iulie 2013
Festivalul de film românesc Making Waves, New York, 2013
MAKING WAVES, cel mai important festival din SUA dedicat exclusiv cinematografiei româneşti, revine la sfîrşitul anului 2013 la Film Society of Lincoln Center şi se extinde la Jacob Burns Film Center. Romanian Film Initiative, iniţiatorul şi organizatorul principal al Making Waves, a lansat în data de 6 iunie 2013, în cadrul TIFF, o campanie de crowdfunding, invitând fanii filmului românesc din întreaga lume să susţină continuarea şi dezvoltarea acestui festival.

O campanie similară a fost derulată cu succes în toamna anului 2012, când festivalul a devenit independent. În colaborare cu Film Society of Lincoln Center, Romanian Film Initiative (RFI) şi-a asumat organizarea festivalului într-un spirit inovator şi deschis. Într-o foarte scurtă perioadă de timp, RFI a atras sprijinul unor fundaţii, sponsori şi a peste 300 de susţinători individuali, Making Waves devenind astfel primul proiect cultural românesc de anvergură susţinut prin crowdfunding. Peste 3.000 de spectatori au participat în 2012 la cele 26 de proiecţii şi evenimente speciale, în compania a 16 regizori, actori şi producători invitaţi ai festivalului.

Romanian Film Initiative şi-a propus continuarea şi extinderea Festivalului Making Waves, a cărui a opta ediţie va avea loc la începutul lunii decembrie 2013. Making Waves 2013 continuă parteneriatul cheie cu Film Society of Lincoln Center, unde vor fi prezentate şi în acest an cele mai bune producţii recente de ficţiune, documentar şi scurt metraj, alături de programe speciale, retrospective, filme de referinţă, în prezenţa a numeroşi invitaţi. Pentru prima dată festivalul va călători în afara New York-ului, prezentând la Jacob Burns Film Center din Pleasantville, New York, o selecţie din programul acestei ediţii.

Susţineţi continuarea şi extinderea Festivalului de film românesc Making Waves alăturându-vă campaniei Kickstarter la www.filmetc.org şi răspândind informaţia despre aceasta către contactele dumneavoastră. Numeroase recompense sunt oferite celor care, la rândul lor, vor "să facă valuri" şi să devină astfel parte din succesul Making Waves (pe durata TIFF acestea au inclus o serie de stickere "I am Making Waves" desenate de Dan Perjovschi). Nici o participare financiară nu este prea modestă!


TIFF a susţinut Making Waves 2013 şi prin donarea încasărilor proiecţiei din 7 iunie 2013, de la Cinema Florin Piersic, a filmului Love Building regizat de Iulia Rugină, prezentată în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Tot la TIFF, în data de 4 iunie 2013 echipa Romanian Film Initiative a împărtăşit participanţilor la Transilvania Talent Lab şi publicului larg experienţa sa în utilizarea crowdfunding-ului ca un nou mecanism şi o nouă abordare în susţinerea unor proiecte creative.


Pe scurt despre Making Waves

Aşa cum nota în 2012 ziarul The Wall Street Journal, "Making Waves: New Romanian Cinema este festivalul anual care a contribuit la definirea şi impunerea cinematografiei din această ţară sud-est europeană ca un bastion al unui cinema incisiv, independent şi personal". Iniţiat în 2006, Festivalul de film românesc din New York şi-a propus acompanierea cinematografiei româneşti, "una din cele mai surprinzătoare evoluţii din cinema-ul mondial" (The New York Times), prin asigurarea unei expuneri constante şi profesioniste în faţa publicului american. Festivalul prezintă în fiecare an nu doar o panoramă diversificată a celor mai bune producţii recente, dar şi numeroase programe speciale, retrospective, filme de referinţă ale cinematografiei naţionale. Condus cu inspiraţie şi dedicaţie de Corina Şuteu, preşedinte al festivalului, alături de Mihai Chirilov, director artistic şi Oana Radu, manager, festivalul a crescut cu fiecare ediţie, reuşind să devină o referinţă pe scena culturală newyorkeză şi pentru profesioniştii filmului din Statele Unite, reuşind să atragă un public tot mai larg şi fidel şi o atenţie constantă din partea presei americane.

Pentru mai multe detalii vizitaţi www.filmetc.org şi facebook.com/RomanianFilmInitiative



1 comentariu

  • Filmul romanesc
    Goean Andrei, 19.06.2013, 09:49

    Ti-e mai mare dragul sa citesti astfel de articole. Stiam ca incet incet cinematografia romaneasca se va ridica, dar nici chiar asa. Sa ajungi in cadrul festivalului MAKING WAVES este rasunator. RFI a organizat festivalul intr-o foarte scurtă perioadă de timp si a atras sprijinul unor fundaţii, sponsori şi a peste 300 de susţinători individuali. Un mare eveniment la care au participat foarte multi oameni importanti din cinematografie.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus