Radio România Muzical / mai 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Heart's delight - o celebră arie din opereta Ţara surâsului de Franz Lehar deschide un disc care a fost lansat la nivel internaţional chiar în ziua audiţiei la Radio România Muzical: 27 mai 2013. Este primul album solo înregistrat de tenorul polonez Piotr Beczala pentru casa Deutsche Grammophon şi se numeşte chiar Heart's delight, şi nu întâmplător, pentru că această arie a fost emblematică pentru unul dintre marii tenori ai primei jumătăţi ai secolului XX: Richard Tauber, căruia actualul album îi este dedicat.
 
Cine a fost Richard Tauber?
 
O veritabilă vedetă a primei jumătăţi de secol XX, un tenor născut la Linz în 1891 şi stins din viaţă în 1948 la Londra - anul acesta s-au împlinit 65 ani de la dispariţia lui. A devenit celebru la operele din Dresda, Viena şi Berlin, fiind recunoscut pentru rapiditatea cu care îşi învăţa rolurile, indiferent de complexitatea lor. Richard Tauber a înregistrat peste 700 de discuri de patefon,  a jucat în filme alături de Marlene Dietrich şi şi-a construit o marcă proprie scenică prin apariţia sa cu monoclu şi cu joben. A fost unul dintre marii tenori de operetă ai perioadei interbelice: mulţi dintre compozitori au scris special pentru el, printre ei, Franz Lehar şi Robert Stolz. În timpul celui de al doilea război mondial, s-a stabilit şi a profesat în Marea Britanie, unde este şi înmormântat. Tot la Londra a înregistrat acest album şi tenorul Piotr Beczala, fascinat de viaţa şi cariera lui Richard Tauber.
 
Poate părea ciudat că Piotr Beczala a ales ca pentru primul său disc de recital apărut la Deutsche Grammophon să interpreteze arii de operetă. Însă ce poate fi mai potrivit decât o voce splendidă interpretând repertorii binecunoscute, la începutul verii?


Este de reţinut şi faptul că Piotr Beczala s-a aflat în dialog cu vocea lui Richard Tauber, peste timpuri, graţie unei înregistrări cu vocea lui Richard Tauber - în piesa Der Singende traum compusă chiar de Richard Tauber. Şi nu mă pot împiedica să nu remarc că vocea lui Beczala şi cea a lui Richard Tauber sunt foarte asemănătoare.
 
Piotr Beczala - unul dintre marii tenori ai contemporaneităţii
 
La Radio România Muzical s-a vorbit de mai multe ori despre Piotr Beczala, tenorul de 47 ani, pe care am avut ocazia să-l ascultăm în direct la "Seara de operă".  Teatrul Metropolitan din New York, Carnegie Hall, Opera de stat din Viena, teatrul din Linz, Operele din Munchen şi Paris, festivalul Salzburg - acestea sunt locurile unde a putut fi ascultat sau unde va fi prezent Piotr Beczala în actuala stagiune. Este doar un semn al unei cariere contemporane ieşite din comun, la cel mai înalt nivel. Nu poţi să nu îndrăgeşti vocea timbrată, plină şi învăluitoare a tenorului Piotr Beczala, precum şi sensibilitatea lui în interpretare, aşa că înţeleg de ce este prezent pe cele mai mari scene.
 
Iar partenerii săi sunt de asemenea nume de cel mai înalt rang: chiar pe acest disc poate fi ascultată soprana Anna Netrebko. Heart's delight este cu siguranţă o reuşită importantă a tenorului polonez, care merită să fie apreciată de dvs. în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2013, campanie derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro unde puteţi vota şi comenta cele mai bune şi proaspete apariţii discografice ale momentului.
 
Un Diapason d'or pentru Piotr Beczala
 
Chiar în 27 mai 2013, prestigioasa revistă Diapason i-a acordat discului Heart's delight distincţia Diapason d'or. "Cântul polonezului, viril, dar clar, justeţea intonaţiei, precizia şi totuşi delicateţea frazei, respiră un stil derivat din cel mozartian, acest stil fără desuetitudine care este secretul adevăratului şarm şi al erotismului. Nimic dulceag, peste tot eleganţă" scrie Jean Philippe Grosperrir.
 

Pentru a asculta, a comenta şi a vota intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

(fragmente din emisiunea Music box difuzată în 27 mai 2013, ora 20, la Radio România Muzical)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus