iunie 2013
Starbuck
Vineri (28 iunie 2013) va avea premiera în cinematografe comedia Starbuck, un film despre un donator de spermă foarte conştiincios şi eficient, care s-a trezit la maturitate cu 533 de copii necunoscuţi, plus unul proprietate personală.

Două întrebări ni s-au pus în mod special în perioada de lansare a filmului: 1) există vreo legătură între numele Starbuck şi binecunoscutul lanţ de cafenele cu nume asemănător? Şi 2) filmul se bazează pe un fapt real sau nu? Dacă răspunsul la prima întrebare este un NU clar, la punctul al doilea răspunsul corect este un "hotărât" DA şi NU.

Cine este adevăratul "Starbuck", sursa de inspiraţie pentru film?
 
Numele filmului canadian despre donatorul care se ascunde sub pseudonimul "Starbuck" este într-adevăr inspirat din realitate. A existat într-adevăr un caz "Starbuck" în Canada, un exemplar excepţional din punct de vedere al dotărilor genetice, exemplar care a revoluţionat industria inseminărilor artificiale din Canada şi SUA în perioada anilor '80-'90.
 
Pe numele complet Hanoverhill Starbuck (1979 - 1998), acesta a fost descoperit de către doi experţi de la "Centrul de inseminare artificială din Quebec" (CIAQ) la o fermă din Ontario, Canada. Exemplarul a fost achiziţionat pe loc şi astfel a început legenda lui Starbuck, cel mai bun taur de sămânţă pe care industria inseminării artificiale din Quebec l-a avut în toată istoria ei.

 
În întreaga sa carieră (19 ani), Starbuck a dat naştere la peste 200.000 de vite, a avut 209 de urmaşi masculi şi 406 "nepoţi" masculi. Excelenta sa înzestrare genetică, precum şi rezultatele excepţionale la producţia de lapte (a vitelor rezultate în urma insemninării) au făcut ca sperma lui Starbuck să fie cerută pe toate pieţele lumii. Peste 685.000 de doze au fost vândute în 45 de ţări. Starbuck a câştigat de 27 de ori titlul de "Premier Sire" (Cel mai bun taur) la cele mai importante concursuri Holstein din Canada şi SUA.
 
Entuziasmaţi de succesul lui Hanoverhill Starbuck, specialiştii canadieni l-au clonat, astfel că în anul 2000 a venit pe lume Hanoverhill Starbuck II. Între timp însă, ştiinţa a demonstrat că clonarea nu este cea mai bună metodă pentru transmiterea unui bagaj genetic de calitate. Iar legislaţia din Canada nu a autorizat niciodată folosirea oficială a "seminţei" provenite de la un taur clonat. În 2010, orice moştenire genetică (în scopul clonării) de la taurul Starbuck I a fost distrusă, acest demers marcînd sfârşitul erei clonării în acest domeniu.
 
------------------------

Despre premiera Starbuck, vineri (28 iunie 2013)
 
În prima săptămână, Starbuck va rula, în Bucureşti, la cinematografele Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni (AFI) şi Sun Plaza, The Light Cinema, Movieplex Cinema Plaza, cinema Studio, Noul Cinematograf Al Regizorului Roman (NCRR), cinemateca Union, Elvira Popescu; în Cluj, la CinemaCity şi Cinema Victoria, şi la Ploieşti, la CinemaCity.

Starbuck este o producţie canadiană în regia lui Ken Scott, iar personajele principale sunt: Patrick Huard (în rolul lui Starbuck), Julie LeBreton (prietena lui Starbuck) şi Antoine Bertrand (avocatul său).
 
Pelicula a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto 2011, unde a câştigat "Premiul publicului". Acelaşi trofeu l-a obţinut şi la Festivalul Internaţional de Film de la Palms Springs (SUA), în 2012. Tot Starbuck a fost cel care a închis Festivalul de Film Transilvania TIFF, ediţia din 2012.
 
------------------------

Starbuck - sinopsis
 
David Wozniak (interpretat de Patrick Huard) are 42 de ani şi este fiul unor emigranţi polonezi în Canada, acum proprietarii unei modeste măcelării din Quebec, unde acesta lucrează alături de fraţii săi.
 
David este genul boem, veşnic nematurizat, care fuge de responsabilităţi. La serviciu nu este chiar angajatul model, are o prietenă, dar nu locuiesc încă împreună şi mai are o datorie de 80.000$ la nişte cămătari care îl calcă o dată pe săptămână.
 
În acest concurs de împrejurări, David află nişte lucruri care îi schimbă total cursul vieţii. Îndelungata sa activitate ca donator de spermă, sub pseudonimul Starbuck, de când avea 20 de ani, se pare că l-a calificat astăzi în postura de tătic a 533 de copii. Din care 142 s-au constituit într-un grup care au acţionat în judecată clinica de fertilitate pentru ca aceasta să le divulge identitatea din spatele pseudonimului Starbuck. Pe scurt, copiii ajunşi azi la vârsta de 20 de ani vor să-şi cunoască tatăl natural. În plus, prietena sa îi comunică faptul că a rămas însărcinată.

------------------------

Asociaţia Culturală Macondo

Ca distribuitor de filme, Asociaţia Culturală Macondo a adus în România filme independente de succes pe plan internaţional precum recentul Hannah Arendt (de Margarethe von Trotta), Submarino (în regia lui Thomas Vinterberg), Incendies (regia Denis Villeneuve) şi altele.
 
Starbuck online:
Starbuck pe Facebook (ro)
Starbuck pe Wikipedia
Starbuck site oficial (en)
Asociaţia Culturală Macondo - site oficial
Articolul despre Starbuck, taurul canadian (en)

Regia: Ken Scott Cu: Patrick Huard, Julie LeBreton, Antoine Bertrand

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus