iunie 2013
Anca Damian - producătoarea celui mai premiat documentar de animaţie românesc, Crulic - drumul spre dincolo (2011) - a început producţia noului său film din aceeaşi categorie, Muntele magic. Acesta este cel de-al doilea titlu din Trilogia morţii (şi a vieţii) începută cu Crulic.
 
Realizat la fel ca şi Crulic, dintr-o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film, Muntele magic este povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris, care în anii '80 a luptat în Afganistan alături de mujahedini împotriva trupelor sovietice. Povestea lui este cea a unui "cavaler rătăcitor", un "Don Quijote al secolului XX", pentru că îşi propusese să lupte singur cu armata roşie.

Urmărind destinul lui Winkler, o poveste în acelaşi timp tragică şi sensibilă, uneori burlescă, filmul Muntele Magic va fi centrat pe relaţia destinului individual cu istoria, şi a omului cu moartea.
 
Artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc (4.800 m), unde a ridicat un steag al solidarităţii cu poporul afgan. Adam Jacek moare în 12 octombrie 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit (4.465 m).

Le realizarea acestui documentar, Anca Damian va folosi arhiva fotografică lăsată în urmă de Adam Jacek Winkler, desenele sale, dar şi filmări reale, în stilul filmelor mute, plus animaţie. Este un proiect ce vine cu o iconografie a cavalerilor, pornind de la Siegfried, şi cu elemente vizuale foarte puternice.
 
Muntele magic este coprodus de Aparte Film (compania Ancăi Damian) împreuna cu Arizona Films din Paris. Filmul va fi lansat în cinema în 2014.

Anca Damian şi Crulic - noi festivaluri, noi premii
 
Între timp, Anca Damian s-a întors din Turcia, unde a fost invitată să ocupe postul de preşedinte al juriului la secţiunea de Human Rights în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Istanbul (IKSV) desfăşurat în aprilie 2013.
 
De asemenea, Anca Damian va fi parte a juriului Cartoon d'Or organizat de Cartoon Media la Bruxelles.
 
De menţionat că filmul Crulic - drumul spre dincolo / Crulic - The Path to Beyond a participat în ultimii doi ani la peste 130 de festivaluri, din care a obţinut peste 25 de premii. Ultimele trei premii din 2012 au fost: cel amintit mai sus, Premiul publicului şi Premiul televiziunii belgiene la ANIMA (Bruxelles) şi Marele Premiu Monstra 2013 la Festivalul de Film de la Monstra (Portugalia).
 
Aflat in stadiul de postproductie, un alt proiect al Ancăi Damian, filmul O vară foarte instabilă, cu Ana Ularu, Diana Cavallioti, Jamie Sives (Clash of the Titans, Get Him to the Greek, Triage, Wilbur Wants to Kill Himself) şi Kim Bodnia (Pusher) va avea premiera în România la sfârşitul anului 2013. Filmul este o coproducţie România - Cehia - Suedia - Marea Britanie.
 
Anca Damian a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale şi  este doctor în Arte, Cinema şi Media. În 2008 a regizat lungmetrajul de ficţiune Întîlniri încrucişate şi a lucrat ca director de imagine la filmele Rămânerea (1991) şi Drumul câinilor (1992).

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus