iunie 2013
Festivalul TIFF 2013
Proiecţii speciale în prezenţa echipei, întâlniri cu cineaşti români, lansări de carte şi de DVD, expoziţii şi dezbateri intră în programul uneia dintre cele mai aşteptate secţiuni ale TIFF-ului - Zilele Filmului Românesc (ZFR), care începe joi, 6 iunie 2013. Tot joi, HBO sărbătoreşte la TIFF 15 ani de existenţă.

În selecţia ZFR intră 11 lungmetraje şi 20 de scurtmetraje, proiectate la Cluj în prezenţa regizorilor şi a unora dintre membrii echipei. În premieră absolută joi, la Cinema Florin Piersic, de la 18.00, va rula Domnişoara Christina, noul film al lui Alexandru Maftei, o adaptare după proza fantastică a lui Mircea Eliade. Înaintea proiecţiei, va fi anunţat noul câştigător al Bursei Alex. Leo Şerban, aflată la a doua ediţie. Experimentul Bucureşti, regizat de DJ-ul şi jurnalistul Tom Wilson, un mockumentar care porneşte de la concluzia că Revoluţia din 1989 a fost, de fapt, o lovitură de stat, este programat la Cinema Arta, de la 16.45, iar Déjà Vu, de Dan Chişu, povestea unui bărbat care decide să divorţeze după o căsnicie de 20 de ani - sâmbătă, 8 iunie 2013, de la 17.30, la Victoria. 

În premieră naţională rulează Matei, copil miner, debutul în lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, iar Love Building, primul lungmetraj al Iuliei Rugină, va avea o proiecţie specială în prezenţa regizoarei şi a actorilor Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă vineri, la 18.15, la Cinema Florin Piersic. Cei patru vor fi invitaţii TIFF Lounge-ului de joi, 6 iunie 2013, de la ora 17.00.

În selecţia ZFR intră şi documentarul Aici... adică acolo (r. Laura Căpăţână Juller), Domestic (r. Adrian Sitaru), Rocker (r. Marian Crişan), O lună în Thailanda (r. Paul Negoescu), Condamnat la viaţă (r. Bogdan Dreyer), Poziţia copilului (r. Călin Peter Netzer), distins cu Ursul de Aur la Berlin 2013, va fi proiectat în Ursus Open Air, de la 21.45, în afara competiţiei. În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu) - premiul al III-lea Cinéfondation la Cannes 2013, şi O umbră de nor, filmul lui Radu Jude selecţionat în Quinzaine des Réalisateurs, sunt două dintre cele 20 de scurtmetraje din competiţia ZFR. 

Pe 6 iunie 2013, când HBO sărbătoreşte 15 ani de existenţă, publicul TIFF va avea parte de o premieră absolută, la Cinema Victoria, de la 17.15, în prezenţa echipei: producţia originală Anul Dragonului (r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu), un documentar despre comunitatea de chinezi închegată în ultimii ani în România. În Ziua HBO va rula, în premieră naţională, şi Fata / The Girl (r. Julian Jarrold), un film cu Toby Jones şi Sienna Miller despre celebra obsesie a lui Alfred Hitchcock pentru actriţa din filmul The Birds, Tippi Hedren - la Cinema Florin Piersic, de la 15.30. Intrarea la ambele proiecţii este liberă. 

Numele importante prezente la TIFF se vor reuni la Piano Cazola joi, 06 iunie 2013, între 10.00 - 13.00, la  o masă rotundă pe tema cooperării regionale pentru găsirea unor noi modele de distribuţie şi promovare a filmelor, moderată de criticul de film Martin Blaney, de la "Screen International".
 
Tot joi, la Mansarda Napoca 15, în cadrul Transilvania Talent Lab, vor avea loc două masterclass-uri: de la 12.00, muzicianul Adrian Enescu, premiat pentru întreaga carieră la TIFF, şi compozitorul şi producătorul muzical Vasile Şirli vor vorbi despre muzica în cinema, iar de la 16.00, se va întâlni cu publicul regizorul Sebastián Lelio, premiat recent la Berlin 2013 pentru Gloria şi laureat al Trofeului Transilvania în 2007, cu La Sagrada Familia. Intrarea este liberă. 

Un eveniment special îi va fi dedicat joi documentarului Exploratorul (r. Titus Muntean, Xantus Gabor; producător Fundaţia Arte Vizuale), care va avea premiera mondială la 19.15, la Cinema Victoria. Despre celebra expediţie a navei Belgica, prima care a iernat în Antarctica, între 1897-1899, şi la care a luat parte şi Emil Racoviţă, se va discuta la TIFF Lounge, de la 12.30, după care va urma o vizită la Muzeul de Speologie din Cluj. Fotografiile realizate de Helmut Ignat în timpul filmărilor în Antarctica poti fi admirate la TIFF Lounge până pe 9 iunie 2013.

Criticul de film Angelo Mitchievici îşi va lansa mâine, tot la TIFF Lounge, cartea Filmele care ne-au schimbat viaţa (Ed. Eikon), la ora 15.00, iar Marilena Ilieşiu va vorbi despre Povestea poveştii în filmul românesc, de la 15.30. La ora 16.00 va fi lansat oficial, în prezenţa realizatorilor, DVD-ul filmului Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete).

O proiecţie specială la Cinema Arta, de la 19.30, a unuia dintre filmele clasice ale cinema-ului cehoslovac, The Sun in a Net (r. Stefan Uher, 1963), va fi dedicată secţiunii Focus Slovacia, prezentată în parteneriat cu Slovak Film Institute şi cu sprijinul Ministerului Culturii din Slovacia.

În spaţiul TIFF Art (Muzeul de Artă), de la 21.30, spectatorii sunt aşteptaţi la un film şi o dezbatere cu regizorul Florin Iepan pe temă delicată: Odessa. Documentarul, aflat încă în lucru, porneşte de la masacrul de la Odessa, din octombrie 1941, când soldaţii români au omorât circa 20.000 de evrei, pentru a reflecta asupra prezentului. 

Un must-see absolut în ziua a 7-a la TIFF este Trilogia Paradis: Dragoste, Credinţă, Speranţă (r. Ulrich Seidl), la Cinema Arta, de la 10.00. TIFF este primul festival, după cel de la Berlin, care proiectează în întregime trilogia. La final, un Q&A cu directorul de imagine Ed Lachman. Iar la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 19.00, poate fi văzut, în premieră, legendarul Tărâmul Făgăduinţei/ Heaven's Gate (1980), al lui Michael Cimino. Considerat deopotrivă "catastrofă" şi "capodoperă", filmul va fi proiectat într-o versiune restaurată digital şi re-montată, director's cut.

În paralel, la ora 19.00, în Club Casa TIFF, Tomi Malkki, aka Malakias - membru al juriului secţiunii Umbre-Scurtmetraj - îşi va lansa expoziţia "Torn and Bleeding Clay". Formaţia Ţapinarii va încheia seara cu un concert la Casa TIFF, de la 22.00. Biletul costă 10 lei.

Un making-of zilnic al TIFF puteţi găsi aici.
Galerii foto zilnice: http://tiff.ro/multimedia/galerie_foto

Detalii despre proiecţii şi programul integral, pe www.tiff.ro.
Facebook: TransilvaniaIFF
Twitter: #TIFF2013
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Sibiu va avea loc între 19 şi 23 iunie 2013, iar TIFF Bucureşti, între 11 şi 17 iunie 2013, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.

Descarcă programul TIFF şi sinopsisurile filmelor, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus