august 2013
Festivalul de film Cannes, 2013
La vie d'Adele, câştigătorul Palme d'Or 2013, va fi distribuit în România de Independenţa Film. Regizorul de origine tunisiană Abdellatif Kechiche a primit trofeul din partea actriţei Uma Thurman, în cadrul decernării premiilor celei de-a 66-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2013. Alături de Palme d'Or, La vie d'Adele a câştigat şi premiul criticii de specialitate FIPRESCI.


În afara câştigătorului, Independenţa Film va distribui în România încă 5 filme prezentate în competiţia oficială de la Cannes 2013, alături de un titlu care a rulat în afara concursului.
 
Pentru Independenţa Film, trofeul obţinut de La vie d'Adele reprezintă cel de-al unsprezecelea Palme d'Or pentru un film distribuit de companie. Celelalte zece filme câştigătoare la ediţiile precedente şi aduse în România de Independenţa Film sunt, în ordine cronologică:
Amour (de Michael Haneke), în 2012,
Loong Boonmee raleuk chat / Unchiul Boonmee care îşi aminteşte alte vieţi (de Apichatpong Weerasethakul), în 2010,
Das weisse Band / Panglica albă (de Michael Haneke), în 2009,
Entre les murs (de Laurent Cantet), în 2008,
L'enfant (de Jean-Pierre Dardenne şi Luc Dardenne), în 2005,
Fahrenheit 9/11 (de Michael Moore), în 2004,
Elephant (de Gus Van Sant), în 2003,
The Pianist (de Roman Polanski), în 2002,
La stanza del figlio (de Nanni Moretti), în 2001,
Dancer in the Dark (de Lars von Trier), în 2000.

Premiul juriului la Cannes 2013 a fost decernat peliculei Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son (de Hirokazu Koreeda), care va fi adus pe marile ecrane româneşti de aceeaşi casă de distribuţie.
 
La vie d'Adele (Palme d'Or, FIPRESCI) şi Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son (Premiul Juriului) nu sunt singurele filme din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2013 pe care le veţi putea vedea în curând şi în cinematografele din România. Independenţa Film va distribui 6+1 filme de la Cannes 2013:

La vie d'Adèle / Blue Is the Warmest Color. Regia: Abdellatif Kechiche.
Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son. Regia: Hirokazu Koreeda.
Jeune et jolie. Regia: François Ozon. Cu: Charlotte Rampling.
Jimmy P. (Psychoterapy of a Plains Indian). Regia: Arnaud Desplechin. Cu Benicio Del Toro.
Only God Forgive. Regia: Nicolas Winding Refn, Cu: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas.
The Immigrant. Regia: James Gray. Cu: Jeremy Renner, Joaquin Phoenix, Marion Cotillard.
Blood Ties. Regia: Guillaume Canet. Cu: Mila Kunis, Marion Cotillard, Clive Owen (în afara competiţiei)
 
Reamintim că juriul competiţiei oficiale de la Cannes 2013 a fost alcătuit din: Steven Spielberg (preşedinte), Nicole Kidman, Ang Lee, Christoph Waltz, Cristian Mungiu, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase, Lynne Ramsay.

--------------------------------------------

La Vie d'Adèle / Blue Is the Warmest Color
Regia: Abdellatif Kechiche.
Cu: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux (Mission Impossible: Ghost Protocol, Inglorious Basterds, Robin Hood, Midnight in Paris)

Filmul este o adaptare după cartea Le bleu est une couleur chaude, de Julie Maroh. Adèle (jucată de Adèle Exarchopoulos), o adolescentă de 15 ani, ştie sigur două lucruri: că e fată şi că fetele ies cu băieţii. Viaţa ei e pe cale să se schimbe în momentul în care o întâlneşte pe Emma (Léa Seydoux), asta în ciuda opoziţiei părinţilor şi a celor din jur.
 
Produs de Quat'sous Films (compania regizorului) şi de Wild Bunch, La vie d'Adèle are un buget de 4 milioane de Euro.

Regizorul Abdellatif Kechiche a câştigat în 2005 şi în 2008 César-ul pentru L'esquive / Games of Love and Chance (2003) - "Cel mai bun scenariu", "Cel mai bun film", "Cel mai bun regizor"; respectiv pentru La graine et le mulet (2007) - "Cel mai bun regizor", "Cel mai bun scenariu", "Cel mai bun film". Acesta din urmă a obţinut şi premiul FIPRESCI plus alte trei premii şi a fost selctat în competiţţia oficială pentru "Leul de Aur" la Festivalul de la Veneţia, în 2007.

--------------------------------------------
Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son
Regia: Hirokazu Koreeda.
 
Like father, Like Son (în original: Soshite chichi ni naru) este un film japonez. Un om de afaceri de mare succes află că fiul său a fost înlocuit la naştere cu un alt copil. Acum el se află în faţa unei decizii extrem de importante: îl va alege pe fiul său biologic de care a aflat abia acum? Sau îl va creşte în continuare pe cel "anonim", la fel cum a făcut-o şi până acum, ca şi cum ar fi propriul său copil?

Regizorul japonez Hirokazu Koreeda a mai fost nominalizat la Cannes - Palme d'Or pentru două filme: Dare mo shiranai / Nobody Knows (2004) şi Distance (2001). Titlurile pentru care mai este cunoscut sunt I Wish (2011), Still Walking (2008) şi After Life (1998)

--------------------------------------------

Referinţe online:
 
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial


Independenţa Film este o casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Jagten / Vânătoarea, Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus