Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Nymphomaniac

Lars von Trier inovează: Nymphomaniac aparţine unei noi specii de film: digresionismul

iunie 2013
Compania Zentropa a revenit la începutul lunii iunie 2013 cu noi informaţii despre cel mai recent film al lui Lars von Trier: Nymphomaniac (cu Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Shia LaBeouf, Uma Thurman), care va avea premiera oficială exact la Crăciun, în Copenhaga, Danemarca.

Echipa daneză a dezvăluit numele fiecăruia din cele 8 capitole ale filmului, precum şi faptul că Lars von Trier a inventat odată cu Nymphomaniac o nouă specie / gen de film: digresionismul.

Cu aceeaşi ocazie a fost publicată o nouă fotografie. De această dată este vorba de un portret cu însuşi Lars von Trier legat la gură cu o bandă de scotch. Fotografia este semnată de Casper Sejersen, cel care a realizat şi imaginea de grup cu toţi actorii din Nymphomaniac la un loc.

De curând, ca să nu mai existe zvonuri, producătorii au anunţat că Nymphomaniac nu va participa la nici un festival (nici la cel de la Veneţia şi nici la Toronto) înainte de lansarea oficială din 25 decembrie 2013, de la Copenhaga. Motivul oficial pentru care filmul nu a participat recent la Cannes 2013 (15 - 26 mai 2013) este prelungirea neprevăzută a muncii de post-producţie.

"În 2011 (după incidentele verbale de la Cannes 2011 - n.red.) Lars von Trier a hotărât să se abţină de la orice declaraţii publice şi interviuri. Până acum s-a ţinut de cuvânt. Însă poveştile sale vor fi spuse în continuare fără reţinere lumii întregi, iar Nymphomaniac nu va face excepţie". Aşa începe anunţul producătorilor danezi publicat pe 31 mai 2913 pe site-ul oficial al Trust Nordisk.

Cele 8 capitole şi genul digresionist

Nymphomaniac va fi împărţit în două volume (Volumul 1 şi Volumul 2) şi opt capitole:
Capitolul 1: The Compleat Angler*
Capitolul 2: Jerôme
Capitolul 3: Mrs. H
Capitolul 4: Delirium
Capitolul 5: The Little Organ School
Capitolul 6: The Eastern & Western Church (The Silent Duck)
Capitolul 7: The Mirror
Capitolul 8: The Gun

*Nu este nici o greşeală de scriere. Cartea The Compleat Angler a fost publicată în 1653 de către scriitorul britanic Izaak Walton (1953-1683).

În fiecare lună de acum şi până la premiera oficială, echipa lui Lars von Trier va dezvălui câte o părticică din fiecare capitol. Câte un teasing constînd fie într-un headline, o imagine sau o scurtă poveste a capitolului respectiv. Astfel încât, treptat, spectatorii să-şi facă o idee despre universul multistratificat din Nymphomaniac, film cu care Lars von Trier anunţă că intenţionează să introducă un nou gen de film: "digresionismul" (digressionism).

Cuvântul digressionism nu există ca atare în dicţionar. De aceea, imediat după anunţul Zentropa, un utilizator din China (Zhao Yafei) a înregistrat rapid domeniul digressionism.com, publicînd un prim articol despre noul gen inventat de regizorul danez. În dicţionar există însă termenul digression, "digresiune".

Digresiunea este (cf. Wikipedia) o parte a unei compoziţii sau a unui discurs al cărei scop este abaterea intenţionată de la subiect. În vechime, digresiunea era chiar parte obişnuită a unui discurs. Orice orator trebuia să ţină seama de cinci secţiuni importante: preludiul, naraţiunea, argumentaţia, digresiunea şi concluzia.

Sinopsis. Nymphomaniac (2013) este epopeea erotică a unei femei, Joe (interpretată la maturitate de Charlotte Gainsbourg), care se consideră o nimfomană, jurnalul ei povestit din perioada adolescenţei şi până la vârsta de 50 de ani, momentul la care ni se confesează.

Distribuţie. Filmul are o distribuţie impresionantă: Charlotte Gainsbourg (Joe la maturitate), Stellan Skarsgård, Uma Thurman, Willem Dafoe, Shia LaBeouf, Udo Kier, Christian Slater, Stacy Martin (tânăra Joe) şi alţii.

Referinţe online:

Amănunte inedite despre Nymphomaniac (The Hollywood Reporter)
Lars von Trier şi interviul de la Cannes 2011
Nymphomaniac - site oficial
Nymphomaniac - pagina Facebook România
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial

-------------------------

Nymphomaniac este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Jagten / Vânătoarea, Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | anca@punkpr.ro

Toate articolele despre Nymphomaniac

Sageata Alte linkuri: imdb.com

Lars von Trier. Imaginea femeii în Trilogia Depresiei, Mădălina Pojoga