iunie 2013
Festivalul de Teatru Scrie despre Tine, 2013
Festivalul de Teatru Independent Scrie despre Tine se încheie săptămâna aceasta cu premierele a două piese de teatru dezvoltate în cadrul atelierului de dramaturgie Scrie despre Tine.

Cea de-a patra premieră din cadrul Festivalului Scrie despre Tine, Ultimii eroi de Anca Ştefan, va avea loc joi, 6 iunie 2013, la Teatrul Apropo, de la 19.30. Din distribuţie fac parte Cătălina Bălălău, Lucian Teodor Rus, Iulia Verdeş, Marian Olteanu, Sever Bârzan, iar regia este semnată de Ilinca Hărnuţ. Piesa dezvăluie aventurile unui grup de adolescenţi care visează la o viaţă ca-n filme, departe de oraşul de provincie în care s-au născut.

Ultima premieră din Festival este La bucătărie şi la mare, de Cosmin Briciu, cu Ştefan Pătraşcu şi Oana Popescu în distribuţie. Este povestea unei relaţii de dragoste care trebuia să supravieţuiască şi să evite banalul. Ce s-a întâmplat cu ea, vom afla duminică, 9 iunie 2013 începând cu ora 20.15, la Teatrul de Artă Bucureşti.

În ultima săptămână a Festivalului vor fi prezentate publicului şi fragmente din textele acum în lucru în cadrul atelierului Scrie despre Tine. Pornind de la experienţele lor personale, cei mai tineri cursanţi ai atelierului Scrie despre Tine au creat poveşti captivante pe care le vor prezenta într-un spectacol-lectură, marţi 4 iunie 2013, începând cu ora 19.00, în sala 205B a UNATC.

Este un puzzle de texte şi poveşti pe care jucătorii Scrie despre Tine le dezvoltă în lucrul la piesele de teatru în curs de scriere. Sunt texte pe teme personale, asumate, despre identitatea şi întrebările cele mai puternice pe care le ridică asumarea unei poveşti personale care devine piesă de teatru, declară Vera Ion şi Sorin Poamă, fondatori ai proiectului Scrie despre Tine.

Festivalul se încheie, tot pe 9 iunie 2013, aşa cum se cade, cu o petrecere la care sunt invitaţi toţi cei care au participat la evenimente: scriitori, actori, regizori, membri ai echipei experimentale şi spectatori. Petrecerea va avea loc în Club Control, începând cu ora 23.00, iar Fanfara Extraterestră îi va însoţi până în zori pe toţi cei care doresc să sărbătorească succesul acestei prime ediţii a Festivalului Scrie despre Tine.

Program reprezentaţii săptămâna 4 - 9 iunie 2013

Marţi, 4 iunie 2013
Texte în lucru
(fragmente)
Spectacol lectură în cadrul Festivalului Scrie despre Tine
UNATC, sala 205b, ora 19.00
Intrare liberă


Joi, 6 iunie 2013
Ultimii eroi
, de Anca Ştefan
Cu: Cătălina Bălălău, Lucian Teodor Rus, Iulia Verdeş, Marian Olteanu, Sever Bârzan
Teatrul Apropo (Strada Foişorului nr. 160), ora 19.30
Intrare liberă


Despre piesă:
Un grup de adolescenţi dintr-un oraş de provincie visează la Bucureşti cu gândul că, atunci când vor ajunge acolo, toate problemele vor dispărea ca prin minune. Între timp, trec prin experienţe mai mult sau mai puţin normale.

Despre autoare:
Anca Ştefan s-a născut în 1986 şi a crescut într-un oraş mic cu mulţi prieteni şi multe felinare. A vrut să se faca zidar, dar a ajuns să scrie poezii. A publicat trei volume de versuri la 13, 15, 17 ani (Echivalentul întrebărilor , Aici se respiră , Creşteri) şi a luat şi ceva premii pentru ele până la 19 ani. Cel de-al treilea volum a fost transformat în piesa de teatru Gândurile naşului din cutie care a luat premiul I la Festivalul Naţional de Teatru în Limba Engleză (2005). Apoi Anca s-a dus la Bucureşti să lucreze în advertising. Acolo a terminat o facultate şi un master care aproape i s-au părut interesante, a participat la workshop-ul de scenaristică First Draft şi, de vreo cinci ani, e copywriter.

Duminică, 9 iunie 2013
La bucătărie şi la mare, de Cosmin Briciu
Regia: Vera Ion, Sorin Poamă
Cu: Ştefan Pătraşcu, Oana Popescu
Teatrul de Artă Bucureşti (str. Sfântul Ştefan 21), ora 20.15
Intrare liberă


Despre piesă:
Povestea relaţiei de mai bine de 10 ani dintre doi tineri care îşi promit că nu vor deveni ca părinţii lor, că nu se vor blaza, că vor creşte împreună. Până la urmă, relaţia lor devine o construcţie mai mare decât ei şi nu pot decât să o vadă cum se prăbuşeşte sub ochii lor.

Despre autor:
Cosmin Briciu s-a născut în 1977 în Bucureşti, a făcut "uman" la Colegiul Dimitrie Cantemir, apoi filosofie la particulară unde a terminat cu o licenţă în estetică, apoi sociologie, nivele post-universitare, la stat. A fost profesor de liceu, ziarist, angajat la Guvern într-o organizaţie care făcea, în cea mai mare parte din timp, cercetare sociologică, iar în prezent este angajat într-un institut de cercetare din sectorul public. A devenit parte din experienţa Scrie despre Tine după ce a urmărit spectacolul Ichclown, era într-o perioadă în care se gândea să realizeze un documentar antropologic despre membrii generaţiei lui, iar poveştile de pe scenă i s-au părut familiare.

Duminică, 9 iunie 2013
Petrecere de închidere
Club Control, ora 23.00



Intrarea la toate spectacolele din Festivalul Scrie despre Tine este liberă şi se face în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii despre proiect: www.scriedespretine.com

Reprezentaţiile primei ediţii a Festivalului de Teatru Scrie despre Tine au loc în spaţiile  partenere: MNAC, Teatrul Act, Teatrul de Artă Bucureşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Apropo, Teatrul Luni Green Hours, Legere Café, Lente&Cafea JoinPoint, Cărtureşti Café Verona, UNATC. Festivalul Scrie despre Tine este un proiect cultural finanţat de AFCN şi realizat sub înaltul patronaj al Ambasadei Irlandei la Bucureşti.
Parteneri media: COCOR Media Channel, Revista de Povestiri, VICE, Sub25, Şapte Seri, Money.ro, Cooperativa Urbana, ArtWe.ro, Ginger Group, Modernism.ro, Revista Arte şi Meserii, Fundaţia Paspartu, ArtAct Magazine, Peteava.ro, Feeder.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Orasulm.eu, Bucharest-Guide.ro.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus