iunie 2013
Los amantes pasajeros
Vineri a avut premiera oficială în România comedia Los amantes pasajeros / Amanţii pasageri (I'm So Excited - engl.), în regia lui Pedro Almodóvar, cu Antonio Banderas şi Penélope Cruz (roluri cameo). La fel ca şi proiecţia publică din deschiderea TIFF 2013, care a umplut Piaţa Unirii din Cluj (peste 1.600 de spectatori), premiera de vineri seară din Bucureşti a avut o sală plină la Cinema Studio.
 
Un real succes a înregistrat şi cocktail-ul organizat în foaierul cinematografului. Cei de la Sugar and Lime au recreat pentru spectatori "întăritorul" pe care echipajul de la bordul aeronavei îl prepară pasagerilor şi piloţilor pentru a le întări moralul (şi nu numai). Este vorba de celebra Aqua de Valencia, care are ca ingrediente principale cava (sau vin spumant spaniol), suc de portocale, vodcă, gin şi zahăr. În film mai exista un ingredient care la Bucureşti nu a putut fi folosit din cauză că ar fi intrat sub incidenţa legii anti-drog.
 
În timpul filmului sala a râs mult, a comentat, iar la final, culoarul de la ieşire s-a umplut de chipuri relaxate. Acest lucru l-ar fi făcut fericit cu siguranţă pe regizorul Pedro Almodóvar, care, la terminarea post-producţiei Los amantes pasajeros a spus cam aşa: "... Acum nu avem altceva de făcut decât să aşteptăm ca cineva să râdă, să zâmbească sau măcar să iasă din sală într-o stare de spirit mai bună decât a intrat. În fond, exact ăsta este rolul comediei. Şi nu e puţin lucru."


Actorii amanţi pasageri ai lui Pedro Almodóvar

Alături de Antonio Banderas şi Penélope Cruz în scurtele lor roluri de la început, fanii lui Almodóvar îi vor identifica şi pe alţi actori spanioli preferaţi de marele regizor pentru filmele sale sau din alte pelicule spaniole de succes.

Antonio de la Torre, în rolul comandantului aeronavei din Los amantes pasajeros, a jucat în circa 80 de filme, printre care şi Volver (2006), tot în regia lui Almodóvar, şi în mai recentul Balada triste de trompeta (2010) al lui Álex de la Iglesia.
 
Hugo Silva, pilotul secund, a jucat în serialul Paco's Men / Oamenii lui Paco (2005-2009) difuzat şi la noi recent, pe AXN Romania.
 
Javier Cámara, unul dintre cei trei stewarzi gay. L-aţi văzut în Hable con ella (2002) şi Mala educacion (2004), ambele filme ale lui Almodóvar, precum şi în mai vechiul Lucia y sexo (2001).
 
Carlos Areces, cel de-al doilea membru al echipajului de bord, a avut rolul principal în filmul Balada triste de trompeta (2010).

Raúl Arévalo este cel de-al treilea însoţitor de bord din Los amantes pasajeros. A jucat în Azuloscurocasinegro (2006), în regia lui Daniel Sánchez Arévalo, film care a luat două trofee (Label Europa Cinemas şi UAAR Award) la Festivalul de la Veneţia în 2006.

Paz Vega, amanta sinucigaşă cu probleme mentale. Aţi mai văzut-o în Hable con ella (2002), în regia lui Almodóvar şi a fost personajul principal în Lucia y sexo (2001).
 
Lola Dueñas are în Los amantes pasajeros rolul unei virgine cu puteri paranormale. O cunoaşteţi din Hable con ella (2002), Volver (2006), dar şi din Mar adentro (2004).
 
Blanca Suárez, amanta mai puţin sinucigaşă. A avut rolul principal în La piel que habito (2011), în regia lui Almodóvar.
 
José María Yazpik, asasinul plătit sau "consultantul în probleme de securitate" din Los amantes pasajeros. A jucat în Voces inocentes / Innocent Voices (2004), film care a câştigat Ursul de cristal la Festivalul de la Berlin 2005.
 
Cecilia Roth, matroana BDSM, a fost distribuită în Todo sobre mi madre (1999), film semnat de Almodóvar şi în alte peste 70 de titluri spaniole şi internaţionale.
 

Sinopsis

Los amantes pasajeros este o comedie "light, very light", aşa cum o descrie însuşi regizorul Almodóvar. O cursă aeriană cu destinaţia Mexico City are mari probleme tehnice la trenul de aterizare şi este obligată să survoleze aeroportul ore în şir, în imposibilitatea de a ateriza. Atât echipajul, cât şi pasagerii sunt prinşi într-o cursă mortală din care nu pare să existe vreo scăpare fericită. Dacă în orice film american, acesta ar fi începutul unui horror tensionat, în pelicula lui Almodóvar, vecinătatea pericolului declanşează un catharsis general.

Referinţe online:
Amanţii pasageri - pe Facebook
Los Amantes Pasajeros - site oficial (ES)
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial

Los amantes pasajeros este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Jagten / Vânătoarea, Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, Poliţist, adjectiv etc.

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: Pedro Almodóvar Cu: Javier Cámara, Carlos Areces, Raúl Arévalo, Blanca Suárez, Lola Duenas, Penélope Cruz, Antonio Banderas

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus