iulie 2013
Starbuck
Pe 27 iunie 2013, la Cinema Studio, a avut avanpremiera comedia Starbuck, un film canadian despre un donator de spermă care s-a trezit la maturitate cu 533 de copii necunoscuţi rezultaţi în urma inseminărilor artificiale, plus unul proprietate personală.

Inseminarea artificială, trend la Hollywood din 2010
 
Cu trei ani în urmă, în vara lui 2010, trei filme importante lansate pe marile ecrane în SUA aveau ca temă inseminarea artificială. Avînd în vedere succesul înregistrat, criticii au stabilit de comun acord că, fie coincidenţă sau nu, acesta poate fi catalogat ca trend în cinematografie pentru anul 2010. Filmele respective erau The Kids Are All Right, The Back-up Plan şi The Switch. Toate trei au rulat şi în cinematografele din România.
 
Cel mai important film, The Kids Are All Right, are în prim plan o familie de lesbiene (interpretate de Julianne Moore şi Annette Bening) care au doi copii obţinuţi prin inseminare artificială. Ajunşi la vîrsta adolescenţei, cei doi vor să afle cine este adevăratul lor tată (jucat de Mark Ruffalo).
 
Filmul a fost nominalizat de patru ori la Premiile Oscar din 2011: "Cel mai bun film", "Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Annette Bening", "Cel mai bun actor într-un rol secundar: Mark Ruffalo", "Cel mai bun scenariu original". A cîştigat Globul de Aur pentru "Cel mai bun film" şi premiul Teddy pentru "Cel mai bun lungmetraj: Lisa Cholodenko" la Festivalul de la Berlin. The Kids Are All Right a rulat şi la noi, iar în 2013 a fost reluat, una din proiecţiile sale în cadrul Zilelor LGBT stîrnind chiar o serie de controverse cel puţin nejustificate.
 
În The Back-up Plan, Zoe (interpretată de Jennifer Lopez) decide să aibă un copil chiar dacă încă nu şi-a întîlnit jumătatea mult visată. Aşa că apelează pentru asta la inseminarea artificială. Ulterior, ea îl găseşte pe bărbatul mult visat, însă acesta nu este unul şi acelaşi cu donatorul de la clinica de spermă.
 
The Switch are un scenariu asemănător, cu deosebirea că aici există un admirator secret (Jason Bateman) al mamei (jucată de Jennifer Aniston). Acesta înlocuieşte recipientul de la donatorul anonim cu propriul său recipient. Aşadar, vorbim de două comedii romantice.
 
Alte filme mai vechi în care apare tema inseminării artificiale sunt: 21 Grams al lui Alejandro González Iñárritu (2003), cu  Sean Penn, Naomi Watts, Benicio del Toro; Look Who's Talking de Amy Heckerling (1989), cu John Travolta; Twins, de Ivan Reitman (1988), cu Arnold Schwarzenegger şi Danny DeVito; Happy Endings, de Don Roo (2005), cu Lisa Kudrow; Hannah and Her Sisters - de Woody Allen (1986); Forget Paris de Billy Crystal (1995); Made in America (1993), cu Whoopi Goldberg.


Ken Scott, regizorul şi tatăl a trei copii
 
Într-un interviu, regizorul Ken Scott spunea: "Am scris scenariul lui Starbuck împreună cu Martin Petit. Eu am trei copii, el are de asemenea copii, aşa că amîndoi avem impresia că sunt multe de spus despre cum e să fii tată. Am senzaţia că a fi tată în zilele noastre este mult diferit faţă de acum cîţiva ani. Cu siguranţă nu am fi putut face un astfel de film în urmă cu, să zicem, 15 ani. De fapt, asta explorează şi filmul: cum e să fii tată în zilele noastre."
 
533 de copii - de unde a apărut acest număr?
 
Ken Scott: "Iniţial, eu şi co-scenaristul (Martin Petit - n.red.) am ales un număr arbitrar. Am zis, hai... 150. Apoi, pe măsură ce lucram pe scenariu, apăreau dubii legate de acest număr: O fi prea mult? Va părea credibil pentru oameni? Apoi, după cîteva săptămîni vedem la ştiri că a fost un tip care s-a trezit cu 250 de copii din cauza a ceea ce se întîmplase la o clinică de fertilizare. Apoi ne-am apucat şi am făcut nişte cercetări mai amănunţite. A reieşit că la un moment dat chiar a fost un tip care a avut peste 500 de copii în acest fel! Acum, spre exemplu, (martie 2013 - n. red.) am aflat că e un caz în Vancouver oarecum similar cu al nostru din Starbuck."
 
"Ne-am dat seama că trebuie să ne mişcăm rapid. Chiar ne miram de ce n-a făcut-o nimeni înaintea noastră. Între ideea originală şi apariţia filmului a durat doi ani."
 
"În New York Times am citit recent că există mai multe reguli şi legi care intervin în cazul în care cumperi o maşină second hand în SUA decît în cazul în care cumperi spermă de la o bancă de spermă."


Eşti şi tu copilul lui Starbuck?
 
Pentru cei care vor să verifice dacă sunt sau nu urmaşi ai presonajului Starbuck din filmul omonim, producătorii au pus la dispoziţie doritorilor un Test de paternitate pe site-ul oficial (în limba franceză).

"Franceza quebecoasă" din filmul Starbuck

Limba vorbită în film este Québécois French (français québécois), o variantă a limbii franceze utilizată în Quebec, Canada. Dialectul respectiv nu provine din franceza veche, cum se crede, ci din franceza secolelor XVII-XVIII, adusă în "Noua Franţă" de către colonişti, care ulterior a împrumutat termeni din dialectele locale. În zilele noastre, "franceza quebecoasă" este folosită în comunicarea de zi cu zi, precum şi în mass media sau în mediul administrativ.
 
------------------------

Starbuck, în cinematografe
 
În prima săptămână, Starbuck rulează, în Bucuresti, la cinematografele Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni (AFI) şi Sun Plaza, The Light Cinema, Movieplex Cinema Plaza, cinema Studio, Noul Cinematograf Al Regizorului Roman (NCRR), cinemateca Union, Elvira Popescu. În Cluj, la CinemaCity şi Cinema Victoria, şi la Ploieşti, la CinemaCity.

Starbuck este o producţie canadiană în regia lui Ken Scott, iar personajele principale sunt: Patrick Huard (în rolul lui Starbuck), Julie LeBreton (prietena lui Starbuck) şi Antoine Bertrand (avocatul său).
 
Pelicula a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto 2011, unde a câştigat "Premiul publicului". Acelaşi trofeu l-a obţinut şi la Festivalul Internaţional de Film de la Palms Springs (SUA), în 2012. Tot Starbuck a fost cel care a închis Festivalul de Film Transilvania TIFF, ediţia din 2012.
 
Starbuck este distribuit în România de Asociaţia Culturală Macondo, cea care a adus pe marile ecrane româneşti şi alte filme independente apreciate pe plan internaţional: Hannah Arendt (de Margarethe von Trotta), Submarino (în regia lui Thomas Vinterberg), Incendies (regia Denis Villeneuve) etc.
 
------------------------

Starbuck - sinopsis
 
David Wozniak (interpretat de Patrick Huard) are 42 de ani şi este fiul unor emigranţi polonezi în Canada, acum proprietarii unei modeste măcelării din Quebec, unde acesta lucrează alături de fraţii săi.
 
David este genul boem, veşnic nematurizat, care fuge de responsabilităţi. La serviciu nu este chiar angajatul model, are o prietenă, dar nu locuiesc încă împreună şi mai are o datorie de 80.000 $ la nişte cămătari care îl calcă o dată pe săptămână.
 
În acest concurs de împrejurări, David află nişte lucruri care îi schimbă total cursul vieţii. Îndelungata sa activitate ca donator de spermă, sub pseudonimul Starbuck, de când avea 20 de ani, se pare că l-a calificat astăzi în postura de tătic a 533 de copii. Din care 142 s-au constituit într-un grup care au acţionat în judecată clinica de fertilitate pentru ca aceasta să le divulge identitatea din spatele pseudonimului Starbuck. Pe scurt, copiii ajunşi azi la vârsta de 20 de ani vor să-şi cunoască tatăl natural. În plus, prietena sa îi comunică faptul că a rămas însărcinată.
 
------------------------

Starbuck online:
Starbuck pe Facebook (ro)
Starbuck pe Facebook (fr)
Starbuck pe Facebook (en)
Starbuck pe Wikipedia
Starbuck site oficial (en)
Asociaţia Culturală Macondo - site oficial
 
Regia: Ken Scott Cu: Patrick Huard, Julie LeBreton, Antoine Bertrand

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus