Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul TIFF 2013

Adrian Enescu - Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, 2013

mai 2013
Compozitorul Adrian Enescu va fi onorat cu Premiul pentru întreaga carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie 2013). Artistul român va primi trofeul la gala de închidere TIFF, pe 8 iunie 2013, la Teatrul Naţional din Cluj. În onoarea sa, pe 7 iunie 2013, ora 12.15, la Cinema Victoria, va fi proiectat Pas în doi (r. Dan Piţa), unul dintre filmele pentru care artistul a compus muzică originală.

Adrian Enescu (n. 31 martie 1948) este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni şi compozitori români, renumit pentru coloanele sonore a circa 65 de titluri ale cinema-ului românesc şi european. Este unul dintre pionerii muzicii electronice din România, abordând noul gen încă din anii '70. A absolvit Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, a fost audient al Facultăţii de Muzică Electronică a Universităţii Stanford (California) şi este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Primul său LP, Basorelief (1977), pe versuri de Ioan Alexandru, croit pe structura muzicală a unei misse, este prima încercare de pop simfonic din muzica românească. Au urmat Cele 12 lumi ale visului (1978), comparat cu albume similare de Vangelis şi Isao Tomita, Funky Synthesizer I (1982), o combinaţie de muzică electronică şi instrumentişti în direcţia rock-ului şi jazz-ului progressive, şi Funky Synthesizer II (1984), cu influenţe dance.

Bună seara, iubito!, albumul de debut al Loredanei Groza, compus şi produs în întregime de Adrian Enescu şi lansat în 1988, a devenit cel mai popular material discografic din istoria României, cu peste un milion de copii vândute.

În aceeaşi perioadă, Adrian Enescu a compus muzică de film, devenind unul dintre cei mai prolifici compozitori de gen din istoria cinematografului românesc. Apare pe genericul a aproximativ 65 de titluri, unele dintre ele premiate la festivaluri internaţionale, altele succese de casă în ţară.

A colaborat cu regizori ca Dan Piţa, Sergiu Nicolaescu, Mircea Veroiu, Dinu Tănase, Radu Gabrea şi alţii. Tănase Scatiu, Bietul Ioanide, trilogia Ardelenilor (17 milioane de bilete vândute), Ciuleandra, Să mori rănit din dragoste de viaţă, Ringul (trei milioane de bilete vândute în 1984), Faleze de nisip, Pas în doi, Concurs, Mircea, Adela, Hotel de lux (Leul de Argint pentru regia lui Dan Piţa la Festivalul de la Veneţia, 1992) sunt doar câteva dintre titlurile la care Adrian Enescu a contribuit cu muzică originală. Una dintre compoziţiile sale a fost inclusă în colecţia Buddha Bar.

A compus muzică de teatru şi balet pentru companii prestigioase din Belgia, Italia, Olanda, Japonia, China sau Australia, şi în ţară pentru spectacole de operă şi teatru montate, printre alţii, de Alexandru Darie (Orfeu şi Euridice, Anatomie. Titus. Căderea Romei, Triumful dragostei etc.) şi Alexander Hausvater. În ultimii ani, compune muzică electro-acustică, muzică simfonică şi jazz - big band.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Sibiu va avea loc între 19 şi 23 iunie 2013, iar TIFF Bucureşti, între 11 şi 17 iunie 2013, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.

Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

Toate articolele despre Festivalul TIFF 2013

Succesele de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, 2013, Bianca Andreea Bănică, Oana Ghera, Raluca Durbacă, Mihai Kolcsár
 TIFF - printre cele mai interesante 10 festivaluri de film din lume, Comunicat de presă