mai 2013
Concertele Royal Sound, 2012-2013
Cel de-al patrulea concert din seria Royal Sound are loc sâmbătă, 25 mai 2013, la Ateneul Român de la ora 19.00; violonista Rebekka Hartmann şi flautistul Ion Bogdan Ştefănescu sunt invitaţii Cameratei Regale în concertul 8 anotimpuri care va pune în oglindă ciclul de concerte Anotimpurile creat de compozitorul baroc Antonio Vivaldi, cu cel compus de Astor Piazzolla în secolul XX.

Concertul vă propune o întâlnire memorabilă între baroc şi modern, în care muzica va fi completată de poezie, graţie actorului Eusebiu Ştefănescu. Acesta va recita poezii ce vor face legătura între diferitele Anotimpuri.

Violonista Rebekka Hartmann s-a născut în München în 1981 şi s-a îndreptat de timpuriu către studiul viorii, evidenţiindu-se mereu printr-o interpretare caracterizată de presă ca fiind captivantă şi profundă; după studii cu pedagogi de renume şi numeroase cursuri de măiestrie, Rebekka Hartmann şi-a construit o carieră solidă care include concerte alături de orchestre celebre, sub bagheta unor dirijori precum Jukka-Peka Saraste, Essa-Pekka Salonen sau Christoph Eschenbach, printre alţii. Între reuşitele sale se numără câştigarea unor competiţii importante precum Concursul Internaţional Henri Marteau sau Concursul Internaţional Pacem In Terris de la Bayreuth. De asemenea i s-a acordat în 2002 bursa Jascha Heifetz. Repertoriul său se întinde de la cele mai timpurii lucrări baroce, până la compoziţii contemporane care i-au fost dedicate. Are o discografie bogată, iar CD-ul său, Birth of the violin (Naşterea viorii) a fost distins cu prestigiosul premiu Echo Klassik pentru cea mai bună interpretare solo. Rebekka Hartmann cântă pe o vioară Stradivarius construită în 1685.

De la debutul său care a avut loc la vârsta de 14 ani, cariera flautistului Ion Bogdan Ştefănescu a cunoscut o continuă ascensiune: a studiat în Bucureşti şi Illinois (S.U.A.) şi a fost distins cu numeroase premii pentru succesele repurtate de-a lungul anilor. Dintre acestea pot fi amintite Premiul I la prestigiosul Concurs Concertino - Praga sau premiul oferit de Uniunea Compozitorilor pentru interpretare (acordat lui în premieră). Activitatea sa cunoaşte trei direcţii principale de dezvoltare: cariera solistică ce l-a purtat peste hotare pentru concerte în ţări precum Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia şi Norvegia; cariera de Prim Flautist în cadrul Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. La toate acestea se adaugă o intensă preocupare pentru muzica de cameră: este membru fondator al ansamblurilor Profil, Procontemporania şi Barock Orchestra, dar şi membru al Trio-ului Contraste şi al Cvintetului de suflători George Enescu. Ion Bogdan Ştefănescu este în acelaşi timp solist al Filarmonicii Banatul din Timişoara şi cântă pe un flaut de aur Muramatsu de 18 karate.

Camerata Regală este un ansamblu de excelenţă format în 2009 de studenţi şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Formaţia camerală se află sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României şi a evoluat sub bagheta unor dirijori apreciaţi precum Enrique Garcia Asensio şi Jin Wang, alături de solişti de renume precum Rony Rogoff, Cristina Anghelescu sau Nelly Miricioiu. Camerata Regală a fost invitată să cânte în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu" (2011) şi Festivalului Internaţional "Sergiu Celibidache" (2012).

Următorul concert din seria Royal Sound - Royal Modern - are loc în data de 30 iunie 2013 şi include lucrări de Şostakovici, Mahler şi Schoenberg. Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Cu: Camerata Regală

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus