iunie 2013
Starbuck
Pe 28 iunie 2013 va avea premiera în cinematografele româneşti filmul Starbuck, o comedie despre un donator de spermă mult prea eficient, care s-a trezit la maturitate cu 533 de copii necunoscuţi, plus unul proprietate personală.

Starbuck este o producţie canadiană în regia lui Ken Scott, iar personajele principale sunt: Patrick Huard (în rolul lui Starbuck), Julie LeBreton (prietena lui Starbuck) şi Antoine Bertrand (avocatul său).


Pelicula a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto 2011, unde a câştigat "Premiul publicului". Acelaşi trofeu l-a obţinut şi la Festivalul Internaţional de Film de la Palms Springs (SUA), în 2012. Tot Starbuck a fost cel care a închis Festivalul de Film Transilvania TIFF, ediţia din 2012.

Starbuck este distribuit în România de Asociaţia Culturală Macondo. În prima săptămână, Starbuck va rula, în Bucureşti, la cinematografele Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni (AFI) şi Sun Plaza, The Light Cinema, Movieplex Cinema Plaza, cinema Studio, Noul Cinematograf Al Regizorului Roman (NCRR), cinemateca Union, Elvira Popescu; în Cluj, la CinemaCity şi Cinema Victoria, şi la Ploieşti, la CinemaCity.


Starbuck - sinopsis

David Wozniak (interpretat de Patrick Huard) are 42 de ani şi este fiul unor emigranţi polonezi în Canada, acum proprietarii unei modeste măcelării din Quebec, unde acesta lucrează alături de fraţii săi.

David este genul boem, veşnic nematurizat, care fuge de responsabilităţi. La serviciu nu este chiar angajatul model, are o prietenă dar nu locuiesc încă împreună şi mai are o datorie de 80.000$ la nişte cămătari care îl calcă o dată pe săptămână.

În acest concurs de împrejurări, David află nişte lucruri care îi schimbă total cursul vieţii. Îndelungata sa activitate ca donator de spermă, sub pseudonimul Starbuck, de când avea 20 de ani, se pare că l-a adus în postura de tătic a 533 de copii. Din care 142 s-au constituit într-un grup care au acţionat în judecată clinica de fertilitate pentru ca aceasta să le divulge identitatea din spatele pseudonimului Starbuck. Pe scurt, copiii ajunşi azi la vârsta de 20 de ani vor să-şi cunoască tatăl natural. În plus, prietena sa îi comunică faptul că a rămas însărcinată.


Alte detalii despre Starbuck

Regizorul Ken Scott. Are 43 de ani şi s-a născut la Quebec. Primul său scenariu pentru un lungmetraj a fost La vie après l'amour, în regia lui Gabriel Pelletier (şi în care a apărut şi Patrick Huard din Starbuck). Un debut de carieră absolut spectaculos.

Primul său film a primit 5 nominalizări şi premii Jutra (echivalentul Oscar-ului în Quebec) în 2001, inclusiv "Cel mai bun scenariu". A luat "Biletul de aur" - best box office în Quebec, precum şi "Premiul publicului" la Festivalul de comedie Just for Laugh. Nu în ultimul rând a fost de două ori nominalizat la Genie Awards (echivalentul Oscar-urilor din Canada) în 2001.


Starbuck - remake-ul american

Acum, Ken Scott este în post-producţie cu un remake în limba engleză al lui Starbuck. Filmul se va numi The Delivery Man, este produs de Dreamworks şi vor juca Vince Vaughn în rolul lui Starbuck, Cobie Smothers şi Chris Pratt. Filmul este programat pentru luna noiembrie 2013 în SUA.

Alte distincţii, onoruri şi premii primite în festivaluri

În afara participării la festivalurile de la Toronto şi Palms Springs, Starbuck a primit "Premiul publicului" la Festivalul de Film de la Calgary, apoi la cel de la Santa Barbara şi de la Sonoma. Actorul principal, Patrick Huard, a obţinut premiul "Cel mai bun actor" la Valladolid, Spania 2011 precum şi premiul special al juriului la Festival de L'alpe d'Huez, Franţa, 2012.

Starbuck a luat şi "Golden Reel", plus "Cel mai bun film", "Cel mai bun actor" şi "Cel mai bun scenariu original" la Genie Awards (echivalentul Oscar-urilor din Canada) în 2012.

Starbuck a mai fost proiectat şi la Festivalul de Film de la Cambridge pe 15 septembrie 2012, la Quebec Film Festival din Londra pe 2 noiembrie 2012, la Festivalul de Film de la Inverness, Scoţia, pe 12 noiembrie 2012, în total: la peste 25 de festivaluri internaţionale, incluzînd TIFF 2012.


Asociaţia Culturală Macondo

Înfiinţată în 2007, Asociaţia Culturală Macondo deţine o experienţă considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, de la managementul unei săli de cinema până la dezvoltarea de evenimente cinefile şi promovarea lor.

Ca distribuitor de filme, Asociaţia a adus în România filme independente de succes pe plan internaţional precum recentul Hannah Arendt (de Margarethe von Trotta), Submarino (în regia lui Thomas Vinterberg), Incendies (regia Denis Villeneuve) şi altele.

Tot Asociaţia Culturală Macondo este cea care a lansat în România şi conceptul de Slow Food, fiind fideli acestei filosofii: viaţa nu trebuie "grabită" în niciun fel.


Starbuck online:

Starbuck pe Facebook (ro)
Starbuck pe Wikipedia
Starbuck site oficial (en)
Asociaţia Culturală Macondo - site oficial

Regia: Ken Scott Cu: Patrick Huard, Julie LeBreton, Antoine Bertrand

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus