iunie 2013
Festivalul George Enescu, 2013
Festivalul George Enescu din Bucureşti nu e numai un eveniment consacrat în istoria culturii româneşti dar şi unul dintre cele mai interesante şi mai importante festivaluri de muzică clasică din Europa. Numit după faimosul compozitor şi violonist român, George Enescu (1881-1955), care e cel mai bine cunoscut pentru ale sale Rapsodii Române, festivalul se desfăşoară în jurul operelor lui Enescu şi aduce laolaltă orchestre de top din muzica clasică, la nivel internaţional.
 
La fiecare doi ani, timp de câteva săptămâni în luna septembrie, Bucureştiul devine capitala muzicii clasice a Europei. Prietenul şi colaboratorul apropiat al lui Enescu, compozitorul George Georgescu, a organizat prima ediţie a festivalului în anul 1958. Chiar dacă festivalul şi-a pierdut în parte dimensiunea internaţională în perioada regimului ceauşist, aceasta a fost regăsită chiar de la prima ediţie de după Revoluţia Română, crescând din ce în ce mai tare de la o ediţie la alta. Festivalul este coordonat de directorul artistic Ioan Holender, şi organizat de Artexim, ARCUB - Centrul pentru Proiecte Culturale al Municipalităţii Bucureşti şi Fundaţia Art Production.
 
În 2013 festivalul se va desfăşura între 1 şi 28 septembrie, zile în care vom avea parte de concerte de muzică clasică îmbinate cu muzică contemporană precum şi de spectacole de operă şi de balet. Sloganul festivalului este:"Magia există" şi-şi propune să accentueze frumuseţea muzicii clasice; capacitatea sa de a fascina generaţii diverse, trecând peste bariere culturale; forţa ei care ne unifică în ciuda diferenţelor dintre ideologiile noastre politice; rezistenţa de-a lungul secolelor cu ajutorul unei magii care încă ne captivează. Puţine rezultate ale minţii omeneşti, ale talentului sau creaţiei au avut o asemenea putere şi un efect atât de pozitiv asupra culturii şi psihicului nostru.
 
Am adunat mai jos câteva din motivele oferite de câteva celebrităţi din întreaga lume, pentru care încă iubim muzica clasică.
 
Muzica clasică ne linişteşte mintea şi ne încântă simţurile:
"Este nevoie să ascult muzică clasică pentru că mă calmează, îmi calmează nervii." (Novak Djokovic)
 
Muzica clasică ajută cultura să dăinuie, în epoca atacurilor din partea mass-mediei, când riscăm să pierdem cele mai de preţ realizări ale culturi noastre:
"În aceste vremuri tulburi, muzica clasică se află în mijlocul luptei de reafirmare a valorilor etice şi culturale care au reprezentat dintotdeauna ţara noastră şi pentru care am fost în mod tradiţional onoraţi şi respectaţi în afara graniţelor noastre." (Lorin Maazel)
 
Multe dintre stilurile muzicale actuale, ca jazz, rock sau pop, sunt influenţate de muzica clasică:
"Mulţi nu realizează că această măreaţă industrie a înregistrărilor a fost fondată de aşa-numiţii artişti ai jazz-ului şi că, dintr-un alt punct de vedere, ea este bazată pe muzica clasică din Europa" (Ahmad Jamal)
"Într-un fel, istoria evoluţiei jazz-ului este o mică reflexie a dezvoltării muzicii clasice de-a lungul secolelor." (Mike Figgis)

Nu în mod surprinzător, mulţi dintre cei mai buni muzicieni contemporani, au la bază studiul muzicii clasice:
"Când eram mai tânără şi studiam muzica clasică a trebuit într-adevăr să dedic timp acestei munci. Trei ore pe zi sunt aproape inutile, trebuie să studiezi şase." (Alicia Keys)
 
Muzica clasică este internaţională, absorbind influenţe din diverse culturi şi cucerind oameni din întreaga lume. E aproape ca o limbă universală de care dispunem. În acest sens, e o forţă unificatoare care înglobează toată umanitatea:
"Muzica dintotdeauna a rupt barierele naţionale; oamenii aleg în funcţie de interesele lor şi cu siguranţă muzica clasică a absorbit influenţe de peste tot." (Yo-Yo Ma)
 
Muzica clasică face apel la simţul nostru de armonie şi ordine:
"Nu ştiu dacă e un semn împotriva haosului care ne înconjoară, sau nu, dar în ultima vreme am tânjit după structura şi ordinea muzicii clasice, după acel echilibru şi acea armonie." (Helen Reddy)
 
Muzica clasică este evocatoare. Provoacă imaginaţia şi facilitează introspecţia:
"Ceea ce reuşeşte să facă cel mai bine muzica clasică şi trebuie să continue să facă, este să releve acel fel de transformare a stărilor emoţionale, să ne invite într-o aventură psihologică vastă şi complexă. Şi cred uneori că noi ca muzicieni clasici am subestimat acest lucru." (Michael Tilson Thomas)
 
Muzica clasică ne solicită toate capacităţile: atât cele analitice, cât şi cele creative:
"Iubirea faţă de muzica clasică se datorează numai parţial unui răspuns la auzul piesei prestate, dar vine şi dintr-o decizie de a asculta foarte atent, o decizie inevitabil motivată de prestigiul social şi cultural al artei." (Charles Rosen)
 
Date fiind numeroasele motive pentru care oamenii iubesc muzica clasică, popularitatea festivalului George Enescu nu ne mai poate surprinde. În 2013, festivalul va întruni un public şi mai larg datorită campaniei de promovare pe canalul american CNN care a început din data de 19 mai 2013, precum şi datorită transmisiunilor live ale unor concerte din cadrul festivalului în săli de cinema din Bucureşti prin parteneriatul cu Grand Cinema Digiplex:
 

Pentru mai multe informaţii cu privire la festivalul din 2013, consultaţi programul Festivalului George Enescu, care se găseşte pe site-ul acestuia: http://festivalenescu.ro/calendar/events
 
(traducere de Nicoleta Diaconeasa)
Descarcă programul Festivalului Enescu, 2013 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus