iunie 2013
Festivalul TIFF 2013
După o gală de deschidere cu peste 1600 de spectatori şi un weekend plin, săptămâna începe la TIFF cu un masterclass al unuia dintre cei mai influenţi producători din lumea filmului, Nik Powell, şi un concert exploziv The Tiger Lillies


În weekend, unul dintre momentele de neuitat la TIFF 2013 a fost prilejuit de aducerea a circa 250 de copii din comunităţile de romi de la Pata Rât pentru a sărbători Ziua Copilului în festival. Cei mici şi-au început ziua cu filmul Lotte şi misterul pietrei Lunii (r. Heiki Ernits şi Janno Poldma), la Cinema Arta, apoi au petrecut 1 iunie 2013 la Castelul Banffy de la Bonţida, unde s-au jucat şi au asistat la spectacole. Proiectul special al TIFF a fost organizat cu sprijinul unor ONG-uri şi instituţii clujene.


Pe 3 iunie 2013 încep masterclass-urile Transilvania Talent Lab (TTL), la mansarda Napoca 15. Publicul poate lua parte, alături de cei 20 de participanţi TTL, la discuţiile cu trainerii şi invitaţii speciali TIFF. De la 11.00 la 13.00, cei interesaţi vor avea şansa să-l întâlnească pe unul dintre cei mai renumiţi şi influenţi producători din Marea Britanie, la masterclass-ul "Cele 30 de lecţii ale unui producător - Evanghelia după Nik Powell". Nik Powell are o experienţă de peste 30 de ani în industria filmului, este vice-preşedinte în consiliul Academiei Europene de Film, preşedinte al comitetului de film şi membru al board-ului BAFTA. În anii 70, a înfiinţat celebra casă de discuri Virgin Records, apoi, un deceniu mai târziu, Palace Productions, producând zeci de filme, printre care şi Company of Wolves şi Crying Game, de Neil Jordan, multi-nominalizat la Oscar.

Invitaţii de luni ai jurnalistului Mihnea Măruţă la TIFF Lounge-ul din Piaţa Unirii, de la ora 17.00, sunt regizorii unor scurtmetraje din secţiunea Zilele Filmului Românesc: Tudor Cristian Jurgiu (În acvariu), distins recent cu premiul al III-lea Cinéfondation la Festivalul de la Cannes, şi clujenii Cecilia Felmeri (Pastila fericirii), Paula Oneţ (În fel şi chip) şi Cristian Pascariu (Caseta numărul 4: Alexandra).

Cel mai aşteptat moment al zilei de luni este concertul The Tigger Lillies, de la Hotel Continental, ora 21.30. The Tiger Lillies combină cabaretul, vodevilul, musicalul şi teatrul de stradă, are reputaţia unei trupe cult şi fani declaraţi ca Mel Brooks, Terry Gilliam sau Marylin Manson. Unul dintre cele peste 30 de albume ale trupei, "The Gorey End", a fost nominalizat la Grammy în 2003. 

Despre muzică şi despre viaţa unei cântăreţe celebre vorbeşte documentarul Patricia Kaas - Ma vie/ My Life (r. Horst Mühlenbeck) proiectat de la 21.30, la Casa TIFF. Pe 24 iunie 2013, Kaas va susţine pentru prima dată un concert la Cluj-Napoca, la Sala Sporturilor. 

La TIFF Art (Muzeul de Artă Cluj), de la 21.30, sportivii şi fanii lor îşi dau întâlnire la proiecţia specială Teatrul viselor, de Laviniu Lazăr, un documentar despre participarea CFR Cluj la Champions League în 2012. Este prima prezenţă oficială a echipei de fotbal CFR Cluj 1907 într-un festival de film. La proiecţie vor lua parte regizorul filmului, alături de membri ai echipei şi invitaţi din staff-ul Clubului.

Luni, 3 iunie 2013, de la 12.00, la Cinema Victoria, în secţiunea Focus Grecia, cinefilii vor avea parte de două experimente fascinante: Boy Eating Bird's Food (r. Ektoras Lygizos), alienant şi plin de umor absurd, despre un tânăr care trăieşte de pe o zi pe alta, şi avangardistul The Capsule (r. Athina Rachel Tsangari). Selecţia de opt titluri din Focus Grecia este realizată de Dimitris Kerkinos, programmer al secţiunii Balkan Survey la Festivalul de la Salonic, cu sprijinul Greek Film Center. 
 
Highlight-ul zilei în Competiţie este Wadjda (r. Haifaa Al-Mansour), care va rula la Cinema Victoria, de la 22.30. Este primul lungmetraj de ficţiune realizat vreodată integral în Arabia Saudită şi cel dintâi regizat de o femeie. Haifaa Al-Mansour a aşteptat ani la rând şi a fost supusă unor numeroase restricţii pentru a turna această peliculă care i-a adus, în cele din urmă, trei premii la Veneţia şi trofeul Festivalului Internaţional de Film de la Dubai.


Filmul din Ursus Open Air, de la 21.45, este Prince Avalanche (r. David Gordon Green). Realizat în secret, la cererea regizorului, filmul premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Berlin e povestea ataşantă a prieteniei dintre doi bărbaţi care îşi petrec vara împreună, departe de fete şi petreceri, vopsind marcajele pe un pustiu şi interminabil drum de ţară. Cu Paul Rudd, Emile Hirsch şi Lance LeGault în distribuţie.

Din secţiunea tematică Acesta este sfârşitul/ This is the End, recomandarea zilei este Şi eu/ Mee Too (r. Alexei Balabanov) - Casa de Cultură a Studenţilor, 18.30, o combinaţie de comedie morbidă şi sci-fi metafizic, în tradiţia lui Stalker, de Andrei Tarkovski. În Supernova rulează - la Cinema Florin Piersic, de la 20.30 - Mult zgomot pentru nimic/ Much Ado About Nothing, una dintre cele mai surprinzătoare adaptări moderne după o piesă de William Shakespeare, o delicatesă vizuală intimistă, plină de umor, al cărei autor este, imprevizibil, regizorul blockbuster-ului The Avengers, Joss Whedon.
Cinefilii au şansa să-l întâlnească luni, la Cinema Arta, după proiecţia de la 17.00, pe regizorul canadian Denis Côté, care s-a întors anul acesta de la Berlin cu Premiul Alfred Bauer pentru Vic şi Flo au văzut ursul/ Vic et Flo ont vu un ours, un film despre dilemele relaţiei între două foste condamnate ajunse din urmă de un trecut întunecat.

Un making-of zilnic al TIFF puteţi găsi aici:


Detalii despre proiecţii şi programul integral, pe www.tiff.ro.
Facebook: TransilvaniaIFF
Twitter: #TIFF2013
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Sibiu va avea loc între 19 şi 23 iunie 2013, iar TIFF Bucureşti, între 11 şi 17 iunie 2013, la Grand Cinema Digiplex Băneasa. 

Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus