mai 2013
Articole diverse
Actriţa Cristina Cepraga are unul din rolurile feminine principale în L'ultima foglia / The Last Leaf, filmul de debut al regizorului italian Leonardo Frosina. Pelicula este drama a unui cuplu de italieni din Roma a căror relaţie de iubire se deteriorează aproape inevitabil.

 
Cristina Cepraga joacă rolul Elei, despre care ne spune că este "o tânără barmaniţă româncă ce lucrează la periferia Romei (oraş descris foarte interesant de regizor) ca să îşi câştige existenţa. Visul ei este ca, într-o bună zi, să se întoarcă în România şi să îşi deschidă micul ei băruleţ cu maşină de cafea italiană".

În Italia, premiera a avut loc la începutul lunii aprilie 2013. Filmul deja are trei premii: "Cea mai bună actriţă", pentru Giorgia Cardaci la Festivalul Filmului Independent de la Roma (RIFF) şi la Film Spray Festival în Florenţa. Tot la acesta din urmă, directorul de imagine al filmului, Sandro Magliano, a obţinut premiul pentru "Cea mai bună imagine".
 
Recent, L'ultima foglia a fost inclus în selecţia pentru OFF Plus Camera, Festivalul de Film Independent din Cracovia, care s-a desfăşurat în aprilie 2013, la secţiunea "Noul cinema italian".

Producătorii filmului intenţionează să programeze în curând o proiecţie a filmului şi la Bucureşti.


Sinopsis - L'ultima foglia / The Last Leaf

Zeno şi Rossana sunt un cuplu de italieni uşor trecuţi de prima tinereţe care se mută la Roma cu serviciul. Zeno (jucat de Fabrizio Ferracane) este paznic de noapte, iar Rossana (Giorgia Cardaci) fusese profesoară de muzică. Acum este şomeră pentru că nu reuşeşte să-şi găsească de lucru în marele oraş. Relaţia celor doi începe să se deterioreze, iar faptul că ea nu lucrează, în vreme ce el este plecat în fiecare noapte nu reprezintă singurele motive.
 
În acest context nefast al relaţiei dintre cei doi apare Ela, o tânără barmaniţă de origine română (interpretată de Cristina Cepraga). Ea devine pentru Zeno un refugiu, un pretext în plus pentru a sta departe de casă. Între cei doi se naşte treptat o legătură puternică, apoi pasională. Dragostea pentru Ela îl îndepărtează pe Zeno de Rossana, care între timp descoperă că este însărcinată. Finalul filmului este unul deschis.


Despre Cristina Cepraga sau ce a mai făcut Cristina Cepraga în ultimii 5 ani
 
Cristina Cepraga s-a născut în Bucureşti, într-o familie de artişti, mama ei fiind un cunoscut regizor muzical, iar tatăl, jurnalist tv. A absolvit Universitatea de Teatru şi Film în Bucureşti. În urmă cu mai bine de opt ani a părăsit ţara, iar acum trăieşte în Italia.

Cel mai recent film de cinema în care aţi putut-o vedea anul trecut şi la noi a fost comedia Gianni e le donne / Gianni şi femeile (2011), cu Gianni Di Gregorio.
 
Alte filme recente în care a jucat au fost Gun of the Black Sun (2011) şi 5 (Cinque) (2011).
 
În prima parte a şederii ei în Italia a apărut în diverse scurtmetraje, marea majoritate în regia lui Emanuele Cerman: Welcome to Italy (2007), Perche nessuno mai riccordi (2007), Silent Park (2008), Indako Ultra (2009), Ballando con l'Elzheimher (2010), The Sunset (2011). Dar şi în Car Horn (2009), semnat de Fabrizio Prada şi în Nine Minutes (2007), de Florin Kevorkian.
 
De asemenea, Cristina Cepraga a avut roluri şi câteva seriale tv difuzate în Italia:
2010 "The Heritage - Moştenirea" - L. Maronese & M. Brătilă
2009 "Butta la luna 2" - Vittorio Sindoni
2009 "Intelligence" - Alexis Sweet
2008 "Medicina generale 2" - Luca Ribuoli
2007 "Don Matteo" - Elisabetta Marchetti
2006 "Distretto la polizia" - Antonello Grimaldi
2006 "Colpi di sole" - Luca Ribuoli
2005 "Carabinieri 5" - Sergio Martino

Printre piesele de teatru în care a jucat în Italia sunt: "Dei tradimenti e dei demoni" (2005), de Emanuele Cerman, "Gocce" (2009), de Virginia Barret şi "Monologues" (2010), de Agostino Marfella. În perioada petrecută în România a interpretat roluri în piesele "Romeo şi Julieta" (2001), "Bolnavul închipuit" (2002), "Trei surori" (2002) şi "Comedia dell' arte" (2003), regizată de Viki Moldovan.

----------------------------------------

Regizorul Leonardo Frosina
 
L'ultima foglia / The Last Leaf este filmul de debut în lungmetraj al regizorului italian Leonardo Frosina. Până acum el a realizat scurtmetraje: The Song of the Whale (2008), Uriele (2004), Episodio 4 (2004), L'essenza dell'assenza (2003), Non amo nessuno (2002), Venerdi (1998). În aceeaşi perioadă a fost şi regizor secund pentru câteva dintre filmele regizate de Paolo Gaudio: Fantasticherie di un passeggiatore solitario (2010), Attraverso la Lente (2010, scurtmetraj) şi L'incantesimo di Gilbert (2005, scurtmetraj).
 
A fost numit "Cel mai bun regizor" la Cuveglio Film Festival, iar filmele sale au primit premiile pentru "Cel mai bun scurtmetraj", "Cel mai bun regizor" şi "Cel mai bun actor" la Marsala Film Festival.

În 2008 Leonardo Frosina a fost selectat pentru International Film Workshop Academy (InFWA) din Berlin unde a realizat The Song of the Whale.

După L'ultima foglia / The Last Leaf intenţionează să facă un alt lungmetraj numit Non Liegarti a Niente, film căruia i-a produs deja trailer-ul.
----------------------------------------
Referinţe online:

L'ultima foglia - pe Facebook
L'ultima foglia / The Last Leaf - trailer oficial HD
L'ultima foglia - la OFF Plus Camera 2013 (foto)
L'ultima foglia - la RIFF 2013 (foto)
 
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus