iunie 2013
Concert Buena Vista Social Club
"Duc atmosfera la un nivel care îţi taie respiraţia"
(The Independent, Marea Britanie)

Neobosiţii muzicieni cubanezi au demarat un nou turneu european pe 21 iunie 2013 în Irlanda de Nord, urmând apoi să treacă pe rând prin Ungaria, România, Franţa, Polonia, Slovacia, Italia, Belgia, Germania, Olanda, Marea Britanie şi Spania. O parte din concerte sunt deja sold out, printre care şi cel pe care îl vor susţine în sala Concertgebouw din Amsterdam, construită în urmă cu 125 de ani şi recunoscută drept una dintre cele bine puse la punct săli de concert din lume.

Analia Selis revine în atenţia publicului după pauza pe care şi-a luat-o pentru a dedica mai mult timp creşterii celor doi copii ai ei. Este a doua oară când se bucură de onoarea de a deschide un concert al legendarei orchestre Buena Vista Social Club. Repertoriul Analiei din seara de 25 iunie 2013 va include melodii tradiţionale latino-americane. Analia va fi însoţită pe scenă de trupa ei live, precum şi de violoncelistul Răzvan Suma, soţul artistei.

Omara Portuondo şi Eliades Ochoa sunt în acest moment reprezentanţii cei mai de seamă ai vârstei de aur a muzicii din insula din Caraibe, cei fără virtuozitatea cărora iubitorii de muzică din întreaga lume nu ar fi aflat de Chan Chan, El Cuarto de Tula, Candela sau Dos Gardenias.

Există muzică cubaneză şi există Buena Vista Social Club. Dovadă stau premiile Grammy câştigate de-a lungul timpului, dar şi zeci de apariţii live în cele mai celebre săli şi la cele mai prestigioase festivaluri din Asia, America, Australia sau Europa. Eliades Ochoa, Omara Portuondo, Guajiro Mirabal, Barbarito Torres şi ceilalţi 12 instrumentişti din Orquesta Buena Vista Social Club revin în România, pentru prima dată în formulă completă, pentru două concerte unice: la Sala Palatului din Bucureşti în data de 25 iunie 2013 şi a doua zi la Sala "Horia Demian" din Cluj-Napoca.

Wim Wenders a avut motive întemeiate când i-a ales pe Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez, Cachaito Lopez, Compay Segundo, Omara Portuondo sau Eliades Ochoa să filmeze un documentar antologic despre muzica cubaneză. Aceştia sunt reprezentanţii cei mai de seamă ai vârstei de aur a muzicii din insula din Caraibe, cei fără virtuozitatea cărora iubitorii de muzică din întreaga lume nu ar fi aflat de Chan Chan, El Cuarto de Tula, Candela sau Dos Gardenias.

După câteva vizite de neuitat la Bucureşti dar şi o serie de proiecte muzicale care li se aseamănă doar prin denumire şi provenienţă geografică, adevăraţii pionieri şi ambasadori ai stilurilor son montuno, danzón, cha cha cha sau bolero revin pe scena Sălii Palatului, de data aceasta în formulă completă.


Trombonul şefului de orchestră Jesus 'Aguaje' Ramos a făcut de-a lungul timpului parte din toate înregistrările de muzică cubaneză ale casei de discuri World Circuit, iar măiestria lui interpretativă şi abilităţile de dirijor i-au asigurat un loc de cinste în turneele mondiale ale legendarilor Ibrahim Ferrer, González şi Omara Portuondo.

Barbarito Torres a fost conducătorul muzical al trupei Grupo Campoalegre, a cântat cu Afro-Cuban All Stars, iar pe albumul lui solo, intutulat Havana Café i-a avut ca invitaţi pe Ibrahim Ferrer şi Omara Portuondo.

Sunetul inconfundabil al trompetei lui Guajiro Mirabal şi personalitatea lui copleşitoare i-au atras denumirea de "trompetă a Cubei". Albumul lui, Buena Vista Social Club Presents Manuel Guajiro Mirabal a fost nominalizat la premiile Grammy şi Latin Grammy.


Ziarul New York Times observa în cronica celui mai recent album Omara Portuondo, denumit Gracias (câştigător al unui premiu Latin Grammy) că "anii nu au reuşit să diminueze cu nimic calităţile ei vocale... vocea ei rămâne una bogată, dinamică şi puternică". Omara cântă şi dansează pe scenă de când era adolescentă în anii '40 şi nu dă semne de oboseală, incitând în permanenţă colegii din scenă dar şi publicul să se mişte alături de ea în paşi de dans. (mai multe despre Omara Portuando aici)

După ce a revenit alături de Orquesta pentru câteva concerte vara trecută, el sonero de Santiago de Cuba Eliades Ochoa revine la Bucureşti, pentru prima dată pe aceeaşi scenă cu toţi ceilalţi muzicieni Buena Vista Social Club. Ochoa este considerat unul dintre cei mai importanţi interpreţi ai stilului son din toate timpurile. Vocea sa inconfundabilă, pălăria de cowboy şi armoniile chitării sale (de fapt instrument tradiţional cubanez transformat).

Nu rataţi ocazia să fiţi lăsaţi din nou cu răsuflarea tăiată de atmosfera creată de legendele cubaneze Buena Vista Social Club. Veniţi să îi vedeţi înainte de concertul lor din toamnă de la Royal Albert Hall din Londra. La Sala Palatului, pe 25 iunie 2013, la ora 20.


Concertul de la Bucureşti este organizat de Fundaţia Phoenix. Concertul de la Cluj-Napoca este organizat de Diesel Club Events.

Biletele pentru concertul de la Sala Palatului costă între 75 şi 300 lei şi sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro, la Casieria Palatului Naţional al Copiilor Bucureşti şi la casieria Metrou Unirii 1 Bucureşti, precum şi în reţeaua Eventim, pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, la Librăriile Humanitas şi Cărtureşti şi la casa de bilete a Sălii Palatului.

www.phoenix.ro / www.facebook.com/fundatia.phoenix
www.worldcircuit.co.uk / www.montuno.com

Parteneri media: Prima TV, Magic FM, Adevărul, Dilema Veche, Şapte Seri, Zile şi Nopţi, Sunete, Observator Cultural, Spectacular Media, Cocor Media
Parteneri: Librăriile Cărtureşti, Terasa Verona, Alma Artex, Hotel Continental.





0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus