iunie 2013
Festivalul TIFF 2013
Festivalul Internaţional de Film Transilvania continuă marţi, 4 iunie 2013, cu un spectacol unic al celor de la DakhaBrakha, o întâlnire cu regizorul Cristi Puiu la TIFF Lounge, o seară de jazz cu Gilad Abro Trio, o proiecţie caritabilă şi o alta la care spectatorii peste 60 de ani au intrare liberă, Full Circle.
 
Evenimentul special al zilei de 4 iunie 2013 este proiecţia Pământ/ Earth, cu acompaniament live DakhaBrakha, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 21.00. Trupa de "haos etnic", DakhaBrakha, este cea mai cunoscută şi apreciată din Ucraina, cu peste 300 de concerte în afara ţării. Esenţa muzicii ei vine din folclorul ucrainean, căruia i se adaugă jazz-ul, trance-ul, ritmurile şi instrumentele din culturi cu totul diferite - de la cea indiană, la cea arabă şi africană. Capodopera lui Alexander Dovzhenko - unul dintre cei mai importanţi regizori sovietici - face parte din "Trilogia ucraineană", serie elogiată pe plan internaţional, dar criticată de puterea sovietică, în anii '30.

Tot marţi, regizorul Cristi Puiu, membru în juriul Competiţiei şi autorul campaniei de imagine TIFF, se va întâlni cu publicul la ora 17.00, la TIFF Lounge (Piaţa Unirii). Moderator va fi Mihnea Măruţă.

De la 18.30 la 20.30, la Mansarda Napoca 15, Oana Radu şi Elvira Lupşa vor susţine o prezentare de sisteme de crowdfunding, în cadrul Transilvania Talent Lab. Oana Radu este co-fondator al Romanian Film Initiative şi manager al Making Waves: Festivalul New Romanian Cinema din New York. Între 2006 şi 2012 a fost director adjunct al ICR New York. Elvira Lupşa este development associate şi community manager al Romanian Film Initiative şi producător al Making Waves. Intrarea este liberă. 

În premieră în România, la scurtă vreme după ce a fost lansat la Festivalul de la Berlin, Sânge întunecat / Dark Blood (r. George Sluizer) va avea o proiecţie specială, în scop caritabil, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 18.30. Pelicula a fost terminată la aproape 20 de ani după ce a început filmare cu secvenţele pe care echipa le-a filmat în primele 11 zile, înainte ca actorul River Phoenix să moară din cauza unei supradoze de droguri. Celebrul director de imagine Ed Lachman va fi prezent la proiecţie. Banii strânşi din bilete vor fi donaţi pentru restaurarea Muzeului de Artă Cluj. 


Spectatorii cu vârste peste 60 de ani au intrare liberă marţi, 4 iunie 2013, la Cinema Florin Piersic, de la 11.00, la Full circle (r. Yang Zhang). În film, câţiva bătrâni dintr-un azil când unul dintre ei îi convinge pe ceilalţi să participe într-un concurs de talente difuzat de televiziunea naţională.

La Casa TIFF, de la 22.00, publicul este aşteptat la o seară de jazz cu Gilad Abro Trio. Muzicianul Gilad Abro, născut în Africa de Sud şi mutat în Israel, combină stiluri şi genuri muzicale precum bebop şi hard bop, jazz, rock şi R&B, fusion, trance. A colaborat cu nume mari ca Johnny Griffin, Randy Barker, Slide Hampton, Larry Willis şi Jimmy Cobb.

În paralel, tot de la 22.00, la TIFF Art (Muzeul de Artă), va avea loc un concert unplugged Stepan Project şi o lansare de album - "Lumina". Ilie Stepan, unul dintre marile nume ale rock-ului românesc, este compozitor, chitarist, instrumentist, orchestrator, autor şi producător de muzică de teatru şi film, realizator de radio şi televiziune. "Lumina" este un proiect unic, finalizat după 11 ani de muncă şi la care şi-au adus contribuţia zeci de artişti - muzicieni, pictori, graficieni, fotografi, cineasti, scriitori. 

În avanpremiera vernisajului expoziţiei The Danube Exodus: The Rippling Currents of the River de miercuri, de la Casa Tranzit, ora 16.00, spectatorii au ocazia să vadă câteva dintre filmele lui Péter Forgács, proiectate şi expuse în câteva dintre cele mai prestigioase muzee şi galerii din lume. Creaţiile sale reconstituie poveşti personale sau evenimente istorice regândind şi combinând înregistrări video. La Cinema Arta, de la 14.30, în Retrospectiva Péter Forgács vor rula două filme: Câinele negru / El Perro Negro (2005) şi Cădere Liberă / Free Fall (1996). Miercuri, în acelaşi cinematograf, de la 22.00, vor fi proiectate alte două titluri: Miss Univers 1929 (2006) şi Angelos' Film (1999).

În Ursus Open Air, de la 21.45, una dintre cele mai bune producţii lansate în 2012, nominalizată la Oscarul pentru film străin, îi va captiva pe spectatorii TIFF cu o poveste din timpul dictaturii lui Augusto Pinochet, când un grup pune la cale un plan îndrăzneţ pentru a elibera ţara de sub regim. Nu / No al lui Pablo Larraín, cu Gael García Bernal, a fost proiectat, printre altele, la Cannes, Locarno şi Salonic. 


Unul dintre cei mai provocatori regizori israelieni contemporani, Eyal Sivan, celebrat în secţiunea 3X3, va discuta cu publicul la Cinema Florin Piersic, după proiecţia de la 20.00 a documentarului Specialistul: Portretul unui criminal modern (1999), un film controversat despre "banalitatea răului" montat din imaginile filmate la procesul de acuzare a ofiţerului nazist Adolf Eichmann, din 1961.

De bifat, în programul zilei de marţi, sunt şi filmele Scoici îndrăgostite / Mussels in Love (Willemiek Kluijfhout), Corabia lui Tezeu / Ship of Theseus (r. Anand Gandhi), Nord-vest (r. Michael Noer) - inclus în Competiţie, sau Operaţiunea New World (r. Hoon-jung Park), în Mănăştur Open Air. 

Un making-of zilnic al TIFF puteţi găsi aici.
Galerii foto zilnice: http://tiff.ro/multimedia/galerie_foto
Detalii despre proiecţii şi programul integral, pe www.tiff.ro.
Facebook: TransilvaniaIFF
Twitter: #TIFF2013
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Sibiu va avea loc între 19 şi 23 iunie 2013, iar TIFF Bucureşti, între 11 şi 17 iunie 2013, la Grand Cinema Digiplex Băneasa. 

Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus