mai 2013
Aristoteles Workshop, 2011
Gutuiul japonez / The Japanese Quince, proiectul realizat de regizorul Mara Trifu în cadrul atelierului de film documentar Aristoteles Workshop 2011, a fost selectat pentru a participa la Festivalul de Film Documentar de la Istanbul. Festivalul va se va desfăşura în perioada 1 - 6 iunie 2013.

Gutuiul japonez al Marei Trifu nu este singurul film românesc din cele 90 documentare turceşti şi internaţionale, grupate pe 11 secţiuni, de la Istanbul. Vor mai reprezenta România filmele Există gânduri, în regia lui Carmen Tofeni, şi Turn Off the Lights, al Ivanei Mladenovic. Ambele sunt, de asemenea, foste studente din ediţii anterioare ale Aristoteles Workshop.

Reamintim că perioada de înscriere la Aristoteles Workshop 2013 (care se va desfăşura la Vama, Suceava, între 22 august - 22 septembrie 2013) este încă valabilă până pe 30 iunie 2013. Sunt aşteptaţi să se înscrie la atelierul de film documentar atât regizori, cât şi operatori şi editori! Cei 12 studenţi participanţi vor forma echipe de tip regizor+operator+editor, aşadar, de reţinut că toate cele trei poziţii sunt importante în procesul de realizare a unui film documentar.

Experţii AW 2013 vor fi cineaştii Tania Rakhmanova şi Jeroen Berkvens, regizori şi producători consacraţi ai filmului documentar internaţional. Iar cei doi tutori confirmaţi deja sunt regizorii Rafi Pitts şi John Appel.

---------------------------------------------

Pe scurt despre documentarul Gutuiul japonez
 
Gutuiul japonez este proiectul Marei Trifu produs la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, ediţia din 2011. Are 21 de minute şi este portretul unei nonagenare, doamna Clotida Grosu, la prima vedere o femeie obişnuită din judeţul Suceava, care acum îşi retrăieşte intens şi cu o sinceritate debordantă amintirile în faţa camerei. Filmările au fost realizate chiar în casa doamnei Grosu din Câmpulung Moldovenesc, printre obiectele şi mai ales printre cărţile sale, care împreună devin adevărate personaje de film.
 
Gutuiul japonez a câştigat trofeul Festivalului Internaţional Timishort 2012. Tot în 2012, filmul a fost nominalizat la Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj şi a fost selectat pentru cea de-a 25-a ediţie a Festivalului de Film Documentar de la Amsterdam, secţiunea "Reflecting Images: Panorama" (14-25 noiembrie 2012).
 
Celălalt film documentar al Marei Trifu, You Can't Hide Love from Gypsies, filmat prin mai multe oraşe, printre care Helsinki şi Praga, a fost selecţionat la Cannes şi apoi proiectat la TIFF.
----------------------------------

Regizorul Mara Trifu
 
Mara Trifu este o tînără regizoare (26 de ani) din Cluj, care în anul 2011 a fost unul dintre absolvenţii UNATC participanţi la Aristoteles Workshop, ediţia a cincea, ţinut în localitatea Vama, judeţul Suceava. Cu această ocazie a realizat filmul Gutuiul japonez.
 
Mara Trifu a absolvit liceul de arte plastice din Cluj, a fost studentă la facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, asistent de producţie la Saga Film, apoi producător la Realitatea TV. De curând a terminat UNATC, secţia Regie de Film.

----------------------------------------------

Aristoteles Workshop

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.
 
În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.

Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film, 3) să fie promovaţi ca cineaşti.

AW 2013 - înscrieri
 
Înscrierile la atelierul de film documentar, ediţia a opta, din 2013, au început deja. Perioada de desfăşurare a cursurilor va fi 22 august - 22 septembrie 2013, locul de desfăşurare fiind acelaşi cu cel din ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava).

Aristoteles Workshop se adresează tinerilor din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film şi/sau televiziune.
 
Data limită a înscrierilor este 30 iunie 2013. Toţi cei care aplică până la această dată vor fi notificaţi de primirea dosarelor. Cei selectaţi ca admişi vor fi anunţaţi via email până pe 10 iulie 2013 şi va trebui să confirme, la rândul lor, participarea până pe 20 iulie 2013.
 
Taxa de participare la cursurile Aristoteles Workshop este de 500 Euro. Suma acoperă cazarea şi masa în Vama, judeţul Suceava, precum şi accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului.
 
Participanţilor li se asigură echipamente high-end pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune din lumea întreagă.

Modulul propus este de 30 de minute de film documentar, dar deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi. Evaluarea proiectelor va fi realizată în ultimele trei zile de workshop. Cursanţii vor lucra în echipe, fiecare echipă (4 x 3) fiind formată dintr-un regizor, un director de imagine şi un editor.

(Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nuţu, [email protected]. Sau de pe site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries)

---------------------------------

Referinţe online:
Pagina de Facebook a Aristoteles Workshop
Site oficial Aristoteles Workshop
Site-ul oficial al Festivalului de Film Documentar de la Amsterdam
Aristoteles Workshop - call for entries
 
anca romanescu | aristoteles workshop | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus