octombrie 2013
Jazz Night Out
Twin Arts cu sprijinul Ambasadei Armeniei la Bucureşti prezintă:

Pentru prima dată în România, Tigran şi Vijay Iyer, doi dintre cei mai inovatori pianişti ai jazz-ului contemporan vor concerta la Sala Radio pe 17 octombrie 2013.

Concertele Tigran - Shadow Theater şi Vijay Iyer Trio se înscriu în seria de evenimente Jazz Night Out organizate de Twin Arts. Jazz Night Out este o platformă de evenimente şi socializare al cărei scop este promovarea concertelor de jazz şi blues, organizarea de workshopuri, audiţii şi întâlniri cu artişti străini.
 
Vijay Iyer (n. 1971) este un pianist nominalizat la premiile Grammy în 2010 la categoria Cel Mai Bun Album de Jazz Instrumental.

S-a născut în New York din părinţi de naţionalitate indiană. Începe studiul muzicii la vârsta de 3 ani, timp de 15 ani dedicându-se viorii. Tot în această perioda descoperă şi pianul, devenind autodidact la acest instrument. Este pianist, compozitor, producător şi are un doctorat în ştiinţele cognitive ale muzicii, obţinut la Universitatea Berkeley din California.

Viziunea sa artistică este inconfundabilă, bogaţia ritmică, improvizaţia fluidă, orchestraţia şi stilul amintind de mari instrumentişti precum Thelonious Monk, Ellington, Tyner, Alice Coltrane, Andrew Hill, sau Randy Weston.
 
Aluziile la rock, soul, funk şi muzică electronică, polifonia percuţiei africane dar şi hipnotismul muzicii indiene fac din concertele Vijay Iyer o experienţă senzorială captivantă.
 
În 2013 Echo Award (Germania) i-a acordat titlul de International Pianist of the Year. Revista GQ India l-a desemnat unul dintre cei 50 cei mai influenţi indieni la nivel mondial. A cântat alături de Rudresh Mahanthappa, Rez Abbasi, Craig Taborn, Steve Coleman, Roscoe Mitchell, Wadada Leo Smith, John Zorn.

În concertul de la Sala Radio, Vijay Iyer Trio (Vijay Iyer - pian; Marcus Gilmore - tobe; Stephan Crump - bass) vor prezenta cel mai nou album al trio-ului, Accelerando. Acest album a fost votat de către sute de critici din toată lumea #1 Jazz Album of the Year în 2012.


Tigran Hamasyan (n.1987) este un pianist şi compozitor de origine armeană, stabilit în Los Angeles din 2003.

A început studiul pianului la vârsta de 3 ani, iar la 13 ani era deja invitat la festivalurile europene de jazz. Reputaţia sa a crescut cu fiecare concert, dovada fiind prestigioasele premii câştigate, printre care premiul întâi oferit de Thelonious Monk Institute of Jazz în 2006.

Creativitatea explozivă precum şi gusturile muzicale eclectice îi permit să treacă cu uşurinţă de la muzica tradiţională armeană la jazz american, de la rock progresiv la muzică clasică. Cu o dexteritate uluitoare şi un profund simţ al compoziţiei, Tigran este printre cei mai promiţători şi carismatici pianişti ai momentului.

Între colaborările sale se remarca cele cu Lars Danielsson, Trilok Gurtu, Serj Tankian (System Of A Down).

La Bucureşti, Tigran îşi va prezenta noul album - Shadow Theater în formula de quintet. Alături de el pe scenă se vor afla: Areni Agbabian - voce; Charles Altura - chitară; Sam Minaie - bass; Arthur Hnatek - tobe.


Programul evenimentului
Ora 19:00 - Acces public
Ora 19:30 - Vijay Iyer Trio - Accelerando
Ora 20:30 - 21:00 pauză
Ora 21:00 - Tigran - Shadow Theater
Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Înregistrările video sunt interzise pe toată durata concertului.

Bilete
Biletele pentru acest eveniment costă 75, 115, 135 de lei, în funcţie de categorie şi vor putea fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărturesti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus