul temei Don Quijote-o lectură nesfârşită.

O scurtă pauză de lectură la ora 17,00 va marca decernarea Premiului "Don Quijote" 2005 – o călătorie de o săptămână în Spania – care va fi înmânat de doamna Elisa de Francisco, consilier de cultură la Primăria din Alcalá de Henares (locul unde, lângă Madrid, s-a născut Cervantes în 1547). Festivitatea se bucură de participarea extraordinară a doamnei Mona Muscă, ministrul Culturii şi Cultelor, care va fi invitată să reia firul lecturii din Don Quijote.

***


Pe 23 aprilie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Instituită de UNESCO în 1995, pentru a comemora încetarea din viata, în anul 1616, a lui Cervantes şi a lui Shakespeare. În textul aceleiaşi rezoluţii se afirmă importanţa cărţii ca factor de răspândire a cunoaşterii umane şi drept cel mai eficient sistem de conservare a patrimoniului cultural şi gnoseologic al omenirii, chiar dacă tot mai des se apelează la suportul electronic şi la Internet.

Institutul Cervantes organizează cu acest prilej colocviul internaţional "Don Quijote, Cervantes şi epoca lor", la care participă eminenţi specialişti în domeniu din Spania, Franţa şi România. Gazda acestui eveniment - care se desfăşoară între orele 10,00 şi 18,00 - este Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38. Traducerea simultana va fi asigurata de Ileana Scipione şi Lolita Tăutu.

La ora 20,00, în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, are loc spectacolul extraordinar Don Quijote, realizat de Fundaţia ART PRODUCTION, Compania "Passe-Partout D.P." a lui Dan Puric, cu sprijinul Ambasadei Spaniei şi al Institutului Cervantes din Bucureşti.

***


În Sala de proiecţii a Institutului Cervantes este programat un Ciclu de ecranizări după Don Quijote – luni-joi (18-21 aprilie) între orele 12,30-16,00, iar vineri (22 aprilie) între 12,30-20,00.

Miercuri, 20 aprilie, ora 18:00, la sediul Institutului Cervantes, vernisajul expoziţiei de pictură "Don Quijote" a artistului Tanasă Ştefan Valentin, prezentat de criticul Luiza Barcan.



"Don Quijote, Cervantes şi epoca lor"
colocviu Internaţional
23 aprilie 2005
la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38



 10:00 - deschidere

- Horia Roman Patapievici, Preşedinte, Institutul Cultural Român
- Ioana Zlotescu Simatu, Director, Institutul Cervantes Bucureşti

 Partea IContextul istoric
10:20-13:30 (cu pauză între 11.20-11.40
)

- Acad. Prof. Joseph Pérez, Franţa, Universitatea Bordeaux III - Don Quijote, Cervantes şi epoca lor

- Acad. Prof. Bartolomé Bennassar, Franţa, Universitatea din Toulouse Le Mirail - Cervantes şi Marea Mediterană

- Dr. Eugen Denize, România, Director adjunct - Institutul de Istorie N. Iorga - Români şi spanioli în epoca lui Cervantes

- Acad. Prof. Antonio Bonet Correa, Spania, Academia de Arte Frumoase San Fernando Madrid - Oraşele lui Cervantes

- Prof. Dr. Cornel Mihai Ionescu, România, Universitatea din Bucureşti - Don Quijote şi filosofii

- Prof. Dr. Neagu Djuvara, România, Universitatea din Bucureşti - Concluzii

Dezbatere


 Partea a II-aAspecte Literare
15:00-18:30 (cu pauză între 16:20
16:40)

- Acad. prof. Jean Canavaggio, Franţa, Universitatea Paris X-Nanterre - Receptarea lui Don Quijote în secolul XVII

- Sorin Mărculescu, România, poet, traducător - Traducătorul în biblioteca zidită

Prof. univ. Andrei Ionescu, România, Universitatea din Bucureşti - "De-i goni fie norocul, fie idealurile" cu aplicaţie la Don Quijote

- Prof. univ. Adriana Babeti, România, Universitatea de Vest, Timişoara - Despre arme şi litere. Catalogul scriitorilor oşteni

Conf. univ. Carmen Muşat, România, Universitatea din Bucureşti - Don Quijote, personaj-palimpsest

- Horia Roman Patapievici, România, scriitor - Don Quijote şi San Ignacio de Loyola

Dezbatere




Date despre invitaţii străini la Colocviul internaţional din 23 aprilie 2005: Bartolomé Bennassar, Antonio Bonet Correa, Jean Canavaggio, Joseph Pérez


Bartolomé BENNASSAR


Bartolomé Bennassar s-a născut pe 8 aprilie 1929 la Nîmes, sudul Franţei, zonă unde şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa. Îşi ia licenţa în Istorie şi Geografie la Universităţile din Montpellier şi din Toulouse în 1949, unde în anii următori obţine diplome de studii superioare. Predă cele două materii iniţial la nivel de liceu, apoi, din 1956 până în 1990 obţine gradele didactice din învăţământul universitar, până la cel de profesor, la Universitatea Toulouse Le Mirail, al cărei rector este între 1978 şi 1980. Ţine cursuri la All souls College din Oxford, participă la numeroase congrese, colocvii, seminarii şi conferinţe în multe ţări din Europa, America de Sud, Africa, precum şi în SUA.

Principalele sale opere publicate în domeniul istoriei abordează teme legate de Spania, din Secolul de Aur şi până în secolul al XX-lea: Valladolid et ses campagnes au Siècle d'Or, Teză de Doctorat, Paris-Sorbonne, 1967, Ed. Mouton, Paris et La Haye, 1967, Recherches sur les grandes épidémies dans le Nord de l'Espagne à la fin du XVI° siècle, Paris, SEVPEN, 1969. L'Homme Espagnol, Attitudes et mentalités XVI°-XIX° s, Paris Hachette, 1975. L'Inquisition Espagnole, XV°-XIX° siècles, avec collaborateurs, Paris, Hachette, 1978, (cu mai multe traduceri printre care şi în română). Un Siècle d'Or espagnol, Ed. Robert Laffont, Paris, 1982. Histoire des Espagnols, avec collaborateurs, 2 vol. Ed. Armand Colin, Paris, 1985. Les Chrétiens d'Allah. L'histoire extraordinaire des renégats, en collaboration avec Lucile Bennassar, Paris, 1989. Franco, Ed. Perrin, Paris, 1995. Rééd. Col. Tempus. Le Temps de l 'Espagne, en collaboration avec Bernard Vincent, Paris, 1999. Histoire du Brésil, en collaboration avec Richard Marin, Ed Fayard, Paris, 2000. Cortés, le conquérant de l'impossible, Ed. Payot, Paris, 2001. La Guerre d'Espagne et ses lendemains, Ed. Perrin, Paris, 2004.

Publică şi romane: Le Baptême du Mort, Julliard, 1962, ecranizat ca Le Dernier Saut (selecţionat la Cannes 1970 şi reeditat sub acelaşi titlu). Le Coup de Midi, Julliard, 1964. Une fille en janvier, Julliard, 1968. Les tribulations de Mustafa de Six-Fours, Criterion, 1995. Toutes les Colombies, De Fallois, 2002.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Valladolid, membru corespondent al Academiei Regale de Istorie din Spania şi i s-a decernat medalia de bronz a Consiliului Naţional de Cercetări Ştiinţifice (Franţa).


Antonio BONET CORREA


Academicianul Antonio Bonet Correa este în prezent profesor emerit de istoria artelor la Universitatea Complutense din Madrid şi director al Academiei de Arte Frumoase "San Fernando" din Madrid. Vreme de peste 40 de ani a fost profesor la universităţile din Santiago de Compostela, Murcia, Sevilla şi Madrid, a susţinut conferinţe şi a predat cursuri de istoria artelor în diferite universităţi americane, a coordonat nenumărate teze de doctorat şi a inaugurat o adevărată şcoală formată din proprii discipoli. Primul lector de spaniolă din România, la Universitatea din Bucureşti (în 1930) a fost unchiul lui Antonio Bonet Correa, Evaristo Correa Calderón.

Bonet Correa a publicat mai multe cărţi esenţiale de istoria artei medievale, baroce şi contemporane, desfăşurând, în acelaşi timp o activitate profund inovatoare în domeniul cercetării şi al sintetizării tendinţelor istorice şi contemporane ale artei şi arhitecturii. Este considerat unul dintre marii maeştrii contemporani spanioli ai istoriei artelor, deschizător de drumuri în istoria urbanismului, în abordarea interdisciplinară a arhitecturii, în reconsiderarea dimensiunilor sociale şi antropologice ale creaţiei artistice.

Principalele sale opere sunt: Arhitectura în Galicia secolului al XVII-lea (Madrid, 1964), Arta pre-romanică asturiană (Barcelona, 1967), Andaluzia barocă. Arhitectură şi urbanism (Barcelona, 1978), Morfologie şi oraş. Urbanism şi arhitectură în timpul Vechiului Regim din Spania (Barcelona, 1978), Arta în timpul franchismului (coord, Madrid, 1981), Suprarealismul (coord, Madrid, 1983), Mânăstiri regale din patrimonial naţional (Barcelona, 1984), Cheile de boltă ale urbanismului. Cum să le găsim (Barcelona, 1989), Sărbătoare, putere şi arhitectură. O încercare de definire a barocului spaniol (Madrid, 1990), Atlasul mondial al barocului (sub patronajul UNESCO, VOL. 1, 2001, în curs de apariţie).

Jean CANAVAGGIO


Jean Canavaggio, născut în 1936, este profesor la Universitatea Paris X-Nanterre. Între anii 1996 şi 2001 a fost director al Casei Velázquez din Madrid. Autor al unor opere personale şi al unor cărţi scrise în colaborare, precum şi a peste o sută de articole şi studii, în general despre literatura spaniolă din Secolul de Aur, o preocupare aparte dovedind pentru teatrul acestei perioade şi pentru Cervantes.

Printre cărţile publicate menţionăm: Cervantès dramaturge: un théâtre à naître (Paris, Presses Universitaires de France, 1977), Cervantès (Paris, Mazarine, 1986, Fayard 1997, Premiul Goncourt pentru biografie), lucrare tradusă în spaniolă, engleză, germană, italiană şi japoneză, precum şi Cervantes entre vida y creación /Cervantes între viaţă şi creaţie (Alcalá de Henares, Biblioteca de Estudios Cervantinos, 2000). Colaborator al ediţiei Quijote condusă de Francisco Rico, Canavaggio a coordonat şi o nouă traducere în franceză a Operelor lui Cervantes, apărută în 2001 în Bibliothèque de la Pléiade. Ultima sa carte, Don Quichotte, du livre au mythe: quatre siècles d'errance, a apărut în martie 2005, ca omagiu pentru anul care marchează 400 de ani de la publicarea primului volum din capodopera lui Miguel de Cervantes.

Jean Canavaggio este membru corespondent al Academiei Regale Spaniole, al Academiei Regale de Istorie a Spaniei, al Academiei Regale Alfonso X cel Înţelept şi membru al Hispanic Society of America.


Joseph PEREZ


Joseph Pérez s-a născut pe 14 ianuarie 1931 în Laroque d'Olmes, Ariège, Franţa. Profesor emerit al Universităţii Bordeaux III unde a predat cursuri de Civilizaţie a Spaniei şi a Americii Latine şi al cărei rector a fost între 1978 şi 1983. Emerit cunoscător al limbii spaniole el a fost director al Casei Velásquez între 1989 şi 1996. Este membru corespondent al Academiei Regale de Istorie din Madrid, a obţinut Premiul Nebrija 1991 al Universităţii din Salamanca. Ofiţer al Legiunii de Onoare, ofiţer al Ordinului Naţional de Merit, Marea Cruce a ordinului spaniol regele Alfonso X cel Înţelept şi Comandor al ordinului spaniol regina Isabela Catolica.

Principalele sale opere – La Révolution des "Comunidades" de Castille (1520-1521), Bordeaux, Féret & Fils, 1970 (Bibliothèque de l'Ecole des hautes études hispaniques, fascicule XLII). Premiul Saintour de l'Académie des inscriptions et belles-lettres. Los movimientos precursores de la emancipación en Hispanoamérica, Madrid, Ed. Alhambra, 1977. Isabelle et Ferdinand, Rois Catholiques d'Espagne, Paris, Fayard, 1988 (operă premiată de Academia Franceză; premiul Monseigneur Marcel 1989). Historia de una tragedia. La expulsión de los judíos de España, Barcelona, Crítica, 1993. Charles-Quint, empereur des deux mondes, Paris, Gallimard, 1994. Histoire de l'Espagne, Paris, Fayard, 1996. L'Espagne de Philippe II, Paris, Fayard, 1999. Carlos V, Madrid, Temas de Hoy, 1999, 268 p. De l'humanisme aux Lumières. Etudes sur l'Espagne et l'Amérique, Madrid, Casa de Velázquez, 2000. Los comuneros, Madrid, La Esfera de los Libros, 2001. Crónica de la Inquisición en España, Barcelona, Ed. Martínez Roca, 2002. Brève histoire de l'Inquisition en Espagne, Paris, Fayard, 2002. Isabelle la Catholique. Un modèle de chrétienté? Paris, Payot, 2004.


Partener media principal: JURNALUL NAŢIONAL
Parteneri media:"22", Observator cultural, Suplimentul de cultură, Radio România Cultural, www.onlinegallery.ro; www.liternet.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus